Kweekvijver: Ajax gokt en verliest met Eskild Dall

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Ajax gokt en verliest met Eskild Dall

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Eskild Munk Dall gaat Ajax hoogstwaarschijnlijk verruilen voor AGF Aarhus. De Deense spits van Ajax O18 wordt verhuurd met een optie tot koop, waardoor de kans op een doorbraak in de Ajax-hoofdmacht nihil is. Ajax heeft met Dall gegokt en verloren.

In de zomer van 2020 werd Dall overgenomen van Silkeborg IF, de club waar Ajax enkele jaren eerder ook Kasper Dolberg heeft opgepikt. Bij zijn presentatie blijken de vergelijkingen tussen Dall en Dolberg daar niet op te houden. Evenals Dolberg destijds wordt ook Dall binnengehaald als een multifunctionele aanvaller en tevens meervoudig Deens jeugdinternational. Ajax betaalt naar verluidt ruim een half miljoen euro aan Silkeborg IF en contracteert de dan zeventienjarige Dall voor drie jaar. Hij is afkomstig uit de koker van meesterscout John Steen Olsen.

Geen toptalent

Toch melden insiders al direct dat Dall niet geldt als absoluut toptalent. Aan zijn prijskaartje van 600.000 euro, beduidend minder dan de miljoenen die er werden betaald voor ‘toptalenten’ Victor Jensen en Jeppe Kjær, kan ook al enigszins worden verbonden dat Dall minder potentie dan zijn eveneens jonge landgenoten werd toegedicht. Dall lijkt voornamelijk te worden gehaald om de selectie van Ajax O18 van een extra spits te voorzien, want op papier kon de O18 daar alleen over Jay Enem beschikken. Ook dispensatiespeler Jaymillio Pinas was nog een optie voor die plek, maar in hem heeft Ajax niet veel vertrouwen. Afgelopen zomer vertrok Pinas transfervrij en sindsdien heeft hij nog geen nieuwe club gevonden. De matig bezette spitspositie bij Ajax O18 kon in de zomer van 2020 dus wel een impuls gebruiken en in die zoektocht kwam Ajax uit bij Dall.

Met zijn fysiek, traptechniek en koelbloedigheid voor het doel beschikt de jonge aanvaller over interessante kwaliteiten. Ajax hoopt Dall op De Toekomst verder te kneden en ontwikkelen tot een op termijn bruikbare Ajax-spits, maar zover komt het nooit met de inmiddels negentienjarige Dall.

Complex instapmoment

Zijn instapmoment is lastig. Een tijd waarin het coronavirus grof parten speelt en de jeugdcompetities al na enkele weken stil komen te liggen. Net als zijn ploeggenoten vervalt Dall in trainingen en onderlinge wedstrijden, maar het spelen van competitieduels zit er niet in. Absoluut niet bevordelijk voor het aanpassingsproces aan een nieuwe club in een vreemd land, waar het spelen van échte wedstrijden bij uitstek de manier is om je een nieuwe speelstijl eigen te maken en je plek in de hiërarchie van een team te verdienen. Ook landgenoot Kjær, een jaar jonger dan Dall, kampt met deze problemen. Dall komt in zijn eerste seizoen bij Ajax tot vijf wedstrijden, waarin hij niet scoort.

Toch kan het excuus van een moeilijke aanpassingsperiode niet eeuwig blijven gelden voor Dall. Ook dit seizoen, na ruim een jaar in Amsterdam, komt de aanvaller moeizaam uit de verf. Waar Dall in Denemarken nog veelal als linksbuiten speelt, is hij bij Ajax uitsluitend in de spits te vinden. Ondanks zijn status als dispensatiespeler verwerft Dall ook dit seizoen geen onbetwiste basisplaats. De Deen staat zijn plek vaker dan hem lief is af aan Jaydon Banel of Yoram Boerhout en ziet in de Youth League ook Christian Rasmussen de voorkeur boven zich krijgen in de punt van de aanval.

Gezien het spel en de (matige) ontwikkeling van Dall is dat niet verwonderlijk. De spits kent in het najaar van 2021 een opleving met twee goals tegen Feyenoord en een treffer tegen PEC Zwolle en scoort in de spectaculaire topper tegen PSV (3-2) winst een prachtig doelpunt, maar over het algemeen zijn de optredens van Dall veel te pover.

Kweekvijver: Ajax gokt en verliest met Eskild Dall
Dall kopt in oktober in de mini-Klassieker tegen Feyenoord O18. Ajax wint met 4-3 en Dall scoort twee keer.

Ondanks zijn lengte blijkt de aanvalsleider onvoldoende een aanspeelpunt. Dall mist de verfijnde techniek en de kracht om een bal goed bij zich te houden en te dienen als kapstok voor het verzorgde combinatiespel dat Ajax O18 tracht te spelen. Opvallend is ook de chemie die lijkt te ontberen tussen Dall en zijn ploeggenoten. Loopacties en passes worden over en weer niet op waarde geschat en ook in het drukzetten is Dall niet de gewenste eerste aanjager van Ajax O18. Zijn neusje voor het doel en goede traptechniek kunnen deze tekortkomingen niet compenseren.

Het is veelzeggend dat Ajax zelfs na het verhuren van Jong Ajax-spits Max de Waal instemt met een (tijdelijk) vertrek van Dall. Juist nu de spitspositie in de beloftenploeg van trainer John Heitinga open is komen te liggen zou Dall zich moeten aandienen, maar de realiteit is dat de negentienjarige Deen momenteel ver verwijderd is van het niveau dat wordt verlangd van een spits van Jong Ajax. In plaats daarvan schommelt Dall tussen de bank en de basis bij Ajax O18.

Een verhuur met een optie tot koop komt daarom op een logisch moment. Dall moet gaan spelen, al is het nog maar de vraag of hem dat in zijn vaderland bij AGF Aarhus wel gaat lukken. De stap van Ajax O18 naar een middenmoter op het hoogste niveau van Denemarken is een vrij behoorlijke. Bij Ajax was het perspectief van Dall in ieder geval nog een stuk minder rooskleurig. De Amsterdammers hebben met Dall een gokje binnengehaald en geprobeerd naar het gewenste niveau te ontwikkelen, maar zijn hier niet in geslaagd. Een mislukte gok van 600.000 euro.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.