Analyse AD: 'Kroes wil zoveel mogelijk inzetten op de eigen kweek'

door Bart Veenstra 425

Bron Algemeen Dagblad

Analyse AD: 'Kroes wil zoveel mogelijk inzetten op de eigen kweek'

door Bart Veenstra 425

Bron Algemeen Dagblad

Alex Kroes, de aanstaand algemeen directeur van Ajax, wil volgens het Algemeen Dagblad zoveel mogelijk inzetten op de eigen kweek. Dat valt te lezen in een analyse van de krant, waarin duidelijk wordt dat er in de zomer mogelijk een behoorlijke leegloop kan plaatsvinden.

Na de doorbraak van Jorrel Hato, die dinsdag officieel zijn contract verlengde tot medio 2028, proberen hoofdscout Kelvin de Lang, nieuwe voetbaldirecteur Marijn Beuker, Hoofd Ontwikkeling Casimir Westerveld en de scouting in kaart te brengen hoeveel nieuwe Hato's binnen een paar jaar de stap naar de hoofdmacht kunnen maken.

Naast Hato is Ajax voor de korte termijn aangewezen op spelers als Kristian Hlynsson, Devyne Rensch en Kenneth Taylor. Het Algemeen Dagblad schrijft over hen het volgende: 'Van eerstgenoemde wil Ajax het contract dit jaar ook openbreken. Rensch en Taylor lopen al langer mee, maar konden zich te weinig aan de sportieve malaise onttrekken om in aanmerking te komen voor een (top)transfer.'

Wat doen Brobbey, Bergwijn en Berghuis?

Andere bepalende spelers zouden mogelijk kunnen vertrekken. Zo omcirkelen steeds meer topclubs de naam van Brian Brobbey. 'Daar komt bij dat hij zich als één van de weinige Nederlandse Ajax-spelers serieus mag verheugen op het EK. Dat geldt ook voor Steven Bergwijn, die bij zijn komst anderhalf jaar geleden intern liet doorsijpelen na twee jaar de balans op te willen maken', aldus de krant, die ook niet uitsluit dat Steven Berghuis mogelijk vertrekt. De aanvallende middenvelder houdt zijn opties open. 'Wel wil hij weer perspectief zien om voor de prijzen te spelen.'

En daarvoor is het volgens het Algemeen Dagblad belangrijk met welke trainer Ajax op de proppen komt. 'Daar is witte rook ver weg, aangezien Kroes eerst voornemens is de functie van td in te kleden. Daarvoor heeft de nieuwe baas sinds bekend werd dat hij de overstap van AZ maakt, veel gesprekken gevoerd om zijn netwerk en kandidatenlijstje uit te breiden.'

Afscheidstournee voor veel aankopen Mislintat

Voor meerdere aankopen van voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat geldt dat zij bezig zijn aan hun afscheidstournee. 'Een select groepje kan een plek nog afdwingen, maar het moet wel heel raar lopen willen bijvoorbeeld spelers als Chuba Akpom, Carlos Forbs, Benjamin Tahirovic, Borna Sosa en Anton Gaaei komend seizoen nog actief zijn in de Johan Cruijff ArenA', aldus het Algemeen Dagblad.

Mogelijk vertrekken er nog meer spelers die officieel bij Ajax onder contract staan. 'Het plan is ook om hen, net als de verhuurde Jorge Sanchez en waarschijnlijk ook Owen Wijndal, zo snel mogelijk te verkopen om geld te genereren voor aankopen. Ajax verwacht dat dat bij de in Engeland aantrekkelijke Akpom en Forbs vlotter zal gaan', aldus het Algemeen Dagblad, dat nog een obstakel op de weg ziet voor Kroes. 'Geïnteresseerde clubs weten dat Ajax, dat zich niet gaat plaatsen voor de Champions League, het geld voor de miskopen goed kan gebruiken, wat de onderhandelingspositie voor de club er niet veel gunstiger op maakt', besluit de krant.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.