Jay Gorter

Jay Gorter (30 mei 2000) speelt sinds de zomer van 2021 voor Ajax, dat hem overnam van Go Ahead Eagles. Eerder speelde de doelman ook al in Amsterdam, want tussen 2010 en 2014 maakte hij deel uit van de jeugdopleiding van Ajax. Via omweggetjes heeft hij alsnog zijn debuut kunnen maken in het eerste elftal.

Gorter speelde ook in de jeugd van AZ en Go Ahead Eagles en debuteerde voor die laatste club in het seizoen 2020/21. Het werd gelijk ook het jaar van zijn doorbraak, want hij keepte 37 competitiewedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en promoveerde met de Eagles. Daar had Gorter een groot aandeel in met 25 wedstrijden zonder tegengoal, waarmee hij een decennia oud record verbrak.

Bij Ajax keepte Gorter voor het seizoen 2023/24 vooral zijn duels in Jong Ajax. Aan het begin van het seizoen 2023/24 raakte eerste doelman Gerónimo Rulli geblesseerd en kreeg Gorter de kans als doelman van het eerste elftal van de Amsterdammers. Gorter raakte in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (4-3) ook geblesseerd en moet zijn plek onder de lat sindsdien afstaan aan Diant Ramaj.