Kweekvijver: op deze Ajax-talenten moet je in 2022 letten

door Thijs Zwagerman 17

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: op deze Ajax-talenten moet je in 2022 letten

door Thijs Zwagerman 17

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

In navolging van het elftal met de beste Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft, stelt Ajax Showtime nu een elftal van talenten voor om in 2022 in de gaten te houden. Stuk voor stuk ruwe diamanten met een groot potentieel. Dit zijn de elf Ajax-talenten waar je dit kalenderjaar op moet letten.

Keeper: Aymean El Hani 

Aymean El Hani is dit seizoen de doelman van Ajax O15 en zit daarnaast ook al regelmatig op de bank bij Ajax O16. De keeper begon zijn voetbalcarrière bij het Amsterdamse SC Buitenveldert, verkaste vervolgens naar FC Utrecht en speelt sinds twee jaar in de opleiding van Ajax. El Hani is een atletische doelman met een goed organiserend vermogen, meevoetballende kwaliteiten en een goede reflex. De keeper is evenals de andere keeper van Ajax O15, Valentijn van der Velde, jeugdinternational van Oranje O15.

Rechtsback: Haniel Pereira da Gama

Dat Haniel Pereira da Gama een plek in dit elftal veelbelovende Ajax-talenten verdient stond vast. De vraag was alleen op welke positie we hem zouden posteren. Pereira da Gama is aanvoerder van Ajax O15 en speelt in dat elftal zijn meeste wedstrijden als linksbuiten. Toch wordt hij ook regelmatig, zeker in de wedstrijden die hij met Ajax O16 meespeelt, gebruikt als rechts- en linksback. Op lange termijn komt Pereira da Gama als back waarschijnlijk ook het best tot zijn recht. De Ajacied is razendsnel, heeft een goede dribbel en weet zich in verdedigend opzicht de gehele wedstrijd vast te bijten in zijn directe tegenstander. Met zes goals en zes assists in veertien wedstrijden liegt het rendement van de multifunctionele Pereira da Gama er daarnaast niet om.

Rechter centrumverdediger: Nick Verschuren

Nick Verschuren speelt al vanaf zijn negende in de jeugdopleiding van Ajax. De verdediger is dit seizoen de aanvoerder van Ajax O17 en valt in het hart van de defensie op door niet op te vallen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar als centrumverdediger is dit een goede eigenschap. Verschuren is degelijk, geeft leiding van achteruit en beschikt over veel spelinzicht. Spectaculaire tackles zul je hem niet snel zien maken, want de verdediger positioneert zich doorgaans zo dat dit helemaal niet nodig is. In de schaduw van al het aanvallende talent bij Ajax O17 ontwikkelt ook Verschuren zich goed. We zijn benieuwd welke stappen hij in 2022 gaat zetten.

Linker centrumverdediger: Oualid Agougil

Ondanks zijn goede spel in de eerste seizoenshelft, ontbrak Oualid Agougil vanwege de hevige concurrentie in het elftal van beste talenten voor de winterstop. Toch kunnen we met zekerheid stellen dat de zestienjarige Agougil één van de grootste talenten uit de Ajax-opleiding is. Bij Ajax O18 speelt de linkspoot vaak als controlerende middenvelder, maar als centrumverdediger speelt Agougil bij Ajax O17 zijn beste wedstrijden. De voormalig jeugdspeler van NAC Breda blijft altijd rustig aan de bal, weet ploeggenoten tussen de linies te bereiken en is verdedigend solide. Met een contract tot medio 2024 op zak weet Agougil dat hij er ook binnen Ajax goed op staat. Op de positie van linker centrumverdediger mag daarnaast ook de ontwikkeling van Dies Janse niet onbesproken blijven. De lange verdediger, overgekomen van Sparta Rotterdam, debuteerde recent voor Ajax O17 en maakt een goede ontwikkeling door.

Linksback: Jahyendrow Amour

Als linksachter van Ajax O15 timmert Jahyendrow Amour dit seizoen hard aan de weg. De lange verdediger speelt pas twee seizoenen voor Ajax, maar heeft zich razendsnel opgewerkt tot vaste basiskracht bij de O15. Amour, die een kortstondig verleden heeft bij FC Volendam, is ondanks zijn lengte en fysieke kracht ook technisch opvallend goed onderlegd. Als back bestrijkt hij de gehele linkerflank en heeft hij met zijn dribbels en goede loopacties ook in aanvallend opzicht een grote inbreng. In de schaduw van oudere, zeer talentvolle Ajax-linksbacks als Anass Salah-Eddine, Youri Baas en Prince Aning dient in de persoon van Amour het volgende grote talent op de linksachterpositie zich aan.

