Kweekvijver: Deze Ajax-talenten moet je in 2024 in de gaten houden

door Wessel Kroon 42

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Deze Ajax-talenten moet je in 2024 in de gaten houden

door Wessel Kroon 42

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Een aantal dagen geleden presenteerden wij het beste elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft, maar traditiegetrouw volgt kort hierna ook een team van Ajax-talenten om op te letten in het nieuwe jaar. Van Guus Olgers tot Mark Verkuijl en Precious Ugwu tot Jeshurun Simeon: op deze Ajax-talenten moet je letten in 2024.

Doelman: Guus Olgers

Met Guus Olgers (14) plukte Ajax afgelopen zomer een talentvolle doelman weg uit de jeugdopleiding van FC Volendam. De jonge, maar boomlange doelman sloot aan bij Ajax O15 en doet het daar tot nu toe uitstekend. Olgers is een doelman die rust uitstraalt achterin en zich veel bezighoudt met het coachen van zijn teamgenoten. De jonge doelman droeg ook al de aanvoerdersband dit seizoen, wat ook wel aangeeft dat hij een leidinggevende rol heeft gepakt sinds zijn komst. Daarnaast is Olgers een betrouwbare doelman die met knappe reddingen opviel in de eerste seizoenshelft. Hij moet zijn plek onder de lat geregeld afstaan aan collega-doelman Giovanni van der Wijst, maar pakt zijn kansen geregeld met beide handen aan. Daarom is Olgers ook zeker een talent om in de gaten te houden in de tweede seizoenshelft.

Rechtsachter: Precious Ugwu 

Precious Ugwu (17) fungeert dit seizoen vaak als rechtsachter en daarom komt hij ook op die positie in dit elftal. Zijn natuurlijke positie is echter in het hart van defensie. De fysiek sterke en snelle verdediger is een vaste waarde in het elftal van Ajax O18-trainer Frank Peereboom. Ugwu is niet de meest verfijnde voetballer en dus geen typische Ajax-back. Waar zijn voorzetten nog weleens wat te wensen overlaten, is zijn inspeelpass van achteruit uitstekend. Ugwu komt verdedigend niet tot nauwelijks in de problemen en hij is dan ook zeker een talent om in de gaten te houden.

Rechter centrumverdediger: Thom Veenbergen 

Nog een nieuwe naam in de Ajax-opleiding. Thom Veenbergen (14) had de clubs afgelopen zomer voor het uitkiezen; hij besloot uiteindelijk De Graafschap in te ruilen voor Ajax. Ajax O15 bleek kwetsbaar achterin en kreeg veel doelpunten tegen in de eerste seizoenshelft. Veenbergen speelt altijd met veel passie en wist zich meermaals te onttrekken aan de verdedigende malaise. In de driemans defensie blinkt hij uit met zijn tackles en intercepties. Aan de bal heeft de jonge verdediger nog veel te verbeteren, maar als dat lukt, dan gaat Ajax nog veel plezier beleven aan Veenbergen.

Linker centrumverdediger: Bianief Peters

Nog een Ajax O15-verdediger om in de gaten te houden; al wordt Bianief Peters (14) door Frank Korpershoek ook regelmatig op het middenveld geposteerd. Peters is niet groot, maar wel fysiek sterk en snel. Op het middenveld gebruikt hij die eigenschappen om gaten dicht te lopen en overal op het veld de duels aan te gaan. Als verdediger is Peters uiterst stabiel en echt een speler waar het team op kan vertrouwen. Tevens is hij met zijn goede inspeelpass belangrijk in de opbouw van Ajax O15. De mannetjesputter kampt momenteel met een blessure, maar wanneer hij weer fit is, zal hij ook aanspraak maken op minuten in Ajax O16.

Linksachter: Lyfe Oldenstam

Lyfe Oldenstam (16) komt in dit elftal als linksachter, maar dat had ook als rechtsbuiten gekund. Oldenstam is namelijk een ware alleskunner en heeft in het afgelopen kalenderjaar als rechtsbuiten, rechtsachter, linksachter, aanvallende middenvelder en controlerende middenvelder gespeeld. Dit seizoen speelt hij voornamelijk als linksachter en dat doet hij uitstekend. De energieke Oldenstam is een aanvallende impuls voor Ajax O17, maar kan in verdedigend opzicht ook zeker zijn steentje bijdragen. Hij valt te omschrijven als een ‘kuitenbijtertje’ waar je niet zomaar vanaf komt. Oldenstam zal zijn tegenstander blijven achtervolgen tot hij de bal heeft veroverd. Door zijn sterke prestaties in de eerste seizoenshelft is hij zeker een talent om in de gaten te houden.

