Kweekvijver: Wat doet een hoofd jeugdopleiding en wat gaat er veranderen bij Ajax?

door Wessel Kroon 37

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Wat doet een hoofd jeugdopleiding en wat gaat er veranderen bij Ajax?

door Wessel Kroon 37

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Vorige week meldde Voetbal International dat Ajax de functie van hoofd jeugdopleiding anders gaat invullen. Edmond Claus vervult deze functie momenteel op interim-basis, maar na dit seizoen zal Casimir Westerveld deze titel overnemen, terwijl Marijn Beuker (directeur voetbal) ook een grote rol in de jeugdopleiding zal gaan spelen. Wat doet een hoofd jeugdopleiding en wat houdt deze andere invulling in? Om meer over de functie te weten te komen, sprak Ajax Showtime met voormalig hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink.

Momenteel is Olde Riekerink hoofdtrainer van het Indonesische Dewa United, maar in het verleden heeft hij veel andere ervaringen opgedaan in de voetbalwereld. Hij was van 1995 tot 2002 als jeugdtrainer en van 2007 tot 2011 als hoofd jeugdopleiding actief bij Ajax en benadrukt het belang van ervaring voor laatstgenoemde functie. ‘Door mijn ervaringen vanaf 1985 in het betaalde voetbal, eerst als speler en later in verschillende andere functies, en afgeronde opleidingen ontwikkel je een eigen visie op de ontwikkeling van voetballers. Als hoofd jeugdopleiding rol je die visie uit en probeer je je eigen overtuigingen over te brengen op de trainersstaf. Bij die visie hoort ook een bepaalde manier van trainen.’

Taken van een hoofd jeugdopleiding

Volgens Olde Riekerink is de voornaamste doelstelling van een hoofd jeugdopleiding om de gehele jeugdopleiding aan te sturen. Het doel hiervan is om talenten af te leveren aan de hoofdmacht die voldoen aan de hedendaagse eisen en die passen binnen de clubcultuur. ‘Voetbaltechnisch zijn de trainers natuurlijk de belangrijkste spil, maar ook sociaal-maatschappelijk zal er de nodige beïnvloeding plaats moeten vinden.’

Voetbaltechnisch zijn diverse aspecten belangrijk: Met welke bril vind je talent, hoe ontwikkel je het talent binnen de opleiding in alle facetten en hoe bind je uiteindelijk een speler aan de club. ‘Dit is een intensief proces. De jeugdopleiding van Ajax bestaat uit vele geledingen en is gekoppeld aan een prachtige historie. Binnen de organisatie is er dagelijks veel dynamiek binnen de voetbaltak en de hele organisatie rondom het voetbal. De hoofd jeugdopleiding zal dus zowel inhoudelijk als in het aansturen van de betrokken medewerkers in staat moeten zijn alles in goede banen te kunnen leiden.’

Al deze verantwoordelijkheden zorgen ervoor dat een hoofd jeugdopleiding soms veel op zijn bord heeft. Om die reden kreeg Olde Riekerink dan ook hulp bij zijn werk. ‘Na mijn eerste jaar dacht ik: ik moet wel proberen mij voornamelijk bezig te gaan houden met de primaire taak van een hoofd jeugdopleiding, namelijk aanwezig zijn op het trainingsveld. Toen hebben wij een constructie bedacht, waarbij ik hoofd jeugdopleiding was, maar ik wel twee rechterhanden had die zich bezighielden met zaken buiten het veld. Dat was Casimir Westerveld voor de onderbouw en Edmond Claus voor de bovenbouw. Daarnaast deed Patrick Ladru het technische beleid voor de onderbouw, maar ik bleef zelf verantwoordelijk voor de bovenbouw.’

Andere invulling van functie hoofd jeugdopleiding

Inmiddels is er een hoop veranderd ten opzichte van de tijd dat Olde Riekerink hoofd jeugdopleiding was. Voetbal International schreef dat Westerveld de titel hoofd jeugdopleiding toebedeeld gaat krijgen, maar de invulling van deze functie zal anders zijn. Volgens het medium zal de hoofd jeugdopleiding vooral een organisatorische functie zijn, die ervoor moet zorgen dat zaken zoals vervoer en school goed geregeld zijn.

De voetbalinhoudelijke koers gaat bepaald worden door Beuker. Hij zal ondersteund worden door Stef Wijlaars (coördinator middenbouw) en Joost van Dam (coördinator onderbouw). Daarnaast zal hij ook ondersteund worden door een coördinator bovenbouw. Claus vervult deze functie momenteel in combinatie met de functie van hoofd jeugdopleiding, maar hij vertrekt na dit seizoen bij Ajax. Het is dus nog niet bekend wie deze functie na dit seizoen gaat vervullen.

Als deze nieuwe invulling van de functie hoofd jeugdopleiding er komt, verandert er dus een hoop bij Ajax, maar tegelijkertijd erg weinig. In de organisatiestructuur zien we veranderingen, zoals het creëren van nieuwe functies in de afgelopen jaren. Denk daarbij aan de aanstelling van Beuker als ‘director of football’. In de werkelijkheid blijft de verdeling van taken in de jeugdopleiding redelijk hetzelfde. Westerveld gaat zich als hoofd jeugdopleiding, net als in de tijd van Olde Riekerink, bezighouden met zaken buiten het veld, terwijl Beuker de koers van de jeugdopleiding gaat bepalen. De functiebeschrijving van hoofd jeugdopleiding verandert dus, maar het ‘team’ dat verantwoordelijk is voor de jeugdopleiding houdt dezelfde taken als voorheen.

Nu is het dus aan Beuker de taak om zijn visie door te laten schemeren op de jeugdopleiding. Beuker studeerde aan de Johan Cruijff University en draagt de visie van Cruijff met zich mee. Hij gaat methodisch te werk en zet alles op papier, van de visie op talentontwikkeling tot ideeën over mindset. Zo werkt hij graag met breintesten om het cognitieve vermogen van voetballers te testen. Zijn achtergrond en visie lijken perfect aan te sluiten bij Ajax. Het wordt dan ook erg interessant om te zien of de hand van Beuker snel zichtbaar wordt in de jeugdopleiding van de Amsterdammers.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.