Kweekvijver: Welke O18-talenten spelen na dit seizoen in Jong Ajax?

door Wessel Kroon 27

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Welke O18-talenten spelen na dit seizoen in Jong Ajax?

door Wessel Kroon 27

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax heeft de knopen doorgehakt wat betreft spelers die vervroegd worden doorgeschoven van O18 - het team dat volgend seizoen verder gaat als O19 - naar Jong Ajax. Precious Ugwu, Dies Janse, Lucas Jetten, Jan Faberski, Skye Vink, Don-Angelo Konadu en Kayden Wolff behoren na de zomerse onderbreking tot de selectie van Jong Ajax.

Bovengenoemde spelers hadden op basis van hun leeftijd nog een jaar in Ajax O19 mogen voetballen en O18-aanvoerder Jetten zelfs nog twee seizoenen. Vanaf volgend seizoen zijn er geen dispensatiespelers meer toegestaan in de O19-competitie en dat betekent dat Paul Reverson, Nick Verschuren, Gerald Alders en Olaf Gorter ook niet in het vlaggenschip van de jeugd mogen blijven. Dit geldt ook voor Alvaro Henry, maar hij verlaat Ajax na dit seizoen.

Het is allesbehalve opmerkelijk dat Ajax ervoor kiest om spelers vervroegd door te schuiven naar Jong Ajax. Enerzijds omdat de selectie van Ajax O19 bij het opmaken van de balans uitpuilde van spelers. Anderzijds omdat deze spelers hebben laten zien klaar te zijn voor een volgende stap. Naast de zeven spelers die doorschuiven naar Jong Ajax, vertrekken er ook zes potentiële O19-spelers. Het is nog niet bekend waar doelman Tommy Setford volgend jaar speelt.

Stabiele verdediging

Jetten, Ugwu en Janse zijn niet weg te denken uit de defensie van de ploeg van trainer Frank Peereboom. De verdediging, die over het algemeen wordt gecomplementeerd door Verschuren of Ryan van de Pavert, oogt zeer stabiel en geeft nauwelijks kansen weg. Het is een van de succesfactoren die heeft geleid tot Ajax’ succesreeks in de voorjaarscompetitie

Fysiek is het drietal toe aan een volgende uitdaging. Janse stond dit seizoen al vier keer in de basis bij Jong Ajax en maakte driemaal de negentig minuten vol. Bij Ajax O18 kende de boomlange verdediger nauwelijks problemen in verdedigend opzicht en liet hij aan de bal zien dat hij beschikt over een uitstekende inspeelpass op zowel korte als lange afstanden.

Ugwu lijkt fysiek ook klaar te zijn voor Jong Ajax. De centrale verdediger, die ook als rechtsachter uit de voeten kan, wint veel duels op basis van zijn snelheid en kracht. Aan de bal kan het nog beter bij Ugwu, maar de jongeling ontwikkelt zich uitstekend op dat vlak. Jetten is een zeer stabiele linksachter en heeft gezien zijn leeftijd een bijzonder hoge ondergrens. Ook de zestienjarige krijgt de kans om te bewijzen dat hij het ook in Jong Ajax kan laten zien.

Aanvalsduo Vink en Konadu gaat samen door

In de voorste linie zien we aanvallers Vink en Konadu deze zomer doorstromen naar Jong Ajax. Vink maakte eerder dit seizoen zijn debuut en speelde al negen duels in het beloftenteam van de Amsterdammers. Konadu moet nog wachten op zijn eerste optreden voor Jong Ajax.

Het tweetal speelt al een aantal seizoenen samen en produceert veel doelpunten. Konadu is een snelle, technische spits met scorend vermogen. Hij is ijzersterk en scoorde dit seizoen een aantal prachtige doelpunten. Zo was hij goed voor zestien doelpunten en vijf assists in 25 wedstrijden.

Vink is een slimme, sterke spits die veel bezig is met het spel om zich heen. Het is nog de vraag of Ajax in de zoon van oud-Ajacied Marciano Vink een spits of aanvallende middenvelder ziet. Als aanvallende middenvelder kan hij zijn inzicht gebruiken om zijn medespelers te bedienen. Als spits heeft Vink goed door waar de ruimtes liggen en kan hij in een gevaarlijke positie komen door die ruimtes op te zoeken.

Het opmerkelijke aan het tweetal is dat ze vrijwel altijd samen op het veld staan, terwijl ze concurrenten zijn voor de spitspositie. Eerder dit seizoen was Konadu vaak de spits van dienst, terwijl Vink als aanvallende middenvelder speelde. In de slotfase van het seizoen zagen we Vink juist vaak in de punt van de aanval staan. Konadu week dan uit naar de flank en speelde als linksbuiten. Het tweetal wisselt elkaar tijdens een wedstrijd geregeld af in de spits, waardoor er veel dynamiek in het elftal ontstaat.

Beweging op de flanken

Naast Vink en Konadu sluiten aanvallers Jan Faberski en Kayden Wolff ook aan bij de beloftenploeg van de Amsterdammers. Eerstgenoemde kwam zo’n twee jaar geleden over van Jagiellonia uit Polen. In zijn eerste twee seizoenen heeft Faberski laten zien over een uitstekende techniek en trap te beschikken. De rechtsbuiten bedient medespelers moeiteloos en flitst regelmatig langs zijn tegenstander met een fraaie actie.

Wolff heeft, net als Vink, zijn debuut in Jong Ajax al gemaakt. Voor hem staat de teller inmiddels op zes wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, waarin hij eenmaal een assist gaf. Wolff is razendsnel en beschikt over een sterk rechterbeen. De linksbuiten komt dan ook regelmatig vanaf de linkerkant naar binnen om vervolgens op doel te schieten.

Vraagtekens bij Jong Ajax

Buiten het besproken zevental is het voorlopig nog de vraag wat er gaat gebeuren bij Jong Ajax. Zo beschikt er een aantal spelers, dat momenteel deel uitmaakt van de selectie van Jong Ajax, over een aflopend contract. Waarschijnlijk zal een deel van deze spelers vertrekken, terwijl Ajax ook nog op zoek zal gaan naar versterkingen voor de beloftenploeg.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.