Rechtermiddenvelder: Mark Verkuijl

Aan het begin van dit seizoen was er in een Kweekvijver al uitgebreid aandacht voor het middenveld-trio van Ajax O17: Mark Verkuijl, Olaf Gorter en Stanis Idumbo Muzambo. Verkuijl is op dit middenveld de slimme controleur, met een functionele techniek en een goed in- en overzicht. Met hem in de ploeg heeft Ajax O17 aan de bal meer vastigheid en in verdedigend opzicht meer zekerheid. Op deze positie verdient ook de dertienjarige Sean Steur een eervolle vermelding. Deze technisch vaardige middenvelder van Ajax O14 maakte recentelijk al zijn debuut voor Ajax O15 en lijkt na de winterstop vaker aan te gaan sluiten bij die ploeg.

Linkermiddenvelder: Olaf Gorter

Op het geroemde middenveld van Ajax O17 is Olaf Gorter de verbindingsspeler tussen de aanval en de verdediging. De dynamische middenvelder beschikt over een goede pass, een goed overzicht en dito traptechniek. Gorter is een slimme voetballer met een uitstekend gevoel voor het bespelen van de ruimtes tussen de linies. Een met Gorter vergelijkbare speler is Ajax O15-middenvelder Rick Luijer, die zich evenals Gorter ook stormachtig ontwikkelt.

Aanvallende middenvelder: Levi Acheampong

Eigenlijk nog speler van Ajax O14, maar de laatste weken voor de winterstop was Levi Acheampong al vaak bij de O15 te vinden. De aanvallende middenvelder maakte zelfs al zijn eerste doelpunten voor de ploeg van trainer Mischa Salden. Acheampong is doelgericht, creatief en een technisch vaardige smaakmaker. In november werd het toptalent door Ajax uitgeroepen tot Talent van de Maand.

Rechtsbuiten: Rico Speksnijder

Rico Speksnijder is in zijn hart een echte middenvelder, maar dit seizoen komt de creatieveling bijna alleen maar aan de bak als hangende rechtsbuiten. Na een onwennig begin op die plek heeft Speksnijder zijn draai inmiddels gevonden op de rechterflank. Zijn handelsmerken het korte wegdraaien en het geven van ragfijne steekballen weet hij ook als rechtsbuiten veel te etaleren en met een doelpunt en acht assists in elf wedstrijden (waarvan een aantal niet eens als basisspeler) is de voormalig Feyenoorder na wat wisselbeurten inmiddels weer een belangrijke kracht voor Ajax O17.

Spits: Yoram Boerhout

De verwachtingen rondom Yoram Boerhout waren hooggespannen toen hij afgelopen zomer als toptalent van sc Heerenveen overkwam naar Ajax. In Friesland trainde Boerhout al dikwijls mee met het eerste elftal en had de aanvaller zelfs al zijn officieuze debuut in de hoofdmacht van sc Heerenveen gemaakt, maar bij Ajax vergaat het Boerhout vooralsnog moeizamer. Ondanks zijn cijfermatig goede eerste halfjaar in Amsterdam (zeven goals en acht assists) blijkt Boerhout in de praktijk lastig zijn draai te vinden. De kleine technicus is geen échte nummer 9, maar overtuigt ook maar mondjesmaat wanneer hij als buitenspeler of aanvallende middenvelder speelt. In zijn eerste maanden als Ajacied toonde Boerhout al wel flitsen van zijn kunnen, maar in 2022 is het wachten op de echte magie van multifunctionele aanvaller.

Linksbuiten: Pharrel Nash

Evenals de eerder in dit stuk genoemde Acheampong is ook Pharrel Nash eigenlijk speler van Ajax O14. Toch speelde de kleine linksbuiten dit seizoen met verve ook al een paar wedstrijden voor Ajax O15. Nash heeft een uitzonderlijke versnelling in zijn dribbel en zorgt in bijna al zijn acties voor dreiging. Zijn attractieve spel weet de buitenspeler ook nog te koppelen aan rendement.

Op deze positie is tot slot ook nog een vermelding voor David Kalokoh op zijn plaats. De aanvaller kwakkelt dit jaar met blessureleed, maar is mits fit één van de grootste talenten uit de Ajax-opleiding. Twee seizoenen geleden werd hij als linksbuiten topscorer van de Ajax-jeugdopleiding. In 2022 is het te hopen dat Kalokoh bespaard zal blijven van meer blessureleed.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.