Wat is de stand van zaken rondom contracten van jeugdspelers bij Ajax?

door Wessel Kroon 28

Bron Ajax Showtime

Wat is de stand van zaken rondom contracten van jeugdspelers bij Ajax?

door Wessel Kroon 28

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het is januari en dat betekent dat de spelers met een aflopend contract vanaf nu benaderd mogen worden door andere clubs. Nu zijn er niet heel veel jeugdspelers bij Ajax die een contract tot medio 2024 hebben, maar toch is er genoeg werk aan de winkel voor de Amsterdammers. Zo beschikt Rico Speksnijder nog altijd over een aflopende verbintenis. Hoe staat het ervoor met contracten van jeugdspelers?

Het is duidelijk dat 2023 een lastig jaar was voor Ajax. De club kreeg met veel uitdagingen te maken, waaronder het herstructureren van de organisatie, wat nog steeds niet afgerond is. De Amsterdammers zijn op de goede weg, maar willen eerst dat alles op bestuurlijk niveau klopt voordat ze zich bezig gaan houden met contracten in de jeugdopleiding. Dat betekent niet dat ze niet bezig zijn met contracten van grote talenten in Jong Ajax.

Aflopende contracten bij Ajax O18

Bij Ajax O18 zijn er drie spelers die over een aflopend contract beschikken: Rico Speksnijder, Alvaro Henry en Damian van der Vaart. Henry geldt dit seizoen als één van de sterkhouders van O18 en maakt ook regelmatig zijn minuten in Jong Ajax. Eigenlijk is dat hetzelfde voor Speksnijder. De creatieve buitenspeler zit vrijwel altijd bij de selectie van Jong Ajax, maar maakt zijn minuten vooral bij O18. Als Ajax de contracten van Henry en Speksnijder wil verlengen, moet de club snel handelen. Speksnijder geniet namelijk interesse van buitenlandse clubs.

Van der Vaart maakte afgelopen zomer de overstap van het Deense Esbjerg naar Ajax. Ajax wil dit seizoen aankijken wat het niveau van Van der Vaart is en daarna kijken of ze zijn contract willen verlengen. Tot nu toe moet de zoon van oud-Ajacied Rafael van der Vaart het vooral doen met invalbeurten.

Opvallend bij Ajax O18 is de situatie van Olaf Gorter. De middenvelder speelt een sterk seizoen en zit eigenlijk iedere week bij de selectie van Jong Ajax, maar heeft nog altijd geen contract getekend bij Ajax. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat Ajax ook naar zijn situatie zal gaan kijken na de winterstop. Er zijn nog zeven andere spelers bij Ajax O18 zonder een contract. De overige spelers beschikken over een contract tot minimaal medio 2025.

Geen grote zorgen bij Ajax O17

Bij Ajax O17 beschikken een stuk minder spelers over een contract, namelijk drie. Lasse Abildgaard kwam afgelopen zomer over van Silkeborg IF en tekende een contract tot 2026, terwijl ook Emre Ünüvar en Miguel João da Silva over een contract tot medio 2026 beschikken. Laatstgenoemde verdiende een contract door vorig seizoen veel doelpunten te maken, maar kent momenteel een moeizaam seizoen. Ünüvar geldt al jaren als een groot talent in de jeugdopleiding en trekt zijn sterke vorm dit seizoen ook weer door.

Er zijn echter meerdere talenten in O17 die momenteel een goed seizoen doormaken en eventueel snel in aanmerking zouden kunnen komen voor een contract. Zo is het aannemelijk dat talenten als Sean Steur, Luuk Beekman, Mylo van der Lans en Lyfe Oldenstam ook benaderd zullen worden in de tweede seizoenshelft. In lagere jeugdelftallen beschikt nog niemand over een contract.

Ajax O18:

Speler: Contract tot:
Tommy Setford 30 juni 2025
Timo Schreuder -
Freek Entius -
Paul Reverson -
Alvaro Henry 30 juni 2024
Dies Janse 30 juni 2026
Nick Verschuren 30 juni 2026
Precious Ugwu 30 juni 2026
Yasser El Aissati -
Lucas Jetten 30 juni 2026
Gerald Alders 30 juni 2026
Ryan van de Pavert -
Olaf Gorter -
Mark Verkuijl 30 juni 2025
Avery Appiah 30 juni 2025
Damian van der Vaart 30 juni 2024
Tijn Peters -
Rayane Bounida 30 juni 2025
Don O'niel -
Kayden Wolff 30 juni 2025
Zakaria Ouazane -
Jan Faberski 30 juni 2025
Rico Speksnijder 30 juni 2024
Skye Vink 30 juni 2025
Don-Angelo Konadu 30 juni 2025
Shedrach Ebite -

Ajax O17:

Speler: Contract tot:
Valentijn van der Velde -
Aymean el Hani -
Aaron Bouwman -
Mylo van der Lans -
Jayhendrow Amour -
Lyfe Oldenstam -
Luuk Beekman -
Jinairo Johnson -
Bashan Enoh -
Nick de Koning -
Rick Luijer -
Sean Steur -
Luca Messori -
Haniël Pereira da Gama -
Elias Mechrouh -
Lasse Abildgaard 30 juni 2026
Janairo Concincion -
Sanyika Puljhun -
Bendegúz Kovács -
Miguel João da Silva 30 juni 2026
Emre Ünüvar 30 juni 2026

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.