BoJA: 'Heitinga is meer iemand waar spelers tegenop kijken'

door BadembaBarrie 14

Bron Ajax Showtime

BoJA: 'Heitinga is meer iemand waar spelers tegenop kijken'

door BadembaBarrie 14

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong Ajax heeft in John Heitinga een nieuwe trainer en dus is het goed om in de Blik op Jong Ajax vooruit te blikken op wat de Amsterdamse beloften, maar ook de volgers van Jong Ajax te wachten staat. Iedere Ajacied kent Heitinga als speler, maar als trainer was hij tot nu toe alleen in de jeugd actief. Vandaar dat ik het inhoudelijke gedeelte van deze ietwat bijzondere BoJa uitbesteed aan collega Thijs Zwagerman. Als jeugdwatcher is hij binnen Ajax Showtime de aangewezen persoon om zijn licht over de aanstelling van Heitinga te laten schijnen.

John Heitinga is aangesteld als nieuwe trainer van Jong Ajax. Wat vond je van die beslissing?

'Het verbaasde me wel, want ik had wat geluiden opgevangen dat hij volgend jaar opnieuw O18 zou doen. Maar inhoudelijk gezien is het ook weer niet zó vreemd. Van der Gaag heeft natuurlijk een teleurstellend jaar gehad met Jong Ajax, ook omdat hij te maken kreeg met een overgangsjaar en een hele nieuwe lichting die in Jong Ajax moest gaan spelen. Ik vind dan ook dat hem daar niet super veel te verwijten valt.

Het zou echter wel een aanleiding kunnen zijn om te gaan schuiven en deze promotie past binnen de ontwikkeling van Heitinga als trainer. Het is een hele mooie volgende stap, want hij zou nu nog niet klaar zijn om hoofdtrainer van Ajax te worden. Dat zijn dingen waar je wat meer over na gaat denken, met die geruchten omtrent Ten Hag van eerder dit seizoen. Het is ook logisch dat Ajax op zoek is gegaan naar een nieuwe invulling van de rol van trainer van Jong Ajax.'

Je hebt het erover dat de stap naar trainer van het eerste nog te vroeg komt voor Heitinga. Zie je de aanstelling bij Jong als een stap op weg naar?  

'Dat zou zeker kunnen. Het zou een hele mooie route zijn, maar alles hangt natuurlijk af van hoe hij het nu met Jong Ajax gaat doen en hoezeer hij zijn stempel kan drukken op die ploeg. Aan hem de taak om veel jongens door te laten breken en om met de jongens die hij in de afgelopen jaren bij de O19 en O18 heeft gehad weer mee te doen in de top van de Keuken Kampioen Divisie. Weet hij dit te combineren met goed voetbal, dan zit je natuurlijk een stuk dichter bij het hoofdtrainerschap van Ajax 1 dan wanneer je het bij O18 of O19 laat zien.

'Het zou op termijn dus zeker kunnen gebeuren, maar alles valt of staat met hoe hij bij Jong Ajax gaat presteren. Wat ik wel moet zeggen is dat hij sinds hij de O19/O18 is gaan doen in 2017, echt gegroeid is in zijn rol als trainer. Hij heeft wat dat betreft echt stappen gemaakt, maar ik heb niet per se de hand van Heitinga op het elftal gezien. Hij liet zijn teams voetballen zoals je dat van Ajax kan verwachten, met hoge druk en aanvallend spel, maar ik vind het lastig om te zeggen waar de trainer Heitinga nu echt voor staat. Dat zal bij Jong Ajax hopelijk meer tot uiting kunnen komen, al heb je daar natuurlijk ook te maken met hele wisselende selecties.'

Je hebt hem het afgelopen seizoen enkele wedstrijden kunnen volgen als trainer van de O18, voordat de competitie werd stilgelegd. Wat kunnen we komend seizoen van Heitinga verwachten?

'Het is wel echt een trainer die volgens de Ajax-school wil spelen. Hij is natuurlijk zowel als speler en nu als trainer bij Ajax opgeleid, dus dat zal de stijl zijn die hem het meest ligt. Over het algemeen is het gewoon hoog druk zetten – dat benadrukt hij ook altijd tijdens wedstrijden, daar is hij vrij fanatiek in zijn coaching. De opbouw van achteruit met veel dynamiek vanaf het middenveld en ook wat je bij Ajax 1 ziet als een back aan de binnenkant speelt, een buitenspeler aan de buitenkant, dat soort principes zijn er wel. Wat je dus als trainer van hem kunt verwachten is het spel volgens de Ajax filosofie en dat weet hij ook echt over te brengen.'

Hoe groot zijn de verschillen tussen Heitinga en Van der Gaag als trainer?

'Van der Gaag is natuurlijk niet afkomstig uit de Ajax-school, maar hij staat er wel heel erg voor open en hij heeft het de afgelopen jaren geprobeerd. Dat doet Heitinga ook wel, al was het druk zetten van de O18 en Jong Ajax soms anders. Dat kan echter ook liggen aan de tegenstanders waar ze mee te maken hebben gehad, dus dat hoeft niet per se een verschil tussen Van der Gaag en Heitinga te zijn.

