Ajax O17 verliest mini-Klassieker, Ajax O18 bekert verder na krappe zege op FC Emmen O18

door Jon van Dam 107

Dit is het livetopic voor de jeugdwedstrijden van dinsdag 12 maart. Om 17.30 uur speelt Ajax O17 in de competitie tegen Feyenoord O17. Ajax O17 staat op dit moment vijfde, terwijl Feyenoord op plek twee staat. In de kwartfinale van het bekertoernooi speelt Ajax O18 tegen FC Emmen O18. Volg de duels hier en praat mee!

FT | Ajax O17 - Feyenoord O17 (2-3)

Ajax O17 heeft dinsdag de mini-klassieker tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord O17 verloren. Op Sportpark de Toekomst werd een 2-0 achterstand door de Rotterdamse talenten omgebogen in een 2-3 overwinning.

In de eerste helft kreeg Ajax O17 al snel een grote kans via Emre Ünüvar. Na een mooie combinatie tussen Haniel Pereira da Gama en Nick de Koning stuurde de laatstgenoemde Elias Mechrouh weg. De buitenspeler passeerde zijn directe tegenstander en speelde Ünüvar in. De spits speelde zichzelf knap vrij, maar schoot vervolgens van dichtbij over. Nadat Feyenoord enkele minuten later een schot via de paal naast zag gaan, kreeg Ajax in de dertiende minuut weer een kans. Jahyendrow Amour verlengde een hoekschop van Mechrouh en bij de tweede paal schoot Ünüvar de bal op de voeten van de Feyenoord-keeper.

Ondanks dat Feyenoord goed druk gaf, voetbalde Ajax O17 daar met vlagen knap onderuit. Af en toe leverde het hachelijke momenten op, maar steeds liep dat af met een sisser. In de 37e minuut kwam Ajax op voorsprong. Bashan Enoh gaf mee aan Lasse Abildgaard, die de bal keurig diagonaal in het zijnet schoot: 1-0. Twee minuten later kreeg de thuisploeg wederom een kans. Amour stuurde met een geweldige pass Ünüvar alleen op de keeper af. De goalgetter werd genoeg gehinderd door een Feyenoord-verdediger en kwam daardoor niet verder dan een punter in het zijnet. In de blessuretijd van de eerste helft werden de bezoekers nog gevaarlijk via een vrije trap.

Penalty leidde comeback Feyenoord in

In het tweede bedrijf deed Ajax O17 snel goede zaken door de voorsprong te verdubbelen. Pereira da Gama stoomde op langs de zijlijn, kreeg de bal mee van Mechrouh en gaf perfect voor op Ünüvar, die de bal in een leeg doel binnenliep. Ajax leek op rozen te zitten, maar het was Feyenoord dat in de 54e minuut wat terugdeed. De uitploeg kreeg een penalty nadat keeper Aymean El Hani een overtreding maakte vanwege een te korte terugspeelbal van Luuk Beekman. Omdat El Hani de verkeerde hoek uitkoos, maakte de spits van Feyenoord de aansluitingstreffer vanaf de penaltystip: 2-1.

In het vervolg zocht Ajax de aanval het kreeg wederom kansen. Een slim hakje van De Koning gaf Pereira da Gama de gelegenheid om voor te geven. Sean Steur schoot die voorzet echter voorlangs. Een aanval later stak Steur Ünüvar diep. Ajax' topscorer mikte de bal op de doelman van Feyenoord. In de 78e minuut incasseerde Ajax O17 de gelijkmaker. Een vrije trap werd half weggewerkt en vervolgens opnieuw ingebracht. De bal bleef hangen en viel goed voor een Feyenoorder, die van een meter of tien de gelijkmaker tegen de touwen schoot.

In de 82e minuut scoorde Feyenoord O17 zelfs de 2-3 en daarmee maakte het de comeback compleet. Feyenoord profiteerde van opnieuw slordig balverlies in de opbouw van Ajax. Daardoor kwam het binnen twee passes in kansrijke positie. De bal werd hard in de verre hoek geschoten. Ajax O17 kwam de klap niet meer te boven en verloor zodoende van de grote rivaal.

El Hani; Beekman, Van der Lans, Amour, Pereira da Gama (Puljhun 76'); Enoh (Veltman 84'), Steur, De Koning; Abildgaard (Concincion 84'), Ünüvar, Mechrouh.

Van der Velde, Bouwman, Puljhun, Concincion, Veltman, Messori.

1-0 Lasse Abildgaard (37')
2-0 Emre Ünüvar (47')
2-1 Feyenoord O17 (55', pen.)
2-2 Feyenoord O17 (78')
2-3 Feyenoord O17 (82')

FT | Ajax O18 - FC Emmen O18 (2-1)

Ajax O18 heeft de halve finale van het bekertoernooi bereikt na een krappe 2-1 overwinning op FC Emmen O18. In een spannende wedstrijd hielpen de trefzekere Zakaria Ouazane en Kayden Wolff hun ploeg aan de zege.

Al na vijf minuten vond Ajax O18 het vijandelijke doel. Ouazane zette druk op de doelman van FC Emmen en blokte zijn uittrap. Daardoor vloog de bal erin: 1-0. Na het openingsdoelpunt nam de ploeg van Frank Peereboom het heft in handen en creëerde het een goede kans. Wolff onderschepte een pass van de centrale verdediger van Emmen die was bedoelt op de rechtsachter. De Ajacied kreeg een schietkans, maar zijn poging was te slap en is makkelijk te pakken door de goalie van FC Emmen.

In de 19e minuut wist diezelfde Wolff wel het net te vinden. Het schot van Don O'Niel kwam niet door een woud van benen, maar kon worden opgepikt door Damian van der Vaart. Laatstgenoemde speelde Wolff in en de buitenspeler schoot met links laag en zuiver en in de verre hoek de 2-0 op het scorebord. Na een klein half uur deden de bezoekers wat terug uit een hoekschop. De bal werd laag genomen en ter hoogte van de eerste paal, vanaf een meter of tien, in de korte hoek geschoten. Ajax kreeg via Rico Speksnijder nog een grote kans net voor rust, maar zocht met een 2-1 voorsprong de kleedkamer op.

In het tweede bedrijf was het FC Emmen dat de beste kansen had. Doelman Paul Reverson hield de thuisploeg een aantal keer goed op de been. Zelfs nadat FC Emmen in de negentigste minuut een rode kaart kreeg, was de Drentse storm nog niet voorbij. In extremis kreeg Ajax nog twee enorme kansen tegen. Een flitsende aanval belandde bij een aanvaller van Emmen. Oog-in-oog met doelman Reverson, schoot de aanvaller op de Ajax-goalie. Uit de laatste hoekschop was FC Emmen nogmaals dichtbij. Reverson bleek opnieuw een sta in de weg, waardoor Ajax bij de laatste vier van het bekertoernooi hoort.