BoJA: Joey Roggeveen, de nieuwe doelman van Jong Ajax

door BadembaBarrie 4

Bron Ajax Showtime

BoJA: Joey Roggeveen, de nieuwe doelman van Jong Ajax

door BadembaBarrie 4

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Joey Roggeveen werd onlangs gepresenteerd als nieuwe doelman van Jong Ajax. Voor velen zal de 23-jarige goalie een niet al te bekende naam zijn. De doelman is al een tijdje actief in het (semi-)professionele voetbal, maar wist nog geen naam voor zichzelf te maken op het hoogste niveau. In deze Blik op Jong Ajax een overzicht van wie Roggeveen is en wat zijn rol bij Jong Ajax naar alle waarschijnlijkheid gaat worden.

Joey Roggeveen werd geboren op 20 maart 1998 in Hoofddorp. De doelman is niet geheel onbekend op De Toekomst: na periodes in de jeugdelftallen van RKSV HBC uit Heemstede en HFC Haarlem, kwam Roggeveen in 2009 op elfjarige leeftijd bij Ajax te spelen. Na drie jaar op De Toekomst vertrok de keeper echter weer en vond hij zijn heil ruim vijftig kilometer verder naar het noorden bij AZ. Daar speelde hij, met uitzondering van een korte periode bij Telstar, tot en met 2019. In Alkmaar keepte hij enkele wedstrijden voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie en mocht hij tweemaal op de bank plaatsnemen tijdens een Eredivisiewedstrijd. Tot een debuut in ’s lands hoogste competitie kwam het echter niet.

Afgelopen seizoen kreeg Roggeveen voor het eerst regelmatig minuten in het eerste elftal van een betaald voetbalclub. Bij FC Volendam raakte hij verwikkeld in een fikse concurrentiestrijd met Nordin Bakker. Uiteindelijk keepte Roggeveen achttien duels in de Keuken Kampioen Divisie, drie in de Tweede Divisie en één in het KNVB Beker-toernooi. Het laatste gedeelte van het seizoen miste Roggeveen wegens een blessure. Zijn concurrent Bakker kwam tot één optreden meer in de Keuken Kampioen Divisie.

Roggeveen heeft dus nog geen groots CV opgebouwd en behoort met zijn 23-jarige leeftijd ook niet echt meer tot de categorie aanstormend talent. De aankondiging van Ajax dat de keeper zou worden toegevoegd aan de selectie van Jong Ajax in plaats van die van het eerste elftal was in dat opzicht dan ook niet verrassend. Met Maarten Stekelenburg, de nog altijd aanwezige André Onana en Kjell Scherpen evenals nieuwkomers Remko Pasveer en Jay Gorter lijken de kansen op een plaats bij de selectie van het eerste nihil.

Dat wil niet zeggen dat Roggeveens vooruitzicht op speeltijd in het beloftenelftal veel beter zijn. Kjell Scherpen keepte de afgelopen twee seizoenen de meeste duels in Jong Ajax, maar de doelman lijkt al een tijdje voor een vertrek naar Brighton & Hove Albion te staan. Mocht die deal klappen, dan schijnt er bovendien nog voldoende interesse te zijn van andere Eredivisieclubs die de doelman graag (tijdelijk) onder zouden willen brengen. Dominik Kotarski, die zo nu en dan ook nog wel eens minuten maakte in Jong Ajax, is al (tijdelijk) vertrokken uit Amsterdam. Hij zal komend seizoen zijn minuten voor HNK Gorica proberen te maken.

Jay Gorter lijkt echter de aangewezen man om het stokje onder de lat van de Amsterdamse beloften over te nemen. De doelman is aangetrokken met het ‘Kjell Scherpen-traject’ in gedachten, waarbij hij eerst vlieguren zal maken in Jong Ajax, om daar klaargestoomd te worden voor het eerste elftal. Achter Gorter zitten bovendien Calvin Raatsie en Charlie Setford. Raatsie maakte afgelopen seizoen zijn debuut al voor Jong Ajax en Setford sluit vanaf 2021/22 definitief aan bij de beloften. Gezien hun jongere leeftijd en het doorlopen van de verscheidene jeugdelftallen, lijkt de kans groot dat ook Raatsie en Setford boven Roggeveen komen te staan in de pikorde.

Wat wordt dan Roggeveens rol bij Jong Ajax? Het heeft er alles van weg dat hij de opvolger van Nick Hengelman zal worden. Die naam zal eveneens niet bij iedere Ajacied direct een belletje doen rinkelen, maar Hengelman was afgelopen seizoen de dispensatiekeeper van Jong Ajax. De goalie is met zijn 31 in principe te oud om voor Jong Ajax uit te komen, maar bij onderlinge wedstrijden tussen beloftenteams geldt er geen leeftijdsgrens. Tot een officiële wedstrijd kwam Hengelman echter niet, de doelman vervulde op De Toekomst de rol van trainingskeeper.

Dat lijkt ook de rol die voor Roggeveen is weggelegd. Al is er voor hem met zijn 23 jaar wel meer mogelijk dan voor Hengelman. Doelmannen bij de beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie mogen niet ouder dan 25 zijn, dus Roggeveen kent wat dat betreft geen leeftijdsgebonden beperkingen om uit te komen voor Jong Ajax. Met de eerder genoemde namen en omstandigheden in gedachten, lijkt de kans dat Roggeveen daadwerkelijk minuten zal gaan maken echter niet bijster groot. Een seizoen is echter lang en kan vele onverwachte wendingen nemen. Transfers en blessures zijn de voetbalwereld niet onbekend en in deze coronatijden kan een besmetting ook zomaar een beoogde wedstrijdselectie of basisopstelling omgooien. Zodoende ligt het niet voor de hand dat Roggeveen minuten zal maken, maar kan het ook niet uitgesloten worden.

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com | Twitter: @Bademba_AFCA)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties