Kweekvijver: De indrukwekkende ontwikkeling van goalgetter Ünüvar

door Wessel Kroon 88

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: De indrukwekkende ontwikkeling van goalgetter Ünüvar

door Wessel Kroon 88

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Emre Ünüvar scoort er dit seizoen op los bij Ajax O17. De vijftienjarige spits speelt inmiddels al bijna negen jaar in de jeugdopleiding van de Amsterdammers en geldt als een groot talent. Als erkenning voor zijn indrukwekkende prestaties tekende hij afgelopen zomer zijn eerste contract tot medio 2026. Wat maakt Ünüvar nou eigenlijk zo’n speciale speler?

Zijn voetbalcarrière mag dan pril zijn, Ünüvar is inmiddels een bekend gezicht op sportpark De Toekomst. De spits maakte in 2015 namelijk al op zevenjarige leeftijd de overstap van OFC naar Ajax. Sindsdien was al duidelijk waar het talent in uitblinkt: doelpunten maken. In mei 2018 - toen Ünüvar pas tien jaar oud was - liet hij al voor het eerst aan de buitenwereld zien dat hij er geen gras over laat groeien. Op de Rhodia Cup in Frankrijk maakte hij 24 doelpunten in veertien wedstrijden. Zodoende werd hij uitgeroepen tot speler van het toernooi en topscorer. In de jaren die volgden werd hij op diverse andere toernooien opnieuw topscorer.

Indrukwekkende cijfers 

Een aantal seizoenen later - in het seizoen 2021/22 - was de goalgetter maar weer eens bezig met het neerzetten van indrukwekkende cijfers. Hij scoorde voor Ajax O14 negentien doelpunten en gaf vier assists in vijftien wedstrijden. Hierdoor kreeg hij de kans om met een oudere lichting mee te doen: Ajax O15. Onder de indruk was Ünüvar daar niet van, want hij maakte voor die ploeg 23 doelpunten in zeventien wedstrijden. Niet alleen waren zijn statistieken indrukwekkend, ook ging Ünüvar vrolijk door met het behalen van persoonlijke mijlpalen. De spits werd namelijk topscorer op de MTU Cup en de KDB Cup, twee prestigieuze O15-toernooien waar de grootste Europese teams naartoe komen.

Sinds zijn vervroegde overstap naar Ajax O15 speelt Ünüvar ieder seizoen in een oudere lichting. In het seizoen 2022/23 maakte hij zestien doelpunten en gaf hij vier assists in twaalf wedstrijden, maar kreeg hij ook met een grote uitdaging te maken. Hij raakte geblesseerd en moest in de winterstop van het seizoen aan zijn knie geopereerd worden, waardoor hij de tweede seizoenshelft aan zich voorbij moest laten gaan. Na zijn terugkeer werd duidelijk dat hij het maken van doelpunten niet verleerd was. Tijdens de najaarscompetitie van het huidige seizoen was hij namelijk goed voor zestien doelpunten en twee assists in dertien wedstrijden. Daarnaast is hij de voorjaarscompetitie ook goed begonnen door vorige week vier keer te scoren tegen FC Volendam O17.

Niet alleen maakt het jongere broertje van Naci Ünüvar indruk met het maken van doelpunten, ook zijn voetballende vermogen is indrukwekkend voor een spits. Hij is sterk en beheerst over een goede balbehandeling, waardoor hij balvast is en de bal in zijn voeten kan ontvangen. Daarnaast is hij ook nog eens snel, waardoor hij de bal in de diepte kan krijgen. Zijn neusje voor de goal zorgt er ook nog eens voor dat hij als een echte spits altijd op de goede plek staat. Hoe hij ook bediend wordt, Ünüvar maakt het iedere tegenstander moeilijk. En als hij eenmaal is doorgedrongen tot het doel van de tegenstander, is het negen van de tien keer raak.

‘Leeftijd is maar een getal’

Afgelopen zomer werd bij Ajax dan ook duidelijk dat Ünüvar een belangrijke rol zou kunnen spelen in de toekomst van de club. Daarom boden de Amsterdammers hem een contract aan en tekende de spits tot medio 2026. ‘Het is denk ik een mooi moment voor mezelf en de mensen om me heen. Ik kan niet anders dan blij zijn’, zei Ünüvar zelf tegenover de camera’s van Ajax TV. Met een leeftijd van vijftien jaar is Ünüvar de jongste speler met een contract bij Ajax, wat aangeeft hoeveel vertrouwen de Amsterdammers hebben in zijn ontwikkeling. ‘Als je er klaar voor bent, ben je er klaar voor. Leeftijd is maar een getal zeggen ze hier vaak bij Ajax’, aldus de nuchtere spits.

En omdat Ünüvar ook in een oudere lichting niet te stoppen is, lijkt het niet lang te duren voor hij zijn volgende beloning krijgt. Vorig weekend zat hij namelijk voor het eerst op de bank bij Ajax O18 tijdens de uitwedstrijd tegen AZ O18. Het zou dus zomaar kunnen dat we Ünüvar binnenkort twee lichtingen boven zijn leeftijd zien spelen. Daarnaast staat de Future Cup over een kleine twee maanden op het programma. Op dat toernooi zal hij opnieuw de kans krijgen om zich aan Europese topclubs te laten zien, aangezien er ook veel media op af zullen komen. Het is dus maar goed dat hij in Amsterdam al vastligt tot medio 2026.

Natuurlijk is het vroeg om te zeggen dat Ünüvar over een aantal jaar de eerste spits van de hoofdmacht van Ajax is, maar tot nu toe staan alle wijzers de goede kant op. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de stormachtige ontwikkeling van het toptalent en wie weet zien we hem ooit nog samen met zijn oudere broer in de hoofdmacht van Ajax spelen.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.