'Wat wel een verschil is, is de persoonlijke benadering als trainer. Ik hoor verhalen dat Heitinga daar heel erg mee bezig is, zeker met de verdedigende talenten. Hij is zelf natuurlijk ook verdediger geweest, dus hij weet daar het meest vanaf en hij is daar dan ook heel intensief mee bezig. De andere spelers, de middenvelders en aanvallers, probeert hij ook tactisch te ondersteunen en mee te geven wat er van je gevraagd wordt in het topvoetbal. Dat is een hele belangrijke rol van Heitinga als trainer van het hoogste jeugdteam geweest, daar hebben talenten heel veel baat bij gehad. Wat dat betreft is hij meer iemand waar spelers echt tegenop kijken dan Van der Gaag, die toch als een kleinere naam daar staat.'

Welke talenten verwacht je dat Heitinga meeneemt naar Jong aankomend seizoen?

'Een jongen waar Heitinga veel mee bezig is geweest is Olivier Aertssen. Dat is een centrale verdediger die zeventien wordt. Ik verwacht dat Heitinga hem zal laten meetrainen om te kijken of hij kan aanhaken of toch nog zijn wedstrijden bij O18 moet spelen. Verder heeft Misehouy een trainingsstage gehad en zal hij waarschijnlijk nog starten bij O18, maar hij zal zeker trainingen mee gaan pakken en van daaruit waarschijnlijk op termijn gaan aansluiten. Je hebt natuurlijk ook Van Axel-Dongen die nu eigenlijk is doorgestroomd en die zal er ook bij blijven, die heeft het heel goed gedaan en gelijk zijn stempel weten te drukken. Die drie talenten zullen vanuit O18 door kunnen gaan schuiven. Van Axel-Dongen direct en Misehouy en Aertssen misschien iets later.

'Verder heb je ook nog jongens als Alvaro Henry, Silvano Vos en Oualid Agougil, ook een verdediger. Misschien David Kalokoh, die is nog iets jonger, maar die zit daar ook wel bij. Dat zijn jongens die, doordat er het afgelopen seizoen amper wedstrijden zijn gespeeld, nog niet echt die stap naar O18 hebben kunnen zetten. Voor hen zal het dus eerst een kwestie zijn van aanhaken bij O18, laten zien dat ze zich hebben doorontwikkeld en wekelijks de beste op het veld zijn. Maar dan zijn het wel spelers die in de loop van het volgende seizoen die stap kunnen gaan maken.'

Tot slot: in hoeverre ben je bang dat het gebrek aan wedstrijdritme de doorstromende talenten van O18 parten gaat spelen?

'Daar heb ik onlangs ook een Kweekvijver over Van Axel-Dongen over geschreven. Nu moet ik van te voren erbij zeggen dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Bij Van Axel-Dongen zag je echter wel iets moois. Toen in oktober de competitie werd stilgelegd, heeft hij een paar maanden met O18 getraind en een paar van die onderlinge oefenpotjes gespeeld op zaterdagen. Toen is hij in de laatste twee maanden van het seizoen bij Jong Ajax aangesloten, eerst alleen de trainingen en in de laatste twee wedstrijden heeft hij ook meegespeeld. Je zag bij hem dat het gebrek aan ritme hem niet opbrak en dat hij gelijk een hoog niveau haalde. Dus in zoverre hoeft het gebrek aan echt wedstrijdritme denk ik niet hele erge gevolgen te hebben. Er zijn bovendien onderlinge oefenduels gespeeld, dus dat ritme is er wel.

'Waar je denk ik wel voor kan vrezen is dat er op mentaal vlak misschien een achterstand of een stagnatie heeft plaatsgevonden. Dat spelers wel zullen moeten schakelen bijvoorbeeld met wedstrijdspanning of het mentaal op kunnen brengen om in zo’n Keuken Kampioen Divisie, soms wel twee keer per week, wedstrijden tegen volwassenen te spelen. En dat je ook tegenslagen gaat krijgen, als je als jonge jongen tegen die volwassenen speelt, dat hebben we vorig seizoen natuurlijk ook gezien. Dat zou er nog wel voor kunnen zorgen dat Jong Ajax ook volgend seizoen nog wisselvallig zal blijven en dat jongelingen dan op basis daarvan iets meer moeite hebben om aan te haken. Dat zit dan denk ik vooral in het mentale.

'Aan de andere kant heb je nu wel met bijvoorbeeld Youri Regeer en Sontje Hansen jongens die weten wat er gevraagd wordt bij Jong Ajax en aan de hand van dat soort spelers wordt het voor talenten van O18 die bijvoorbeeld vorig seizoen weinig hebben gespeeld, wel makkelijker om alsnog aan te haken bij Jong Ajax. Dus ik denk dat het ritme in fysieke zin niet per se een probleem zal zijn, omdat ze onderling wel wat wedstrijden hebben gespeeld. Het mentale kan nog wel wat problemen opleveren en daar ligt dan ook gelijk weer een mooie uitdaging voor enerzijds Heitinga om die jongens bij de les te houden en daar gesprekken over te voeren en anderzijds jongens als Regeer, Hansen en ook Ünüvar, die meer leidinggevende spelers in die selectie moeten gaan worden en de jongelingen bij de hand moeten gaan nemen.'

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com | Twitter: @Bademba_AFCA)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties