Ajax O18 onderuit in kampioensduel met AZ O18 en loopt directe plaatsing voor Youth League mis

door Timo Suur 937

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 11 mei. Ajax O17 ging hard onderuit in Rotterdam tegen Feyenoord O17: 7-2, terwijl Ajax O16 gelijkspeelde tegen de leeftijdsgenoten van Go Ahead Eagles: 1-1. Ajax O18 verloor op Sportpark de Toekomst de beslissingswedstrijd tegen AZ O18 met 0-2.

FT | Feyenoord O17 - Ajax O17 (7-2)

Ajax O17 is zaterdag met keiharde cijfers onderuit gegaan in de mini-Klassieker. Het werd maar liefst 7-2 voor Feyenoord O17 in Rotterdam. De Amsterdamse doelpunten werden gemaakt door Bendeguz Kovacs en Younes Elias Mechrouh.

Al razendsnel kwam de thuisploeg op voorsprong. In de tiende minuut kwam de Feyenoord-spits alleen voor Ajax-doelman Valentijn van der Velde na een snelle combinatie. Hij schoot de bal koelbloedig in de verre hoek. Drie minuten later kwam Ajax via Kovacs op gelijke hoogte. De Hongaar benutte een strafschop na een ongelukkige handsbal. Hij schoot de bal recht door het midden tegen de touwen.

Nadat Ajax O17 via Lasse Abildgaard een grote kans (schoot van dichtbij op de voeten van de keeper) had gekregen op de voorsprong, pakten de bezoekers in de 34ste minuut alsnog de voorsprong via Mechrouh. Abildgaard gaf de bal, na een dieptepass van Bashan Enoh, aan de buitenspeler, die de bal in het lege doal dribbelde. Lang kon Ajax O17 niet genieten van deze voorsprong, want ruim vijf minuten voor het rustsignaal bleef een hoekschop van Feyenoord O17 in het strafschopgebied hangen en werd de bal van dichtbij binnengewerkt.

In de openingsfase van de tweede helft kreeg Ajax O17 via Levi Acheampong en Kovacs kansen op de voorsprong, maar uiteindelijk was het Feyenoord O17 die de voorsprong pakte. Een vrije trap krulde via de binnenkant van de paal binnen.

In de 67ste minuut begonnen een paar dramatische minuten voor Ajax O17. Eerst schoot de nummer tien van Feyenoord vanaf de rand van het zestienmetergebied de 4-2 binnen, waarna er in de zeventigste minuut weer raak werd geschoten door de thuisploeg, nadat de bal in het strafschopgebied bleef liggen. Een minuut later was het alweer raak voor Feyenoord O17. Een poging vanaf de rand van het strafschopgebied werd van richting veranderd en zodoende was doelman Van der Velde kansloos: 6-2.

Hier bleef het niet bij voor Ajax O17, want ruim een kwartier voor het einde van de wedstrijd werd er ook nog een voorzet vanaf de rechterkant binnengeschoten bij de tweede paal. Hiermee werd de eindstand op 7-2 gezet en zodoende was het een middag om snel te vergeten voor de ploeg van Michael Lamey.

Van der Velde; Bergtop (71' Messori), Van der Lans (46' Oldenstam), Amour, Pereira da Gama; Enoh (60' Steur), Acheampong, De Koning (71' Fränkel); Abildgaard, Kovacs, Mechrouh (74' Veltman).

Engel, Fränkel, Oldenstam, Messori, Steur, Ünüvar, Veltman.

FT | Ajax O18 - AZ O18 (0-2)

Ajax O18 heeft de kampioenswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van AZ op pijnlijke wijze verloren. De bezoekers creëerden voor rust de beste kansen, maar in de tweede helft leken de Amsterdammers het duel te controleren. Negen minuten voor tijd bleek één uitbraak genoeg te zijn voor de openingstreffer van AZ O18. In blessuretijd leverde een nieuwe counter ook nog een tweede Almaarse goal op.

De eerste kans was voor de bezoekers. Na gefrommel voor het doel van Ajax was AZ O16 gevaarlijk, maar de bal werd uiteindelijk weggewerkt. In de openingsfase had AZ O18 het meeste balbezit, maar ze wisten geen gevaar te creëren. De thuisploeg wachtte af op eigen helft en kwam er regelmatig uit op de counter, maar zonder grote kansen. Na twintig minuten was Dies Janse erg belangrijk met een geweldige sliding. Een aanvaller leek oog-in-oog met Ajax-doelman Paul Reverson te gaan, maar de verdediger voorkwam een grote kans met een tackle.

Na een klein halfuur kreeg Avery Appiah een schietkans na een goede aanval, maar van dichtbij werd zijn schot gekeerd door de doelman. Vervolgens werd de wedstrijd een kleine tien minuten stilgelegd, omdat de F-Side, de fanatieke aanhang van Ajax, wat fakkels aanstak. Na deze onderbreking kreeg Jan Faberski een grote kans na een goede aanval. Na een lage voorzet van Don-Angelo Konadu schoot de Pool wild over. Vlak voor het rust signaal ontsnapte Ajax O18 nog aan een achterstand. Jayden Addai kwam vanaf de rechterkant naar binnen en probeerde in de korte hoek te schieten. Zijn inzet kwam terug van de baal en de rebound werd vervolgens naast geschoten.

De tweede helft kwam iets rustiger op gang dan het eerste bedrijf, maar opnieuw was het AZ O18 dat de eerste goede mogelijkheid kreeg. Yoël van den Ban brak door op links en leek een medespeler voor het doel in stelling te willen brengen. Helaas voor de AZ’er bleek er niemand te zijn meegelopen. Hierna haalde Van den Ban zelf de counter eruit door Lucas Jetten vast te houden. Dit moest de dader bekopen met een gele kaart. Jetten, al in de eerste helft flink geraakt door een tegenstander, moest zich vervolgens laten vervangen door Aaron Bouwman.

De tweede helft ontwikkelde zich verder zonder echt grote kansen. In de 64e minuut was Ajax O18 dichtbij de eerste goal van de middag. Konadu ontving de bal na een goede versnelling van Gerald Alders en plaatste de bal van ver maar net langs de verkeerde kant van de paal. Een kwartier later schoot Feberski de bal een meter of twee naast.

Bij AZ O18 leek de energie langzaam weg te vloeien, maar na 81 minuten waren het toch de Alkmaarders die de leiding namen. Kees Smit ontving de bal op links en schoot de bal hard in de verre hoek, waardoor Reverson compleet kansloos bleef: 0-1. Hierna moest de thuisploeg meer riscio nemen en dat leverde al snel een goede kans op voor Kasper Boogaard. Reverson wist dit schot wel te keren. Van een slotoffensief kwam het nauwelijks, waarna AZ O18 via een simpele uitbraak zelfs tot 0-2 kon komen via opnieuw Smit. Reverson voorkwam even later dat de eindstand nog hoger uitviel. Hierdoor mag AZ O18 zich officieel landskampioen noemen. Ajax O18 heeft plaatsing voor de Youth League niet meer in eigen hand. Deze kan het alleen nog bereiken als het eerste elftal van AZ de groepsfase van de Champions League haalt.