BoJA: Heitinga staat opnieuw voor puzzel; wie wordt de nieuwe spits van Jong Ajax?

door BadembaBarrie 19

Bron Ajax Showtime

BoJA: Heitinga staat opnieuw voor puzzel; wie wordt de nieuwe spits van Jong Ajax?

door BadembaBarrie 19

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Toen John Heitinga afgelopen zomer begon aan zijn avontuur als trainer van Jong Ajax was er één positie lastiger in te vullen dan de meesten. De selectie ontbeerde namelijk een pure spits. Zo leek het tenminste, want in de persoon van Max de Waal – van origine middenvelder – had Heitinga ineens toch zijn goalgetter gevonden. In de winterstop werd de trainer echter geconfronteerd met een befaamde uitspraak van Johan Cruijff: elk voordeel heeft zijn nadeel. De Waal maakte dermate veel indruk als nummer negen, dat het noodlijdende PEC Zwolle dat dringend behoefte heeft aan doelpunten hem op huurbasis heeft overgenomen. Zodoende mag Heitinga zijn zoektocht naar een eerste spits opnieuw beginnen. Ajax Showtime zet de belangrijkste kandidaten op een rij.

Danilo

De naam van Danilo zal de eerste zijn die velen te binnen schiet. De Braziliaan deed in zeven van de twintig duels die Jong Ajax dit seizoen speelde mee en deed het daarin naar behoren met vijf goals en drie assists. Er kleven echter een aantal belangrijke maren aan Danilo. Allereerst: de spits is officieel onderdeel van Ajax 1 en doet alleen mee bij Jong Ajax als hij wedstrijdritme nodig heeft. Danilo is het niveau van de Keuken Kampioen Divisie ontgroeid en de kans dat hij zich daar nog een half jaar wekelijks gaat melden is dan ook bijzonder klein.

Daar komt bovendien bij dat het verre van zeker is dat de Braziliaan de komende seizoenshelft überhaupt nog speler van Ajax is. Hij wil zelf graag meer minuten maken op het hoogste niveau en heeft bij FC Twente al laten zien wat hij in de Eredivisie kan. In de afgelopen dagen noemde Vitesse-trainer Timo Letsch Danilo bovendien al een ‘zeer interessante speler’ en het is dan ook niet onrealistisch dat de spits nog voor 31 januari door de Arnhemmers of een andere Eredivisieclub wordt opgehaald.

Brian Brobbey

Brian Brobbey is terug bij Ajax en heeft nog altijd de leeftijd waarop hij mee mag doen bij de beloften. Het idee dat dat een keer gebeurt om, à la Danilo in de eerste seizoenshelft, het wedstrijdritme op peil te houden, is bovendien niet eens zo heel absurd. Om die reden is het ook belangrijk om Brobbey kort te benoemen. Het moet echter wel heel raar lopen wil Brobbey het komende half jaar weer wekelijks te bewonderen zijn op Sportpark de Toekomst, in plaats van de Johan Cruijff ArenA.

Christian Rasmussen

Met de spitsen van het eerste nagenoeg uitgesloten, kan de focus dus op de selectie van Jong Ajax zelf. Een terugblik op de eerste seizoenshelft leert dat Heitinga, los van De Waal en Danilo, een paar spelers minuten heeft laten maken in de spits. Eén daarvan is Christian Rasmussen, een speler die qua eigenschappen alles in zich heeft om te slagen in de punt van de aanval. De Deen is snel en sterk, beschikt over uitstekende techniek en heeft bovendien een goed schot in de benen. Anderzijds mist Rasmussen voor een spits nog te veel grote kansen en is hij nog te vaak het overzicht kwijt, waardoor hij de verkeerde keuzes maakt in potentieel kansrijke situaties.

De grootste stappen lijkt de aanvaller echter in mentaal opzicht te moeten zetten, daar hij nog te vaak een stukje pit of beleving in zijn spel lijkt te missen. Rasmussens spel oogt vaak te slordig en laconiek, wat resulteert in onnodig balverlies. Tegelijkertijd kan de Deen van die ogenschijnlijke zwakte een kracht maken. De gedachten gaan terug naar het seizoen 2016/17 toen Bertrand Traoré op huurbasis in Amsterdam neerstreek. Rasmussen heeft in meerdere opzichten (linkspoot, snelheid, techniek) wel wat weg van de Burkinees, die in het wit-rood-wit enorm frustrerende momenten afwisselde met vlagen van genialiteit. Het toont het niveau dat ook Rasmussen in potentie kan halen.

