Kweekvijver: Zo kwam Ajax bij Jean-Paul de Jong uit als trainer van de O18

door Thijs Zwagerman 32

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Zo kwam Ajax bij Jean-Paul de Jong uit als trainer van de O18

door Thijs Zwagerman 32

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax O18 heeft na de winterstop een nieuwe trainer. Mister FC Utrecht Jean-Paul de Jong is aangesteld als de opvolger van de naar Rangers FC vertrokken Dave Vos. Hoe is Ajax bij De Jong uitgekomen en wat is zijn achtergrond als trainer?

Groot was de verbazing bij Ajax toen Vos eind november aankondigde de Amsterdammers te gaan verlaten. De toenmalig hoofdtrainer van Ajax O18 werd door Giovanni van Bronckhorst gevraagd om diens technische staf bij Rangers FC te komen versterken. Dit was voor Vos een kans die hij niet wilde laten lopen. De oefenmeester werkte al ruim tien jaar in de Ajax-opleiding, maar wist dat hij in Amsterdam de nodige mensen boven zich had in de hiërarchie. John Heitinga was pas aangesteld als trainer van Jong Ajax en zal voorlopig op die post blijven zitten, terwijl er in de goedgevulde staf van hoofdtrainer Erik ten Hag ook weinig ruimte was voor eventuele doorstroom van Vos.

De 31-jarige trainer koos daarom voor zijn eigen ontwikkeling en toog naar Schotland. Ajax gaf in een persverklaring aan het vertrek van Vos intern op te willen lossen, maar achter de schermen werd de zoektocht naar een externe opvolger van Vos direct gestart. Er werden lijntjes uitgegooid naar voormalig bondscoach en Ajax-succescoach Frank de Boer en de ervaren Eredivisie-trainer Dwight Lodeweges. Beiden bedankten echter voor het trainerschap van Ajax O18, waarna Ajax verder zocht.

Ondertussen nam Jong Ajax-trainer Heitinga de coaching op zich in de grote wedstrijden tegen PSV en Sporting Portugal. Beide duels gingen teleurstellend verloren en door de nederlaag tegen Sporting Portugal werd Ajax O18 zelfs uitgeschakeld in de Youth League. De laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen PEC Zwolle, namen assistent-trainers Steven Pienaar en John Bosman en keeperstrainer Erik Heijblok als technische staf de honneurs waar, waarna er vlak voor de kerstdagen in de persoon van Jean-Paul de Jong alsnog een nieuwe hoofdtrainer voor Ajax O18 werd gestrikt.

Aanstelling van De Jong

Op het eerste gezicht is de aanstelling van De Jong opvallend. Als hoofdtrainer werkte hij succesvol bij FC Eindhoven, maar als eindverantwoordelijke bij FC Utrecht en Roda JC maakte De Jong beduidend minder indruk. Bij beide clubs werd hij na een paar maanden ontslagen en sinds februari 2020 was De Jong clubloos. Dat Ajax desondanks bij De Jong uitkwam in de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer voor de O18, is vooral te wijten aan de goede ervaringen die Ten Hag met De Jong heeft. Hun paden kruisten elkaar al geregeld binnen de voetballerij, iets wat nu bij Ajax dus opnieuw gebeurt.

De Jong en Ten Hag speelden gedurende hun spelerscarrières al samen bij FC Utrecht en toen Ten Hag hoofdtrainer was van Go Ahead Eagles liep De Jong stage bij de huidige trainer van Ajax. In zijn tijd als hoofdtrainer van FC Utrecht maakte Ten Hag van De Jong vervolgens zijn eerste assistent-trainer. Ten Hag vervulde bij FC Utrecht ook de functie van technisch manager en gaf om die reden veel verantwoordelijkheid aan De Jong, die daardoor gezien kon worden als veldtrainer, terwijl Ten Hag meer in de rol van manager zat. Op deze manier werkte het duo succesvol samen en werden de bekerfinale en Europees voetbal bereikt.

Na het vertrek van Ten Hag naar Ajax in december 2017 werd De Jong bij FC Utrecht gepromoveerd tot hoofdtrainer, maar dit werd geen succes. Evenals zijn latere trainersavontuur bij Roda JC. Toch wil dit niet zeggen dat De Jong ongeschikt is als trainer van Ajax O18. De oefenmeester heeft namelijk veel ervaring als jeugdtrainer. Bij FC Utrecht coachte hij gedurende zeven jaar diverse jeugdteams, voordat hij Jong FC Utrecht in 2011 uiteindelijk verruilde voor FC Eindhoven. Als trainer staat De Jong erom bekend zijn ploegen graag aanvallend en attractief te laten voetballen, doorgaans vanuit een 4-3-3-formatie. Met FC Eindhoven slaagde De Jong hier goed in en was hij dichtbij promotie. Later in zijn carrière was het spel van zijn teams bij FC Utrecht en Roda JC een stuk wisselvalliger.

Uit de koker van Ten Hag

Dat Ajax na het vertrek van Vos en de afwijzingen van andere trainers uiteindelijk bij De Jong is uitgekomen, valt alles overziend echter wel te verklaren. Interne opties bleken niet voorhanden, of zouden voor te veel wijzigingen binnen de Ajax-jeugdopleiding zorgen. Een goede aanbeveling van Ten Hag - wiens belangen evenals bij De Jong door SEG worden behartigd - en de achtergrond van De Jong als ervaren jeugdtrainer bij FC Utrecht en voormalig talent uit de Ajax-opleiding maakte hem uiteindelijk tot een geschikte kandidaat voor het trainerschap van Ajax O18. Als jeugdspeler van Ajax speelde De Jong samen met onder anderen Richard Witschge, Frank en Ronald de Boer, Michel Kreek en Marciano Vink.

Als hoofdtrainer heeft de carrière van De Jong deuken opgelopen, maar als talentenontwikkelaar en veldtrainer staat de oud-prof er nog altijd goed op. Met een contract tot medio 2023 op zak mag De Jong na de winterstop aantonen dat hij geschikt is om Ajax O18 goed voetbal te laten spelen en om Ajax-talenten klaar te stomen voor de stap naar Jong Ajax.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.