Kweekvijver: Uitblinker Peters niet langer ‘slechts’ onopvallend goed

door Bram Bark 31

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Uitblinker Peters niet langer ‘slechts’ onopvallend goed

door Bram Bark 31

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Tijn Peters is een speler die je het best kan omschrijven als onopvallend goed, of als stille steunpilaar van Ajax O18. De voetbalintelligentie spat ervan af bij de jonge middenvelder. Peters kwam op 14-jarige leeftijd over van de FC Twente en had het de eerste jaren lastig in Amsterdam. Hij heeft veel profijt gehad van hulp en steun van binnen en buiten Ajax om meer zelfvertrouwen te krijgen. En met succes: Peters is de laatste wedstrijden niet meer onopvallend goed, maar ‘gewoon’ opvallend goed.

Tijdens de cruciale uitwedstrijd tegen Feyenoord O18 (1-3) was Peters de grote uitblinker aan Ajax’ zijde. Hij won veel duels, was altijd aanspeelbaar en leidde veel aanvallen in. Door goed drukzetten verdiende Peters een strafschop en hij was tevens verantwoordelijk voor de assist op het doelpunt van Jan Faberski. Een opvallende rol dus voor de Oldenzaler, maar ook zonder opvallende rol is Peters belangrijk geweest voor zijn team. De laatste wedstrijden speelt hij als aanvallende middenvelder, met Avery Appiah en Gerald Alders als controleurs achter hem, en komt Peters meer in de positie om ook de scorebordjournalisten op zijn hand te krijgen.

Als rustige en introverte jongen uit Oldenzaal is het niet altijd makkelijk geweest om te aarden in Amsterdam. Intrekken bij een gastgezin, een nieuwe school en ook op het veld had Peters een andere rol in het team dan bij FC Twente. In het oosten van het land was hij de beste van het team, bij Ajax kwam hij in een team vol toppers. Een op het eerste oog uitstekende eigenschap van een toekomstige profvoetballer, streven naar het hoogst haalbare, brak Peters in zijn eerste jaren bij Ajax ook wel eens op. Complimenten nam het talent met een korreltje zout en hij was zelf vooral heel kritisch op zijn spel. Peters kon daardoor lang blijven hangen in periodes dat hij vond dat het voetballend minder ging.

Hulp van Ajax en mensen om hem heen

Een gebrek aan zelfvertrouwen was het probleem van Peters. Zowel mensen binnen Ajax, als de mensen om hem heen, hebben de middenvelder geholpen om zijn zelfvertrouwen terug te winnen en dat vertaalt zich naar het voetbalveld. Inmiddels kan Peters beter omgaan met tegenslagen en gaat het niet enkel meer over de in zijn ogen mindere punten in een wedstrijd, maar tellen ook de positieve momenten wel degelijk mee. Mentaal heeft de slimme Peters stappen gezet en ondertussen is hij helemaal op zijn plek bij Ajax en bij zijn gastgezin, dat echt zijn tweede familie is geworden. Met één gezinslid heeft Peters niet alleen een goede band buiten de lijnen, maar ook op het veld: bonusbroer Dies Janse.

Op voetbalgebied heeft Peters de weg omhoog gevonden. Hij staat steevast in de basiself van trainer Frank Peereboom. De vraag is alleen in welke rol op het middenveld. Peters kan op zes, acht en tien uitstekend uit de voeten, maar de meeste wedstrijden speelde hij op zes of acht. Zijn spel kenmerkt zich door simpel, maar effectief te voetballen. En dat is het moeilijkste wat er is, aldus een Ajax-legende. Met één balcontact en het maken van de juiste keuzes vooruit, versnelt Peters vaak het spel. In verdedigend opzicht weet de kleine middenvelder voortdurend goed positie te kiezen om zo tweede ballen op te pikken en ook schroomt hij duels zeker niet.

Echte teamspeler

Peters is daarnaast een speler die in dienst van het elftal speelt. In de rol als verbindingsspeler en met balveroveringen stelt hij teamgenoten in staat om uit te blinken. Dit alles is samen te vatten in tactisch inzicht. Peters voert uit wat een trainer van hem verlangt en bemoeit zich ook nadrukkelijk met de positionering van teamgenoten. De voetbalintelligentie spat ervan af en dus is het niet gek dat hij meedenkt met Peereboom over de tactische aanpak van zijn team.

De laatste weken blinkt Peters uit als aanvallende middenvelder. Op die positie doet hij dezelfde dingen, alleen hoger op het veld. Dat resulteert in meer betrokkenheid bij doelpunten en de bijbehorende aandacht. De betrokkenheid tegen Feyenoord is reeds besproken, maar ook tegen FC Utrecht had hij zijn aandeel. Dankzij een goede aanname tussen twee verdedigers in, kwam hij in scoringspositie en plaatste hij vervolgens de bal keurig in de hoek voor de 0-3. De no-touch assist op de 0-2 van Don-Angelo Konadu was illustrerend voor Peters’ voetbalintelligentie. De jongeling is niet alleen op het veld intelligent; hij hoopt de zomerstop namelijk in te gaan met een vwo-diploma op zak.

Nu gaat het om directe betrokkenheid bij doelpunten, maar de kwaliteit is er altijd geweest. Bij Ajax wordt individueel opgeleid en kan het soms moeilijk zijn om als onopvallend goede teamspeler jezelf te profileren. Voor een trainer is Peters echter een heerlijke speler om in je elftal te hebben. De speler die via FC Berghuizen en Quick ‘20 bij FC Twente terechtkwam, is weer terug op het niveau dat hij in Twente ook had. Het niveau waarop toentertijd alle Nederlandse topclubs hem in het vizier hadden.

Peters’ toekomst bij Ajax

Één zwaluw maakt nog geen zomer en in de voetbalwereld een paar zwaluwen ook niet. Peters is bezig aan een sterke reeks, maar hij moet het een langere periode gaan laten zien en daarnaast een aantal stappen zetten. Volgend seizoen moet Peters een van de sterkhouders van Ajax O19 gaan worden. De middenvelder kan nog dominanter worden in het veld en zich meer bemoeien met het spel, wat als sterkhouder ook van je verwacht wordt. In dat geval zullen zijn kansen bij Jong Ajax volgend seizoen niet uitblijven. Peters is absoluut een talent om in de gaten te houden.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.