Linker middenvelderder: Mark Verkuijl

Mark Verkuijl (17) keerde in oktober dit jaar terug op het veld na een lange blessure. Het werd al gauw duidelijk dat hij het missende puzzelstukje was bij Ajax O18. Als controlerende middenvelder komt Verkuijl regelmatig de bal bij zijn verdediging ophalen om vervolgens het spel te versnellen en de optie naar voren te zoeken. Zijn dribbel is uitstekend, maar ook zijn passing zorgt regelmatig voor versnellingen in de aanvallen van Ajax O18. In verdedigend opzicht zit hij zijn tegenstander vaak op de hielen en geeft hij geen centimeter cadeau. Verkuijl geldt als de motor van Ajax O18 en het lijkt een kwestie van tijd tot hij zijn debuut voor Jong Ajax mag gaan maken. Zonder zijn blessure had hij hoogstwaarschijnlijk in het elftal van de eerste seizoenshelft gezeten.

Rechter middenvelder: Luca Messori 

Luca Messori (16) keerde na een driejarig uitstapje naar de amateurs van BFC weer terug bij Ajax. Niet alleen is zijn verhaal bijzonder, ook als voetballer valt hij op. Messori kan als aanvallende middenvelder spelen, maar ook meer in een verbindende rol op het middenveld. Het talent met Italiaanse roots is fysiek sterk, schroomt de duels niet, is daarnaast ook goed in de kleine ruimte en zoekt graag korte combinaties op. Messori weet waar het spelletje om draait, speelt simpel en doelgericht en als hij een keer een hoogstandje uit de hoge hoed tovert, is het altijd functioneel. Messori had weinig tijd nodig om -opnieuw- aan te haken bij het Ajax-niveau.

Aanvallende middenvelder: Abdellah Ouazane

Abdellah Ouazane (14) geldt als een groot talent in de jeugdopleiding van Ajax. Het broertje van Zakaria Ouazane (speler van Ajax O18) kan eigenlijk overal op het middenveld uit de voeten, maar komt het best tot zijn recht als aanvallende middenvelder. Ouazane beschikt over een uitstekende techniek en een goede dribbel. Hij is snel en daarmee een belangrijke pion op het middenveld. Door zijn snelheid en goede techniek komt hij vaak makkelijk een man voorbij en kan hij het spel versnellen. Daarnaast is hij doelgericht en is hij zelf ook regelmatig verantwoordelijk voor een doelpunt. De middenvelder van Ajax O15 kwam dit jaar ook al meerdere keren uit voor jeugdelftallen van het Marokkaanse elftal. Kortom: Ouazane is zeker een talent om in 2024 in de gaten te houden.

Rechtsbuiten: Marley Alvarez Perez

Rechtsbuiten of rechtsachter? Dat is eigenlijk nog steeds de vraag bij Marley Alvarez Perez (15). De speler van Ajax O16 speelde vorig seizoen voornamelijk als rechtsachter, maar die positie is verdwenen door het 3-4-3-systeem waarin de middenbouw van Ajax nu speelt. Althans, die positie is er nog wel, maar in die rol kan Alvarez Perez niet opkomen, en dat is waar hij goed in is. Dit seizoen speelt hij dus voornamelijk als rechtsbuiten en dat doet hij uitstekend. Hij kan een actie binnendoor maken, maar gaat meestal buitenom. De rechtspoot beheerst over een uitstekende techniek en veel creativiteit. Samen met Eternal Barron zorgt hij voor veel gevaar vanaf de flanken bij Ajax O16.

Spits: Jeshurun Simeon

Eigenlijk kwam Jeshurun Simeon (14) ook in aanmerking voor het elftal van de eerste seizoenshelft, maar de indrukwekkende statistieken van Emre Ünüvar zorgden ervoor dat Simeon toch genoegen moet nemen met een plek in het elftal om in de gaten te houden. Desalniettemin liegen de statistieken van de spits van Ajax O15 er ook niet om. Simeon was in de eerste seizoenshelft al goed voor vijftien doelpunten en is één van de drijvende krachten van het elftal van trainer Frank Korpershoek. Simeon is razendsnel en niet alleen een uitstekende afmaker, maar ook goed met de bal aan zijn voeten. Door die kwaliteiten kan hij bijvoorbeeld ook als buitenspeler uit de voeten.

Linksbuiten: Elias Mechrouh 

Soms voert hij zijn acties te ver door, soms mist hij overzicht en soms wil hij zijn tegenstander passeren op een moment dat simpel spelen de betere keuze is. Maar Elias Mechrouh (16) is een genot om naar te kijken. Hij speelt altijd met vertouwen, de flair spat ervan af en hij is onverstoorbaar. Mislukte acties weerhouden Mechrouh er niet van om het een volgende keer weer te proberen, iets wat Martijn Reuser ook aanmoedigt. De pijlsnelle buitenspeler kwam afgelopen zomer over van FC Volendam. Mechrouh is niet altijd basisspeler bij Ajax O17, maar hij heeft het in zich om uit te groeien tot een revelatie in het restant van zijn eerste Ajax-seizoen.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.