Kweekvijver: Smaakmaker Acheampong wordt beloond na sterke Future Cup

door Wessel Kroon 39

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Smaakmaker Acheampong wordt beloond na sterke Future Cup

door Wessel Kroon 39

Bron Ajax Showtime

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij imponeerde op de Future Cup en is pas zestien jaar oud: Levi Acheampong. De jonge Ajacied geldt als een talent om in de gaten te houden en was in het huidige seizoen al verantwoordelijk voor ongeveer dertig goals/assists. Wie is Acheampong en wat zijn zijn kwaliteiten?

Acheampong maakte al op zijn zevende de overstap van SV Ouderkerk naar de jeugdopleiding van Ajax en is dus echt een kind van de club. Bij de Amsterdammers doorliep de Ghanese Nederlander diverse jeugdteams. De laatste tijd maakt hij zijn minuten in Ajax O17, de ploeg van trainer Michael Lamey.

Doorgeschoven naar Ajax O17

Dat Acheampong zijn minuten momenteel in Ajax O17 speelt, geeft aan dat hij een bijzonder talent is. De middenvelder hoort namelijk eigenlijk in een jongere lichting te spelen. Tot voor kort maakte hij zijn minuten in Ajax O16, waar hij als aanvoerder indruk maakte. Met zijn sterke prestaties bij die ploeg verdiende hij een plek in de Future Cup-selectie van Ajax O17. Op dat toernooi drukte hij zijn stempel en was hij - op de eerste wedstrijd na - iedere wedstrijd basisspeler. Sindsdien maakt Acheampong standaard deel uit van de wedstrijdselectie van Ajax O17.

Het is niet de eerste keer dat Acheampong wordt doorgeschoven naar een oudere lichting. Vorig seizoen was het eigenlijk al de bedoeling dat hij met de huidige O17-lichting mee zou gaan spelen. Dit gebeurde aan het begin van het seizoen ook, maar na een periode ging hij weer terug naar Ajax O15 om daar zijn minuten te maken. Ook dit seizoen duurde het even voordat hij met een oudere lichting mee mocht gaan spelen. Eigenlijk wilde Ajax hem direct na de winterstop al aan laten sluiten bij O17, maar dit duurde dus uiteindelijk iets langer.

Ongeduldig was Acheampong niet, want toen hij de kans eenmaal kreeg, greep hij die met beide handen aan. Op de Future Cup liet hij voor de ogen van duizenden toeschouwers zien dat hij zich thuis voelt bij Ajax O17. Hij had nauwelijks tijd nodig om zich aan te passen aan het spel van de ploeg en beloonde zijn sterke spel met een doelpunt tegen Manchester City O17.

Acheampong’s Kwaliteiten

In het restant van de Future Cup speelde hij vrijwel alle minuten mee. Wat maakt hem nu zo’n bijzondere speler? Acheampong is een echte ‘nummer tien’ met een uitstekend gevoel voor ruimtes en een goede loopactie. Deze twee kwaliteiten komen vaak met elkaar in aanraking, aangezien zijn loopactie er vaak voor zorgt dat hij in de ruimte komt. Ruim twee jaar geleden noemde Acheampong zijn diepgaande loopactie nog een verbeterpunt en inmiddels lijkt hij die dan ook te hebben verbeterd.

Kweekvijver: Smaakmaker Acheampong wordt beloond na sterke Future Cup
Kweekvijver: Smaakmaker Acheampong wordt beloond na sterke Future Cup
De loopactie waarmee Acheampong zich vrijspeelt en vervolgens de bal aangespeeld krijgt van Sean Steur. Hierna levert hij de voorassist op de 2-1. 

Acheampong kan dicht tegen de spits aan spelen, maar komt het beste tot zijn recht als hij iets lager op het veld staat. Dan heeft hij namelijk de ruimte om een dribbel in te zetten. Hij beschikt over een goed schot en is daarom dan ook op zijn gevaarlijkst rondom het strafschopgebied. Wat hij nog wel vaker kan doen, is zijn schot buiten het strafschopgebied gebruiken.

Op de Future Cup vormde Acheampong het middenveld vaak met Sean Steur en Jinairo Johnson, al wisselde laatstgenoemde ook weleens van positie met Mylo van der Lans. Deze samenstelling werkte heel goed voor Ajax O17. Met Johnson beschikt de ploeg over een verdedigend ingestelde middenvelder, die goed met de bal aan zijn voet is. Steur is de spelverdeler van de ploeg en kan de bal achterin op komen halen om vervolgens een aanval op te zetten, terwijl Acheampong als diepste middenvelder een extra aanvallende impuls moet geven. Zo was het middenveld goed in balans.

De sterke prestaties van Acheampong zijn niet onopgemerkt gebleven in het buitenland. Aan het begin van het huidige seizoen was de middenvelder in gesprek met KRC Genk, maar de deal bleek destijds te gecompliceerd voor de Belgen. Het geeft wel aan dat Ajax moet oppassen dat het talenten als Acheampong niet kwijtraakt.

Activiteiten buiten het veld

Acheampong is niet alleen een sierlijke speler binnen het veld. Ook buiten het veld laat hij zich van zijn beste kant zien. Zo was hij initiatiefnemer voor de doelpuntenactie. Tijdens deze actie verdient de onderbouw van de Ajax-jeugd (O8 t/m O12) met ieder doelpunt een bepaald bedrag, waarvan later cadeaus worden gekocht voor zieke kinderen in het Emma Kinderziekenhuis. ‘Niet alle kinderen hebben het geluk dat ze zorgeloos kunnen voetballen. Daar willen wij wat voor betekenen’, zei de destijds elfjarige Acheampong.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.