Kweekvijver: Talentvolle Ajax-verdediger Jetten (14) in het spoor van Timber

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Talentvolle Ajax-verdediger Jetten (14) in het spoor van Timber

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Lucas Jetten (14) is dit seizoen een dragende kracht van Ajax O15 en speelde ondanks zijn geringe lengte en jonge leeftijd ook al meerdere goede wedstrijden voor Ajax O16. De hoogste tijd voor een naderende introductie van dit verdedigende toptalent, dat in zijn spel veel wegheeft van Ajax 1-verdediger Jurriën Timber.

Fanatieke jeugdvolgers kennen Jetten al langer, want de linkspoot speelt al vanaf zijn negende in de jeugdopleiding van Ajax. Toch is de achtergrond van Jetten een bijzondere. In tegenstelling tot de meeste van zijn Ajax-ploeggenoten stond zijn wieg namelijk niet in Nederland, maar in Zuid-Afrika. In dat land werd Jetten in 2007 geboren, waarna hij door Nederlandse verzorgers werd geadopteerd en naar Nederland kwam.

Ruim anderhalf jaar geleden keerde Jetten met behulp van de Ajax Foundation voor even terug naar Zuid-Afrika. De Ajacied bezocht in zijn geboorteland meerdere basisscholen en was te gast bij de wedstrijd tussen Ajax Cape Town en Real Kings. Ook trainde Jetten mee met een jeugdteam van Ajax Cape Town, dat toentertijd nog een samenwerkingsverband met Ajax had. Het was een bijzondere ervaring voor Jetten, die al sinds de zomer van 2016 bij Ajax actief is.

Foto: Instagram @ljetten
Foto: Instagram @ljetten

Stille leider

In de achterhoede bij Ajax O15 is Jetten dit seizoen de stille leider. Verbaal laat de verdediger zich niet veel gelden, maar met zijn goede spel is hij wel ontzettend belangrijk voor de ploeg van trainer Mischa Salden. Bij de O15 speelt Jetten doorgaans als centrumverdediger, de positie waar hij zijn diverse kwaliteiten het beste kan etaleren. In verdedigend opzicht is hij een felle mandekker, met een goed gevoel voor positionering en doordekken. De slimheid die hij op deze laatste twee onderdelen toont, is ook terug te zien in zijn spel aan de bal. Het imponerende spel van Jetten in balbezit maakt hem tot een Ajax-verdediger pur sang.

Met zijn kwaliteiten laat het spel van Jetten zich zowel met als zonder bal het best vergelijken met dat van Jurriën Timber. Net als Timber blijft Jetten onder druk altijd rustig en maakt hij aan de bal opvallend vaak de juiste keuzes. Jetten heeft een goede traptechniek, waarmee hij zowel ploeggenoten tussen de linies kan bereiken als dat hij het spel met een crossbal kan verplaatsen. Daarnaast beschikt de verdediger over een uitstekende dribbel, waarmee hij vaak een man-meer-situatie op het middenveld creëert en Ajax in aanvallend opzicht de weg naar voren wijst.

Dominant bij O15, functioneel bij O16

Bij Ajax O15 is Jetten zeker in de eerste fase van de opbouw dominant aanwezig. Veel aanvallen beginnen bij de technisch goed onderlegde verdediger en zonder hier nadrukkelijk naar op zoek te zijn trekt Jetten het spel bij de O15 naar zich toe. Bij Ajax O16, de ploeg van trainer Dennis van den IJssel, heeft Jetten doorgaans een andere rol. De pas veertienjarige Ajacied speelt bij de O16 als linksback in plaats van in het centrum van de verdediging. Zo dominant als Jetten bij de O15 is, zo functioneel speelt hij een lichting hoger bij Ajax O16.

Vol concentratie richt Jetten zich allereerst op het uitschakelen van zijn vaak veel grotere en snellere directe tegenstander, iets waar hij ondanks zijn geringe fysiek altijd ruim voldoende in slaagt. Maar daarnaast blijft ook zijn spel aan de bal niet achterwege. Op de linkerflank leidt de passer die Jetten is zelden balverlies, maar komt hij logischerwijs wel minder in het spel voor dan als centrumverdediger bij Ajax O15. In aanvallend opzicht trekt Jetten als linksback nog meer met rushes over de flank naar voren en combineert hij vaak handig met de Ajax-linksbuiten die voor hem speelt.

Toekomst

Jetten beschikt op zijn jonge leeftijd al over veel eigenschappen en kwaliteiten die van een Ajax-verdediger worden verlangd. Zijn rustige spel en het lef dat hij toont aan de bal zijn een genot om naar te kijken en door zijn spelinzicht houdt Jetten zich ook verdedigend staande. Wel zou het de geboren Zuid-Afrikaan helpen als hij een stuk langer wordt, om op die manier ook meer en gemakkelijker (lucht)duels van grotere tegenstanders te winnen. Gezien zijn leeftijd is het aannemelijk dat Jetten zijn groeispurt nog gaat doormaken. Als dit achter de rug is, zal de volgende zeer talentvolle Ajax-verdediger zich prominent aandienen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.