Als opleidingselftal biedt Jong Ajax de Deen bovendien de ruimte om te werken aan datgene wat hij momenteel nog ontbeert. Een half jaar als eerste spits van Jong Ajax, waarin Rasmussen de mogelijkheid krijgt om te werken aan zijn efficiëntie en zijn wedstrijdbeleving, kan dan zomaar zijn wat hij nodig heeft om zijn potentie te verwezenlijken.

Sontje Hansen

Na een lastige periode, onder meer getekend door blessureleed, timmert Sontje Hansen gestaag aan de weg terug. Het talent maakte dit seizoen de meeste minuten op de flanken (voornamelijk op rechts) en is geen pure spits, maar kan daar wel degelijk goed uit de voeten. Het WK Onder 17 van 2019 is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Hansen eindigde het toernooi als topscorer met zes doelpunten en drie assists in zes wedstrijden en maakte bovenal indruk met zijn spel als aanvalsleider.

Ook in Jong Ajax speelde hij al een aantal maal op negen, al was dat te sporadisch en te kort om er een goed oordeel over te kunnen vellen. Toch is Hansen met zijn snelheid en goede techniek in potentie een uitstekende spits voor het beloftenelftal. Het komende half jaar zal voor Hansen hoe dan ook gericht zijn op het maken van zo veel mogelijk minuten en de spitspositie zou wat dat betreft wel eens de ideale mogelijkheid kunnen bieden.

Naci Ünüvar

De laatste potentiële gegadigde vanuit Jong Ajax is Naci Ünüvar. De beste speler van Jong Ajax van de eerste seizoenshelft speelde het meest als linksbuiten, maar heeft ook al wat minuten gemaakt in de spits, hetzij in een wat vrijere rol als valse nummer negen. Het beste voorbeeld van deze constructie is de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Mede door de barre weersomstandigheden was het verre van Jong Ajax’ beste wedstrijd van het seizoen, maar toch werd er gewonnen en was Ünüvar van cruciaal belang met een assist op het enige doelpunt van de wedstrijd, gemaakt door Youri Regeer.

De kans dat Ünüvar het komende half jaar als spits gaat fungeren lijkt echter vrij klein. De creatieveling geeft zelf de voorkeur aan een andere positie en Heitinga lijkt met Hansen en Rasmussen bovendien logischere en betere opties voor in de punt te hebben. Toch moet men, zeker gezien de inconsistentie van de wedstrijdselecties van Jong Ajax, niet verbaasd opkijken als Ünüvar in 2022 nogmaals opduikt in de spits.

Opties vanuit de jeugdopleiding

Bij Ajax O18 wordt de spitspositie doorgaans ingevuld door dispensatiespeler Eskild Dall (19). De Deense spits kwam in de zomer van 2020 over van Silkeborg, maar weet sindsdien geen potten te breken en lijkt op korte termijn dan ook geen aanspraak te maken op een plek bij Jong Ajax. Dit geldt in mindere mate ook voor de achttienjarige Jay Enem, die is hersteld van langdurig blessureleed. Enem fungeert zonder contract momenteel slechts als opvulling in de selectie van Jong Ajax.

Yoram Boerhout (16) - afgelopen zomer van sc Heerenveen naar Ajax gekomen - trainde in Friesland regelmatig mee met de hoofdmacht, maar schommelt bij Ajax nog tussen de O17 en O18. Het talent van de kleine aanvaller is onmiskenbaar, maar in zijn eerste halfjaar als Ajacied was Boerhout veel te wisselvallig om nu al in aanmerking te komen voor een stap naar Jong Ajax. Tot slot zijn Skye Vink (15) en Mohamed Hamouchi (16) talentvolle spitsen van Ajax O16 en O17, maar gezien hun leeftijd is Jong Ajax voor hen slechts toekomstmuziek en is het totaal onrealistisch om te verwachten dat zij in het restant van dit seizoen al aanmerking zullen komen voor Jong Ajax.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)
Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | E-mail: T.Zwagerman@Ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 'Heitinga is meer iemand waar spelers tegenop kijken'
#2 Joey Roggeveen, de nieuwe doelman van Jong Ajax
#3 De Gorter-hype is terecht, maar eerste keeper is een onnodige gok
#4 Ünüvar staat symbool voor de wederopstanding van Jong Ajax
#5 De Jong Ajax-talenten om het scherpst in de gaten te houden in 2022

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.