Chuba Akpom

Chuba Amechi Akpom (Newham, 9 oktober, 1995) is een Engelse voetballer met Nigeriaanse root die sinds de zomer van 2023 bij Ajax speelt. De Amsterdamse club nam hem voor 12,3 miljoen euro van Middlesbrough. Die transfersom kan nog oplopen tot 14,3 miljoen euro. Bij Ajax gaat Akpom, die op alle posities in de voorhoede uit de voeten kan, spelen met rugnummer 10.

Akpom doorliep de jeugdopleiding van Arsenal, al wist hij nooit door te breken bij de Londense topclub. Arsenal verhuurde hem aan meerdere clubs. Zo speelde Akpom op huurbasis bij Brentford, Coventry City, Nottingham Forest, Hull City, Brighton & Hove Albion en STVV. Pas later, toen hij bij PAOK Saloniki in Griekenland ging spelen, ging Akpom het net makkelijker vinden. Middlesbrough nam hem over van de Grieken, maar na een minder seizoen, werd hij verhuurd aan PAOK Saloniki. In het vorige seizoen wist Akpom bij Middlesbrough liefst 28 keer te scoren.

Tijdens de aankondiging van zijn transfer naar Ajax sprak Akpom lovende woorden over de Amsterdamse club. 'Het is een genoegen', zei Akpom. 'Van wat ik heb gezien is dit een prachtige plek en het stadion is erg mooi. Hopelijk kan ik snel settelen hier', luidden Akpoms eerste woorden als Ajacied.

Waarom Akpom voor Ajax heeft gekozen, hoeft volgens hem niet uitgelegd te worden. De naam spreekt voor zich. 'Wanneer je dit shirt aantrekt, moet je weten waar het voor staat met de geschiedenis en het succes dat de club heeft gehad in Nederland en Europa. Ik heb daar respect voor en ben klaar om de club verder te helpen.'

Akpom gaf ook uitleg hoe hij naar zijn eigen spel kijkt: 'Voetbal met veel beweging. Ik ben een veelzijdige speler. Ik ben geen spits die alleen maar wacht op de bal. Ik wil graag in het spel betrokken worden. Historisch gezien heeft Ajax veel van dat soort spelers gehad, dus dit is de perfecte plek voor mij.'