Ajax O18 wint in duel met bizarre slotfase nipt bij Besiktas

door Bart Veenstra 64

Ajax O18 heeft op bezoek bij het Turkse Besiktas een grote stap gezet richting overwintering in de UEFA Youth League. Dankzij een benutte penalty van Amourricho van Axel Dongen wonnen de Amsterdammers met 0-1 in Istanbul.

Ajax O18 was vanaf het begin de bovenliggende partij. Na een minuut of tien aftasten was het bij de eerste gevaarlijke aanval van Ajax meteen raak. Linksback Prince Aning stuurde zijn teamgenoot Van Axel Dongen weg, waarna laatstgenoemde werd gevloerd. De scheidsrechter kon niet anders dan Ajax een penalty geven. De strafschop werd vervolgens eenvoudig benut door Van Axel Dongen zelf.

Richting de rust bleef Ajax de betere partij. De Amsterdammers kwamen er een aantal keer gevaarlijk uit, maar telkens werd de aanval nét niet goed uitgespeeld. Zodoende kwam het elftal van trainer Dave Vos niet echt tot veel kansen. Aan de andere kant gaf Ajax O18 in verdedigend opzicht helemaal niets weg, waardoor Ajax voor rust niet in de problemen zou komen.

Turkse storm na rust

Direct na rust was het juist Besiktas dat enkele malen gevaarlijk werd. De Turken vochten voor hun laatste kansen in het Youth League-toernooi en dat was vlak na rust te zien. Er werden meerdere pogingen gewaagd, maar Ajax-keeper Charlie Setford wist met enkele goede reddingen een tegentreffer te voorkomen.

Na de Turkse storm liet Ajax zich in aanvallend opzicht weer regelmatig zien. Zo was Jaydon Banel, op aangeven van Van Axel Dongen, dichtbij de 0-2. Na een goede individuele actie van Banel wist hij de keeper van Besiktas echter niet te verschalken. Even later was ook Christian Rasmussen dichtbij een treffer, maar ook dit keer redde Emre Bilgin knap.

In het vervolg van het duel kregen beide ploegen af en toe kansen. Zo was invaller Eskild Dall meerdere keren dichtbij. Zo liet hij een grote kans voor Ajax liggen toen de Amsterdammers met vier man op het doel afgingen van Besiktas. De bal werd door de Deen matig teruggelegd, waardoor de kans verkeken bleek. In de slotfase lieten zowel Dall als Raphaël Sarfo grote mogelijkheden op de 0-2 liggen.

Aan de andere kant moest Ajax-keeper Setford enkele malen in actie komen bij voorzetten en schoten van Besiktas. De Engels jeugdinternational wist zodoende in de tweede helft uit te groeien tot misschien wel de belangrijkste speler van Ajax.

Bizarre slotfase

De slotfase mag op zijn zachtst gezegd ‘bizar’ genoemd worden. Banel kreeg een paar minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en kon zodoende het veld verlaten. Vlak na die rode kaart van Banel schoot Besiktas op de paal, waarna Setford met een knappe redding de gelijkmaker wist te voorkomen.

Niet veel later ging het aan de zijkant helemaal mis. Een opstootje tussen Ajax-verdediger Mateja Milovanovic en Besiktas-speler Necati Bilgiç liep al snel uit tot een halve knokpartij. Scheidsrechters en trainers moesten tussen de spelers komen om de boel te sussen. Milovanovic en Bilgiç kregen allebei een rode kaart, waardoor het duel eindigde tussen negen man van Ajax en tien van Besiktas. Gescoord werd er niet meer, waardoor Ajax met 0-1 won.