BoJA: De Gorter-hype is terecht, maar eerste keeper is een onnodige gok

door BadembaBarrie 82

Bron Ajax Showtime

BoJA: De Gorter-hype is terecht, maar eerste keeper is een onnodige gok

door BadembaBarrie 82

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Jay Gorter is als een komeet binnengekomen bij Ajax. Na een fantastisch seizoen met Go Ahead Eagles met onder meer een clean sheet record en promotie heeft de doelman die lijn doorgetrokken bij Ajax. Een goede wedstrijd in de voorbereiding, met de B-ploeg tegen Leeds United, werd gevolgd door enkele indrukwekkende optredens bij Jong Ajax. Binnen het tijdsbestek van een maand ging Gorter in de ogen van veel supporters van potentiële keeper voor de toekomst, naar met afstand de beste keeper die Ajax ter beschikking heeft. De hype rond de doelman is mooi, begrijpelijk en tot op zeker hoogte terecht, maar moet wel een beetje gaan liggen.

De keeperskwestie bij Ajax is een beetje een hoofdpijndossier. Althans, onder de supporters. Bij Ajax zelf lijkt men namelijk al vanaf het begin van de zomer volledig te vertrouwen op het trio Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer en dus Gorter. Menig Ajax-fan zal deze zomer echter meerdere keren (tegen beter weten in) het laatste nieuws rondom een nieuwe keeper hebben gecheckt om vervolgens gepikeerd te moeten vernemen dat er geen nieuws is: Ajax ging het doen met de keepers die het ter beschikking had.

Dat baarde zeker hen die Oranje op het afgelopen Europees Kampioenschap in actie hebben gezien in meer of mindere mate zorgen. Stekelenburg heeft André Onana uitstekend vervangen tijdens de laatste maanden van het afgelopen seizoen, maar toonde zeker tijdens het EK bij vlagen toch aan dat het beste er bij hem wel vanaf is. Het feit dat de routinier desondanks in vele opzichten tot de beste keepers van de Eredivisie behoorde, zorgde ervoor dat ook de komst van Pasveer wat dat betreft geen rust in de tent bracht. Jay Gorter tot slot, was veelbelovend, maar dat moest men - ook met de redelijk teleurstellende ervaring met Kjell Scherpen in het achterhoofd - eerst nog maar eens zien.

De Gorter hype-train

Begin september is alles echter anders. Na enkele ijzersterke optredens met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, is er onder een deel van de supporters een ware Gorter hype-train ontstaan die hem gebombardeerd heeft tot de gedoodverfde eerste keeper van Ajax 1. En het enthousiasme rondom de goalie is begrijpelijk en terecht. Middels een serie indrukwekkende reflexen en reddingen hield Gorter een kwakkelend Jong Ajax tegen ADO Den Haag lang in de wedstrijd en zorgde hij ervoor dat de 1-0 voorsprong tegen FC Dordrecht tot in de slotfase op het bord bleef staan. Als klap op de vuurpijl stopte hij tegen Excelsior een penalty.

En niet alleen als stopper doet Gorter het goed bij de beloften. Ook voetballend staat de nieuwbakken Ajacied zijn mannetje. Niet iedere bal is zuiver, maar dat Gorter een goede trap in de benen heeft, moge duidelijk zijn. Het beste voorbeeld daarvan komt uit de met 1-2 verloren wedstrijd tegen FC Dordrecht, waarin de goalie met een fraaie trap vanuit de eigen zestien Christian Rasmussen vond, op een meter of 20/25 van het vijandelijke doel. Omdat het moment geen doelpunt opleverde en ook de hoogtepunten niet haalde, zal het helaas slechts voortleven in de herinneringen van zij die de bewuste bal live zagen.

Ontwikkelen bij Jong Ajax

Het verhaal is echter duidelijk: Gorter doet het fantastisch en lijkt zich aan te dienen als de ideale opvolger van Onana. En de kans is groot dat hij dat ook daadwerkelijk wordt. Als Gorter zich zo blijft ontwikkelen en het zo goed blijft doen bij Jong Ajax, zal het niet lang duren voor hij zich met recht eerste doelman van Ajax 1 kan noemen. De nadruk ligt echter op als hij het zo goed blijft doen bij Jong Ajax.

