Kweekvijver: Ajax O15 op de Orange Veins Cup: ‘Als het loopt, spelen ze teams helemaal zoek’

door Bram Bark 10

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Ajax O15 op de Orange Veins Cup: ‘Als het loopt, spelen ze teams helemaal zoek’

door Bram Bark 10

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Alle ogen waren afgelopen weekend gericht op de Future Cup, maar ook in Rotterdam stond een prestigieus paastoernooi op het programma. Ajax O15 nam deel aan de Orange Veins Cup. De Amsterdammers grepen nipt naast de halve finale op het toernooi waar maar liefst twintig teams uit twaalf verschillende landen aanwezig waren. Ajax Showtime sprak met Maikel Korebrits, een van de organisatoren, over het verloop van het toernooi en de prestaties van Ajax O15.

Ajax O17 kroonde zich tot winnaar van hun paastoernooi, de Future Cup. Dat had Ajax O15 ook voor ogen op de Orange Veins Cup. Helaas voor de Amsterdamse talenten liep het anders en heerst er overwegend een teleurstellend gevoel. Ajax O15 eindigde op de elfde plaats, maar de plaats op de eindranglijst zegt niet alles. ‘Het stond lang 0-0 bij de wedstrijd tussen Ajax en het Amerikaanse SoCal. Bij die stand had Ajax als groepswinnaar zich geplaatst voor de halve finale. Echter kregen de Amerikanen in blessuretijd een vrije trap. Hoewel deze werd geblokkeerd door de muur, wisten ze toch nog te scoren in de rebound', beschrijft Korebrits de late uitschakeling.

Door die late tegentreffer eindigde Ajax niet op de eerste plaats, maar op de derde plaats in de poule. De Orange Veins kende een sterk internationaal deelnemersveld met teams als RB Leipzig, Paris Saint-Germain, West Ham United en FC Kopenhagen. De in totaal twintig deelnemende teams waren verdeeld over vier poules en alleen de nummers één van iedere poule mochten op tweede paasdag strijden om de winst van het toernooi. Ajax greep daar dus net naast. ‘Het had ook de andere kant op kunnen vallen en dan had ik ze zeker kans gegeven om het toernooi te winnen. Je merkte nu aan de jongens dat ze teleurgesteld waren.’

Ajax begon het toernooi met een 1-0 overwinning op Odense BK door een doelpunt van Jeshurun Simeon, speelden vervolgens 0-0 tegen Stabaek IF en won overtuigend met 3-0 van de leeftijdsgenoten VfL Wolfsburg. De talentvolle spits Simeon tekende voor een hattrick tegen de Duitsers. Het verhaal van de laatste wedstrijd tegen SoCal is inmiddels bekend. De Amerikanen ontpopten zich tot verrassing van het toernooi door de finale te bereiken. Op Woudestein, tegenwoordig het Van Donge & De Roo Stadion, werd die finale verloren na penalty's van Club Brugge.

01 april 2024 0063
Jeshuren Simeon in actie op de Orange Veins Cup. De spits maakte alle Ajax-doelpunten in de groepsfase.

Voetbalculturen en wisselvallig Ajax

‘De Orange Veins Cup staat bekend om de vele landen die vertegenwoordigd zijn. Er zijn twintig ploegen aanwezig en in iedere groep zitten teams uit vijf verschillende landen. Het is belangrijk om op jonge leeftijd tegen verschillende voetbalculturen te spelen en dat lukt zeker op dit toernooi. Dat maakt het een bijzonder toernooi’, verklaart Korebrits de kracht van de Orange Veins Cup. Soms had Ajax het lastig tegen zo’n andere voetbalcultuur. ‘Als het loopt spelen ze teams helemaal zoek, maar tegen SoCal hadden ze het moeilijk bijvoorbeeld. De Amerikanen maakten er vechtvoetbal van en daar had Ajax het lastig mee.'

‘Ondanks dat ze derde zijn geworden in de poule volgden er evengoed mooie affiches op de finaledag’, luidt de organisator het verhaal over de finaledag in. In de strijd om plek negen werd met 2-1 verloren van Borussia Mönchengladbach. Ajax kwam nog op voorsprong door toedoen van Imran Talai, maar het bleek niet genoeg voor de overwinning. En dus volgde er een wedstrijd om de elfde plaats tegen het Slowaakse FC Tatran Presov. Die wedstrijd werd met 6-1 gewonnen. ‘Tegen Wolfsburg speelde Ajax al erg goed, maar tegen Tatran Presov was het helemaal genieten. Ze speelden de Slowaken echt van de mat, mooi om te zien.’

Doelpunten van Nafairon Landvreugd (twee keer), Imran Talai, Abdellah Ouazane, Noah Rakdou en Oliver Nieboer zorgden voor een zes op het scorebord aan Amsterdamse zijde. Ondanks de teleurstellende elfde plek heeft Ajax toch een aantal keren laten zien dat het over veel talent beschikt. Ook buiten het voetbal heeft Korebrits een goed gevoel overgehouden aan de Ajacieden. ‘Een leuk team en aardige stafleden. We zijn blij dat ze meededen. Het is toch altijd een dingetje om Ajax naar Rotterdam te laten komen’, lacht Korebrits. Het toernooi werd gespeeld op het sportcomplex van Excelsior, waar Klaas-Jan Huntelaar aandachtig toeschouwer was. De zoon van de voormalig Ajax-spits speelt voor Vitesse, dat ook deelnam aan het tweedaagse paastoernooi.

Ouazane, De Koning en Olgers

In het verleden waren al meerder grote namen actief op de Orange Veins Cup. ‘Jamal Musiala twee keer met Chelsea, Rasmus Højlund met Brøndby, Alejandro Garnacho met Atletico Madrid, Ian Maatsen met Chelsea en Johan Bakayoko met KV Mechelen zijn mooie voorbeelden van spelers die hier hebben rondgelopen. Als laatste is Thomas Suslov ook een leuk voorbeeld. Hij speelde bij Tatran Presov en werd op het toernooi hier gescout door FC Groningen.’

Korebrits zag ook dit jaar weer veel talent voorbij komen en ook een aantal spelers bij Ajax maakten indruk op hem. ‘Ajax heeft met Abdellah Ouazane en Tim de Koning twee spelers die het elftal bij de hand nemen. Grote jongens die met de borst vooruit spelen en ook technisch zeer begaafd zijn. Ze speelden met veel bravoure. Guus Olgers hoort ook thuis in dat rijtje, een uitstekende keeper.’ De prijs voor beste speler van het toernooi ging uiteindelijk naar Gianluca Okon, speler van Club Brugge en zoon van oud-profvoetballer Paul Okon. Zo overheerst bij Ajax waarschijnlijk de teleurstelling, maar hebben ze, net als op de Algarve Elite Cup, wederom vleugjes van grote klasse laten zien.

01 april 2024 0058
Aanvoerder Tim de Koning in actie tegen Borussia Mönchengladbach.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.