Borna Sosa

Borna Sosa (21 januari 1998) maakte in de zomer van 2023 de overstap van VfB Stuttgart naar Ajax. Voor zijn tijd in Amsterdam speelde hij vijf seizoenen voor de club uit Duitsland, waarna Ajax besloot acht miljoen euro voor hem te betalen. Met de Kroaat haalde directeur voetbalzaken namens de club een specialist op de linkervleugel binnen.

De linksback doorliep de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb. Zijn teller voor het eerste elftal van de club stopte echter al op een totaal van 41 wedstrijden. Hij leverde daarin zes assists en dat was voor VfB Stuttgart genoeg om hem voor zes miljoen euro naar Duitsland te halen. Sosa groeide als linkervleugelverdediger uit tot een vaste waarde en kwam tot 115 wedstrijden, waarin hij 35 assists wist te leveren en ook nog eens vijfmaal wist te scoren. Het leverde hem de bijnaam Flankengott op en dat was niet voor niets. 'Ik gaf veel voorzetten en assists, dat is ook één van mijn kwaliteiten', legde Sosa uit bij zijn komst.

Als linksback wil de Kroaat zich niet enkel toeleggen op het verdedigen, ook aanvallend draagt hij zijn steentje bij. Tijdens zijn presentatie vertelde hij daar meer over. 'Bij Stuttgart hoorde ik altijd bij de twee of drie snelste spelers. De kracht van het heen en weer rennen is voor mij heel belangrijk. Ik wil alles verdedigen, maar ook tot aanvallen komen.' Bij Ajax kwam Sosa met Jakov Medic een landgenoot én een vriend tegen. De twee kennen elkaar van de nationale ploeg van Kroatië, maar ook zijn het vrienden. In de jeugdopleiding van Dinamo Zagbreb speelden zij enkele jaren samen, terwijl de beide families elkaar ook goed kennen. In het verleden gingen Sosa en Medic zelfs met elkaar op vakantie.