Swart toont onvrede: 'Hoef Mislintat en Hendriks nooit meer te zien'

door Jari Perridon 252

Bron De Telegraaf

Swart toont onvrede: 'Hoef Mislintat en Hendriks nooit meer te zien'

door Jari Perridon 252

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Sjaak Swart laat in gesprek met De Telegraaf zijn licht schijnen op alles wat er is misgegaan bij Ajax de afgelopen tijd. Hij verlangt terug naar het Ajax van twee jaar geleden dat ongeslagen de poulefase van de Champions League door kwam. Nu, ruim twee jaar later, ziet de wereld er heel anders uit en blijkt hoe makkelijk het is om een club in een mum van tijd af te breken.

'Wat verlang ik terug naar die gasten', begint Swart als hij het elftal van Erik ten Hag te zien krijgt. 'Met Jurriën Timber en Lisandro Martinez stond de verdediging als een huis. Die andere Timber (Quinten, red.) had ik hier ook graag zien spelen trouwens. Daley Blind was belangrijk als denker, terwijl Edson Alvarez op het middenveld voor gif zorgde. Met Antony, Sébastien Haller en Dusan Tadić als echte leider had je een levensgevaarlijke voorhoede. Mooi hè overigens, dat Haller de Afrika Cup heeft gewonnen. Dat doelpunt in de finale en de toernooi winst gun ik hem na het overwinnen van zijn ziekte (kanker, red.) als geen ander.'

Op het moment dat het huidige elftal ter sprake komt, weet Swart niet wat hij er mee moet. 'Er zijn vijf op zes spelers die vroeger nooit waren "aangenomen". Die achterhoede... daar loop je zo doorheen. Had Johan Cruijff nu nog gevoetbald, dan had hij tegen dit Ajax elke wedstrijd minimaal vijf keer gescoord', zegt Mister Ajax.

Ineenstorting van Ajax

Volgens de oud-voetballer was de ineenstorting van Ajax onnodig, en dus is hij boos. 'Dat die Mislintat is binnengehaald in onvergeeflijk. En dat hij 115 miljoen euro mocht uitgeven aan spelers die niemand kende al helemaal. Maurice Steijn wilde Sergiño Dest, Stefan de Vrij, Nicolás Tagliafico, Jerdy Schouten, Vangelis Pavlidis, Isco, Hakim Ziyech en Calvin Stengs. Als je die had gekocht, had je - voor veel minder geld - om het kampioenschap gespeeld', stelt Swart. 'Echt, ik hoef Mislintat en Hendriks nooit meer te zien. Maar Hendriks loopt ondanks alles nog gewoon rond op De Toekomst. Onvoorstelbaar. En dat die commissarissen alle aankopen van Mislintat hebben goedgekeurd, is belachelijk. Er was geen controle', vervolgt het clubicoon.

Swart heeft vertrouwen in Kelvin de Lang, Marijn Beuker en Alex Kroes, zij moeten Ajax er weer bovenop helpen. 'Zij zullen de grote schoonmaak moeten houden. De bezem moet door de selectie. Daarna moeten "we" de goede spelers voor Ajax zoeken. En geloof me: die zijn er zat', is Swart duidelijk van zijn zaak.

Tot slot gaat de oud-Ajacied nog kort in op de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Heerenveen. Dat Ajax daar een uur lang werd overklast heeft volgens Swart niet alleen te maken met het feit dat Ajax een jasje heeft uitgedaan. 'Voor mijn gevoel gaan de huidige spelers er niet vol voor. Dat moet tegen Bødo/Glimt echt beter, want anders vlieg je roemloos uit de Conference League.' Het uitspreken van de naam van de competitie kost hem enige moeite. 'Ik hoop snel weer over de Champions League te kunnen praten, maar ik ben bang dat dát nog wel een jaartje of twee duurt.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.