Kweekvijver: Hoe ziet de toekomst van smaakmaker Faberski eruit?

door Wessel Kroon 55

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Hoe ziet de toekomst van smaakmaker Faberski eruit?

door Wessel Kroon 55

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij was vorig seizoen productiever dan dit seizoen, maar Jan Faberski is nog altijd een van de grootste talenten in de jeugdopleiding van Ajax. De zeventienjarige Pool is met zijn voetballende vermogen een wapen voor Ajax O18 en gaat een veelbelovende toekomst tegemoet.

Faberski maakte in de zomer van 2022 de overstap van het Poolse Jagiellonia naar Ajax. De Amsterdammers waren destijds al langer gecharmeerd van de behendige linkspoot en nodigden hem ook al meermaals uit voor trainingsstages. Volgens de Europese regelgeving mag een buitenlandse speler echter pas vanaf zijn zestiende de overstap naar het buitenland maken.

Zijn eerste seizoen in Amsterdam werd meteen een succes. Faberski schitterde wekelijks in de nationale jeugdcompetitie en scoorde als buitenspeler acht doelpunten in 24 wedstrijden. Niet alleen zijn doelpunten vielen op. Ook zijn acties waren vaak magistraal. Op de prestigieuze Future Cup kreeg Faberski de ideale kans om zich aan de buitenwereld te laten zien. Die kans pakte hij dan ook. Met twee doelpunten - waaronder een geweldige vrije trap tegen Borussia Mönchengladbach O17 - toonde hij zijn klasse. Daarnaast werd hij tijdens het toernooi meerdere malen uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Dit seizoen verloopt tot nu toe moeizamer voor de rechtsbuiten. Faberski maakte tot dusver twee doelpunten in zestien competitiewedstrijden.

Kwaliteiten en zwaktes van Faberski

Toch is ook dit seizoen duidelijk te zien dat Faberski een bijzonder talent is. Zoals eerder gezegd, beschikt hij over een enorm goede trap. Hiermee is hij een extra wapen bij standaardsituaties. Daarnaast beschikt hij over veel kwaliteiten die een buitenspeler moet hebben: goede dribbel, indrukwekkende techniek en inzicht. Zijn goede dribbel en technische vaardigheden zorgen er regelmatig voor dat Faberski zijn tegenstander met een flitsende actie weet te passeren.

Zijn inzicht is vooral zichtbaar als hij met een overlappende back achter zich speelt. Als linkspoot komt Faberski graag vanaf de rechterkant naar binnen, waardoor ruimte aan de buitenkant ontstaat voor een overlappende back. In deze situatie kan de Pool dus naar binnen komen en op doel schieten, maar ook de bal meegeven aan de rechtsback, die vervolgens een voorzet kan geven. Deze situatie doet zich regelmatig voor wanneer Faberski aan de rechterkant van het veld aan de bal komt.

Natuurlijk is er ook nog genoeg werk aan de winkel voor de creatieveling. Zo valt er voor Faberski nog genoeg te ontwikkelen aan zijn rechterbeen. Als zijn balbeheersing met zijn rechtervoet net zo goed wordt als met zijn linkervoet, kan hij onvoorspelbaarder worden. Op die manier kan hij namelijk ook een actie buitenom maken vanaf de rechterkant. Daarnaast is het voor Faberski zaak om fysiek nog iets sterker te worden.

Inzetbaar op meerdere posities

Faberski speelt niet altijd als rechtsbuiten. Al vanaf vorig seizoen speelt hij vaak samen met Rico Speksnijder, eenzelfde type als de jonge Pool. Dit zorgt ervoor dat één van de twee op een andere positie moet spelen. Om deze reden speelt Faberski dit seizoen regelmatig als linksbuiten, waar hij als linkspoot minder goed tot zijn recht komt. Op deze positie moet hij zijn tegenstander vaker buitenom passeren, wat niet past bij zijn speelstijl.

Een positie waar de toekomst van Faberski eventueel wél kan liggen, is de nummer tien-positie. Tijdens zijn eerste seizoen in Amsterdam speelde hij al eens op deze positie. Het creatieve vermogen van het talent is betoverend, waardoor hij als aanvallende middenvelder regelmatig kansen kan creëren voor zijn ploeg. Ook Speksnijder kan op deze positie uit de voeten. Echter heeft Ajax de afgelopen jaren vaak de neiging om creatieve spelers om te toveren tot buitenspelers. Zo werd de onlangs vertrokken Stanis Idumbo-Muzambo omgetoverd tot buitenspeler, terwijl ook Nassef Chourak regelmatig wordt ingezet als rechtsbuiten. Dit zien we nu ook gebeuren met Faberski en Speksnijder.

Veelbelovende toekomst

Wat zijn uiteindelijke positie ook wordt, Ajax heeft veel vertrouwen in de Pool. Dit blijkt uit de details in het contract van Faberski. De Amsterdammers hebben namelijk een aantal bonussen in het vooruitzicht opgenomen bij goede prestaties van Faberski. Hierbij moet gedacht worden aan zijn debuut in de Ajax-hoofdmacht, het aantal wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en eventuele prijzen die Faberski met Ajax zal winnen. Bovendien heeft Jagiellonia een doorverkooppercentage op een toekomstige transfer van Faberski bedongen. De huidige O18-speler heeft nog een contract tot de zomer van 2025.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.