Dat is namelijk het beste voor Gorter op dit moment. Ajax heeft bij zijn aankoop bewust de keuze gemaakt om hem niet terug te verhuren aan Go Ahead Eagles in de Eredivisie, maar hem zelf ‘op te leiden’ en klaar te stomen bij Jong Ajax. Er is een duidelijk plan met Gorter en de doelman zelf levert tot nu toe een enorm belangrijke bijdrage aan het feit dat dat plan momenteel meer dan op rolletjes loopt. Gorter doet het nu ruim een seizoen fantastisch in de Keuken Kampioen Divisie, maar er is werkelijk geen enkele garantie dat hij die lijn doortrekt naar de Eredivisie, laat staan de Champions League. Gorter nu voor de leeuwen gooien in het eerste, zou dan ook een enorme en onnodige gok zijn.

Zij die Onana's plotse, maar geweldige entree in 2016 als tegenargument aanvoeren, dienen daarbij wel het volledige verhaal te vertellen. De Kameroener had meer ervaring opgedaan in wat toen de Jupiler League was en speelde in de Europa League in plaats van de Champions League. Bovendien was Jasper Cillessen net vertrokken en Tim Krul nog niet wedstrijdfit, waardoor Peter Bosz de keuze had tussen Onana en Diederik Boer. Was de keeperssituatie nu net zo nijpend geweest als toen, dan was de keuze voor Gorter een veel logischere geweest. Gelukkig voor Ajax is de nood momenteel echter een stuk minder aan de man.

Stekelenburg en Pasveer zijn prima keepers

Weinig Ajacieden zullen claimen dat Stekelenburg een keeper van het niveau Onana is en nog minder zullen beweren dat Pasveer het antwoord is op Ajax’ keeperskwestie. De grootste twijfels rondom de doelmannen zijn echter gebaseerd op de Champions League, daar beiden zo recent als vorig seizoen nog hebben aangetoond tot de betere keepers van de Eredivisie te behoren. En zelfs als dat niet zo was geweest, heeft Ajax naar Eredivisiemaatstaven een dusdanig brede en sterke selectie dat het nog de gedoodverfde titelfavoriet was geweest.

De vraag of Ajax in de Champions League met Stekelenburg en Pasveer kan komen aanzetten is een terechte, maar zij die beweren dat Gorter - met niets dan een handvol bekeroptredens en één seizoen Keuken Kampioen Divisie-ervaring - geschikter is om het Ajax-doel op het hoogste podium te verdedigen, laten zich toch echt iets te veel meeslepen in een combinatie van hoop en wanhoop.

Onana ter overbrugging

Bovendien kunnen de fans die vrezen voor een heel seizoen met Stekelenburg of Pasveer onder de lat opgelucht ademhalen, want een zekere André Onana is nog altijd Ajacied en mag per 4 november weer wedstrijden keepen. Voor veel Ajacieden zal zeggen dat Onana na zijn schorsing weer moet keepen, als vloeken in de kerk zijn. De realiteit van de situatie laat echter weinig ruimte voor emoties. Ajax beschikt over twee prima Eredivisiekeepers en één aanstormend talent. Als het in Europa echter hoge ogen wil gooien, heeft het de luxe niet om te bedanken voor de diensten van Onana.

Hoe zuur de situatie ook is, Ajax heeft Onana nodig. En als hij toch gratis de deur uitloopt, heeft de club meer aan een succesvolle Europese campagne mét Onana dan een teleurstellende zonder hem. Rekening houdend met een zomers vertrek van de Kameroener, kan Ajax zijn keeper van wereldklasse nu beter ter overbrugging gebruiken. Dan kan Gorter in zijn schaduw in alle rust klaargestoomd worden om het stokje over te nemen vanaf het seizoen 2022/23.

Voor Gorters ontwikkeling zou het zeker goed zijn om voor die tijd al hier en daar een wedstrijd in het eerste te keepen. Denk daarbij aan bekerwedstrijden en misschien zelfs wedstrijden tegen de bescheidenere ploegen in de Eredivisie. Gorter is namelijk een doelman die alles in zich heeft om de eerste doelman van Ajax te worden. Hij is dan ook absoluut een aanwinst voor Ajax, één waar - als alles goed blijft gaan - de club nog jarenlang plezier aan gaat beleven. Dat zijn op het moment echter nog dingen waar die hashtag die het social mediateam van Ajax zo graag gebruikt goed op van toepassing is: #ForTheFuture.

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com | Twitter: @Bademba_AFCA)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties