Kroes maakt vinden van nieuwe hoofdtrainer 'topprioriteit': 'Voorkeur gaat uit naar Nederlandse coach'

door Cristian de Jong 414

Bron De Telegraaf

Kroes maakt vinden van nieuwe hoofdtrainer 'topprioriteit': 'Voorkeur gaat uit naar Nederlandse coach'

door Cristian de Jong 414

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Alex Kroes zal het vinden van een nieuwe hoofdtrainer een 'topprioriteit' maken, zo schrijft De Telegraaf. De nieuwe algemeen directeur van Ajax kijkt daarnaast niet alleen naar een hoofdtrainer, maar de gehele staf moet 'complementair' aan elkaar zijn. Kroes begint op 15 maart officieel aan zijn periode in de hoofdstad.

Al enige tijd spreekt men over de nieuwe hoofdtrainer van Ajax voor volgend seizoen. John van 't Schip maakt als interim-trainer het seizoen af, waarna gekeken zal worden wat de beste optie is voor dit Ajax. 'Hoewel de spoeling dun is, gaat de voorkeur van Ajax uit naar een Nederlandse coach. Een naam die in de Johan Cruijff ArenA rondzingt, is die van voormalig AZ-coach Pascal Jansen', schrijft de ochtendkrant.

Ook het duo Frank de Boer en Pepijn Lijnders wordt vervolgens genoemd om het stokje mogelijk over te nemen. 'Omdat de club De Boer na diens vier landstitels min of meer schatplichtig zou zijn en Lijnders jarenlange ervaring opdeed aan de zijde van Jürgen Klopp.

Daarnaast speculeert men over een mogelijke terugkeer van Manchester United-trainer Erik ten Hag, mocht zijn samenwerking met de Engelse ploeg ten einde komen. 'De nieuwe algemeen directeur zal de succestrainer vervolgens moeten overtuigen niet een nieuw buitenlands avontuur aan te gaan, omdat er bij dit vanaf de grond op te bouwen Ajax alleen maar valt te winnen.'

Zoektocht Kroes meer dan alleen hoofdtrainer

Kroes zal ook een zoektocht starten naar een nieuwe hoofd jeugdopleiding, nadat Said Ouaali op 1 juli 2023 vertrok uit Amsterdam. 'Dat het klachten regent over het niveau van de opleiding en de enorme bureaucratie op De Toekomst is voor Kroes, Beuker en De Lang reden om haast te maken met de grote schoonmaak.' Ajax wil met Kroes tevens een directeur aanstellen voor de aan- en verkopen op de transfermarkt. 'De nieuwe directeur wordt de eindverantwoordelijke voor de sportieve keuzes: de compositie van de trainersstaf en spelersgroep', valt te lezen. Ook zou hij de taak krijgen om de prestatiecultuur te bewaken, het creëren van een positieve sfeer en het managen van Ajax 1.

Voormalig technisch directeur Sven Mislintat kocht afgelopen zomer voor 115 miljoen euro aan spelers in. 'Op Diant Ramaj, Sivert Mannsverk en Branco van den Boomen na hoopt Ajax iedereen komende zomer weer te lozen.' Er valt vervolgens te lezen dat dit geen gemakkelijke opgave zal worden. Dit heeft alles te maken de salarissen van diezelfde spelers. Deze lopen namelijk door tot medio 2028. 'En omdat de transfersommen die Mislintat betaalde – behoudens bij Chuba Akpom en Carlos Forbs – niet snel zullen worden teruggekregen. De Ajax-directie zal haar fikse verlies moeten nemen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.