Kroes heeft veel werk te verrichten: nieuwe TD, nieuwe trainer en nieuwe hoofd jeugdopleiding gezocht

door Bart Veenstra 278

Bron Ajax Showtime

Kroes heeft veel werk te verrichten: nieuwe TD, nieuwe trainer en nieuwe hoofd jeugdopleiding gezocht

door Bart Veenstra 278

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Alex Kroes heeft flink wat werk te verrichten bij Ajax. De beleidsbepaler begint vandaag (vrijdag 15 maart) officieel aan het algemeen directeurschap bij de Amsterdamse club en in de komende periode zullen drie heel belangrijke functies moeten worden ingevuld: technisch directeur, hoofdtrainer en hoofd jeugdopleiding.

Vanaf de buitenkant lijkt het alsof Ajax al maanden aan het wachten is op het begin van Kroes als algemeen directeur voordat er knopen doorgehakt kunnen worden. Dat is deels waar, omdat de club pas een nieuwe directeur voetbalzaken, nieuwe hoofdtrainer en een nieuwe hoofd jeugdopleiding zal aanstellen als Kroes eenmaal echt begonnen is. Logisch, want de geboren Utrechter is als algemeen directeur straks hoofdverantwoordelijk voor het nieuw te voeren beleid van Ajax.

Aan de andere kant is het inmiddels een publiek geheim dat Alex Kroes achter de schermen al het nodige voorbereidende werk heeft verricht. Michael van Praag, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, 'versprak' zich nog tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders, op 27 december van het vorige jaar. Toen gaf Van Praag al aan dat Ajax bezig is met het zoeken naar een nieuwe trainer én dat er met Kroes wordt gesproken.

Ajax op achtergrond al langer bezig met zoektocht naar nieuwe trainer

Destijds was er al af en toe contact tussen de club en de aanstaand algemeen directeur. 'Het gebeurt, maar wel heel erg mondjesmaat en discreet. Het is duidelijk dat we niet wachten tot maart, april of mei. Je moet ook gewoon weten wie er wel en niet beschikbaar is', zei Van Praag destijds. De RvC-voorzitter liet toen ook doorschemeren dat Ajax niet te lang wil wachten met het aanstellen van een nieuwe trainer, omdat bepaalde trainers anders niet meer beschikbaar zullen zijn.

Overigens denken onder meer technisch commissaris Danny Blind en Louis van Gaal - adviseur van de Raad van Commissarissen - eveneens mee over wie de nieuwe trainer van Ajax moet worden. Van Praag gaf aan dat er sprake is van een 'ongoing process'. 'Daarmee hebben wij er vertrouwen in dat er goede voorstellen uit zullen komen', aldus Van Praag.

Wie wordt de nieuwe trainer van Ajax?

De vraag die bij veel supporters rijst is: wie wordt de nieuwe trainer van Ajax? Wordt het een Nederlander, of toch een buitenlander? In De Telegraaf werden enkele namen genoemd, al waren dat voornamelijk Nederlandse opties. Zo noemde de krant Pascal Jansen, Frank de Boer met Pepijn Lijnders (als assistent) en Erik ten Hag als opties. In hoeverre zij concreet in beeld zijn bij de club, is echter niet bekend. Volgens 'Football Insider' zou Kroes Ten Hag graag willen overnemen van Manchester United. De NOS voegt daar vrijdag nog de naam van Dave Vos, nu nog trainer van Jong Ajax, aan toe.

Daarnaast is er voor Ajax mogelijk de optie om naar het buitenland te kijken. In de Pantelic Podcast werd genoemd dat Ajax mogelijk kijkt in landen als Spanje en Portugal, terwijl voormalig Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær zou zijn aangeboden bij Ajax. Ook Graham Potter (voormalig Brighton & Hove Albion en Chelsea) zou openstaan voor een dienstverband bij Ajax. Tot nu toe zijn het allemaal geruchten en lijkt er vooral sprake van namedropping. Iets concreets lijkt op dit moment niet gaande.

Ajax wil eerst nieuwe directeur voetbalzaken aanstellen

Dat Ajax nog geen nieuwe trainer heeft aangesteld, lijkt voor een groot deel te maken te hebben met het feit dat Ajax eerst een nieuwe directeur voetbalzaken wil aanstellen. Met Marijn Beuker heeft Ajax een directeur voetbal aangesteld, al is hij vooral verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, alle direct daaraan ondersteunende disciplines en voor de afdelingen Scouting en Football Analytics.

Ajax wil naast Beuker dus ook nog een directeur aanstellen die met name verantwoordelijk wordt voor transferzaken en voor het managen van de technische staf, van zowel Jong Ajax als Ajax 1. Opvallend genoeg zijn mogelijke kandidaten voor deze functie nog niet genoemd. Het Algemeen Dagblad schreef dinsdag dat Kroes, sinds bekend werd dat hij de overstap naar Ajax zou maken, veel gesprekken heeft gevoerd om zijn netwerk en kandidatenlijstje uit te breiden.

Wie zouden mogelijk interessant kunnen zijn voor Ajax? En wat voor type zoekt Ajax? Duidelijk is dat een directeur voetbalzaken een groot netwerk moet hebben in de voetballerij en moet gaan samenwerken met heel wat beleidsbepalers bij Ajax. Kroes, voorheen zaakwaarnemer bij SEG, kent de voetbalmarkt als geen ander, terwijl ook hoofdscout Kelvin de Lang een groot netwerk heeft opgebouwd in zijn Manchester City-periode. Daarnaast zullen ook Beuker en wellicht John van 't Schip - die in principe na dit seizoen plaatsneemt in het technisch management van Ajax - veel invloed uitoefenen. Vergeet ook niet dat Blind en Van Gaal mee zullen denken - zeker bij grote transfers - over het binnenhalen van nieuwe spelers.

Dat gezegd hebbende lijkt het erop alsof Ajax al heel wat mensen heeft rondlopen met een groot netwerk in het voetbal. De vraag is dan ook wat Ajax precies zoekt. Een ervaren directeur voetbalzaken of iemand die nog relatief nieuw is in het vak, maar wel kan bouwen op een groot netwerk en een boegbeeld is bij Ajax? In dat laatste opzicht zouden oud-Ajacieden als Patrick Kluivert en Clarence Seedorf bijvoorbeeld in beeld kunnen komen.

Ajax moet ook op zoek naar nieuwe hoofd jeugdopleiding 

Naast een directeur voetbalzaken en een nieuwe trainer moet Ajax nog een belangrijke positie invullen binnen de club. Vanwege het aanstaande (na dit seizoen) vertrek van Edmond Claus, die tijdelijk de honneurs waarnam als hoofd jeugdopleiding na het vertrek van Saïd Ouaali, is de positie wederom vacant. Casimir Westerveld geldt op dit moment als Hoofd Ontwikkeling en volgens Voetbal International krijgt hij straks de naam Hoofd Jeugdopleiding.

De invulling zal volgens het medium wel anders zijn dan in het verleden. 'Het hoofd jeugdopleiding wordt vooral een organisatorische functie, die ervoor moet zorgen dat zaken zoals vervoer, velden en school goed geregeld zijn. De inhoudelijke koers gaat bepaald worden door Beuker, met ondersteuning van het hoofd van de bovenbouw, middenbouw en onderbouw die in hun leeftijdscategorie specifieke kennis inbrengen', schrijft Voetbal International.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.