Kweekvijver: De multi-inzetbaarheid van de pijlsnelle Pereira da Gama

door Wessel Kroon 67

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: De multi-inzetbaarheid van de pijlsnelle Pereira da Gama

door Wessel Kroon 67

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Haniël Pereira da Gama (16) is een blikvanger in de jeugdopleiding van Ajax. De jonge linkspoot met Kaapverdische roots is razendsnel en daarmee een lastige kluif voor tegenstanders. Dit seizoen wordt Pereira da Gama voornamelijk op twee posities gebruikt: linksback en rechtsbuiten. Er is dan ook één grote vraag: Op welke positie kan hij het beste uit de voeten?

Pereira da Gama maakte in de zomer van 2020 de overstap van Almere City naar Ajax. Sindsdien doorliep hij diverse jeugdteams en momenteel maakt hij zijn minuten in Ajax O17. De meeste jeugdvolgers zullen Pereira da Gama vooral als rechtsbuiten of linksback kennen, maar eigenlijk kan hij op vrijwel iedere positie uit de voeten. Zo speelde hij dit seizoen ook al als rechtsback en linksbuiten. De jongeling lijkt zich echter te moeten focussen op de linksback- en rechsbuitenpositie.

Pereira da Gama als linksback

Pereira da Gama is van nature meer een buitenspeler dan een back. Dat is duidelijk te zien aan zijn aanvallende denkwijze. Hij valt regelmatig op door een versnelling in te zetten op eigen helft en tot diep op de helft van de tegenstander door te stomen. In de wedstrijd tegen PSV O17 van vorige week liet hij zijn offensieve speelstijl duidelijk zien. Het opvallende is dat Pereira da Gama vrijwel altijd via de binnenkant versnelt. Als linkspoot aan de rechterkant is dat best logisch, maar ook als linksback kiest hij vaak voor de binnenkant, zoals onderstaand voorbeeld weergeeft.

Kweekvijver: De multi-inzetbaarheid van de pijlsnelle Pereira da Gama
Pereira da Gama besluit een versnelling in te zetten en steekt binnen zeven seconden het halve veld over.

In aanvallend opzicht is Pereira da Gama als linksback dus explosief en lastig te onderscheppen, maar in verdedigend opzicht heeft hij nog weleens moeite op die positie. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat hij regelmatig niet kort genoeg op zijn tegenstander zit, waardoor hij veel ruimte weggeeft. In de wedstrijd tegen PSV O17 zorgde dit voor een aantal gevaarlijke tegenaanvallen.

Kweekvijver: De multi-inzetbaarheid van de pijlsnelle Pereira da Gama
In bovenstaande situatie zit Pereira da Gama niet kort genoeg op zijn tegenstander, waardoor er een gevaarlijke tegenaanval ontstaat. 

Ook in de tweede helft kwam zo'n situatie meerdere keren voor. Meestal kan Pereira da Gama het goedmaken met zijn snelheid, maar in sommige gevallen levert het de verdediging van Ajax benarde situaties op. In aanvallend opzicht kan hij zijn snelheid goed gebruiken om een over- of underlap uit te voeren. Als linksback beheerst hij dus over veel kwaliteiten waarmee hij in aanvallend opzicht belangrijk kan zijn, maar in verdedigend opzicht is hij kwetsbaar.

Pereira da Gama als rechtsbuiten

De explosiviteit die Pereira da Gama als linksback toont, is minder zichtbaar wanneer hij als rechtsbuiten speelt. Dit heeft ermee te maken dat hij simpelweg minder ruimte heeft om zijn versnelling in te zetten. Om die reden komt hij regelmatig de bal achterin ophalen om vanaf daar een versnelling in te zetten, zoals hij eerder dit seizoen tegen Feyenoord O17 liet zien.

Kweekvijver: De multi-inzetbaarheid van de pijlsnelle Pereira da Gama
Tegen Feyenoord O17 speelde Pereira da Gama als rechtsbuiten. Hij kwam geregeld de bal achterin ophalen om een dribbel in te zetten. 

Als rechtsbuiten komt Pereira da Gama vrijwel altijd naar binnen toe. Op die manier kan hij met zijn sterke linkerbeen uithalen of de bal meegeven aan een diepgaande medespeler. Dergelijke acties zorgen dit seizoen regelmatig voor gevaarlijke momenten en fraaie aanvallen. Voor Ajax O17 was hij tot nu toe verantwoordelijk voor één doelpunt en zeven assists. Het is voor Pereira da Gama dan ook vooral zaak om nog wat efficiënter te worden.

Beloning en toekomst

Vorige maand werd Pereira da Gama beloond voor zijn sterke optredens dit seizoen. Hij maakte namelijk zijn debuut in Ajax O18. Tijdens de topper tegen AZ O18 kwam hij in de 31e minuut in het veld voor Alvaro Henry. Tijdens die wedstrijd speelde hij als back, maar uiteindelijk komt Pereira da Gama het beste tot zijn recht als buitenspeler.

Als linkspoot op rechtsbuiten is het logisch dat Pereira da Gama het liefste naar binnen toe komt om op zijn favoriete linkerbeen uit te komen. Op deze positie zal het hem helpen om een overlappende back achter zich te hebben die een goede voorzet kan geven en een tegenstander mee kan trekken. Zodoende kan Pereira da Gama in een één tegen één-situatie gezet worden en zijn snelheid gebruiken om zijn tegenstander te passeren. Er zou ook een middenvelder om Pereira da Gama heen kunnen gaan om het veld groter te maken en ruimte voor de buitenspeler te creëren.

Een andere optie zou zijn om met hem op te stellen als linksbuiten. Aan de linkerkant kan hij met zijn snelheid buitenom gaan. Dan heeft hij wel een back nodig die hem de ruimte geeft en dus niet overlapt. Naast de links- en rechtsbuitenpositie bestaat natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat Pereira da Gama uiteindelijk als linksback doorbreekt. In dit geval heeft hij een type Berghuis als buitenspeler voor zich nodig: een speler die vooral naar binnen komt en hem de ruimte geeft om te overlappen.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.