Kweekvijver: Ajax spreekt vertrouwen uit in Jetten en schuift jongeling door naar Jong Ajax

door Wessel Kroon 51

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Ajax spreekt vertrouwen uit in Jetten en schuift jongeling door naar Jong Ajax

door Wessel Kroon 51

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De meeste jeugdvolgers zullen hem beschouwen als het grootste talent van de jeugdopleiding van Ajax: Lucas Jetten. De zestienjarige linksback maakt dit seizoen furore in Ajax O18 en mag het volgend seizoen gaan laten zien in de Keuken Kampioen Divisie. Hij sluit na de zomerstop namelijk aan bij de selectie van Jong Ajax.

Op zich is de stap van Ajax O18 - het oudste jeugdteam - naar Jong Ajax natuurlijk een logische. Bij Jetten is dit echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. De jongeling speelt namelijk in een 2006-lichting, terwijl hij zelf uit 2007 komt. Hij zou dus nog een seizoen in O18 mogen spelen. Zeker aangezien de O18 volgend seizoen plaatsmaakt voor de nieuwe O19, waardoor hij zelfs nog twee seizoenen in dat team zou mogen spelen.

Echter, voor Jetten is het inmiddels vanzelfsprekend dat hij in een oudere lichting speelt. Hij maakt al een aantal seizoenen deel uit van deze lichting en draagt dit seizoen vrijwel steevast de aanvoerdersband. De enige wedstrijden waarin hij de aanvoerdersband moet afstaan, zijn de wedstrijden waarin Nick Verschuren meedoet. Laatstgenoemde zit geregeld bij de selectie van Jong Ajax, maar wordt in de slotfase van het seizoen vaak ingezet bij O18.

Type speler

Jetten kan beschouwd worden als een energieke linksback. Hij is snel en beschikt over een goede dribbel. Zodoende draagt hij veel bij aan het aanvalsspel van Ajax O18. Zo voert hij vaak een under- of overlap uit op de flank, om vervolgens de bal mee te krijgen en een voorzet te produceren. Zijn under- en overlaps zorgen er ook regelmatig voor dat er ruimtes ontstaan voor medespelers.

In verdedigend opzicht is Jetten sterk in één tegen één-situaties. Zijn snelheid zorgt ervoor dat aanvallers maar zelden voorbij weten te komen aan de linksback. Daarnaast is Jetten sterk in het doordekken. Deze kwaliteit heeft hij in de voorgaande seizoenen ook op het middenveld laten zien. Jetten kan namelijk ook als ‘nummer acht’ uit de voeten, maar speelde daar dit seizoen nog niet. Zijn toekomst lijkt dan ook op de linksbackpositie te liggen.

Stap naar Jong Ajax

Als linksback is Jetten volgend seizoen hard nodig bij Jong Ajax. De beloftenploeg van de Amsterdammers lijkt vooralsnog vrij weinig opties te hebben op die positie. Momenteel bespeelt Ar’Jany Martha die positie, maar het lijkt er niet op dat hij volgend seizoen opnieuw de linksback van Jong Ajax zal zijn. Ethan Butera kan ook op die positie uit de voeten, maar de jonge Belg is voorlopig nog aan het herstellen van een ernstige knieblessure. Het doorschuiven van Jetten is daarom een goede oplossing voor het tekort op die positie.

De keuze om Jetten door te schuiven getuigt van het vertrouwen dat Ajax in de jongeling heeft. De Amsterdammers beloonden de geboren Zuid-Afrikaan afgelopen zomer dan ook met zijn allereerste contract. Zijn verbintenis loopt tot de zomer van 2026. Jetten is een waar kind van de club. De linksback kwam in 2015 op achtjarige leeftijd over van Sporting Martinus, dezelfde club waar ploeggenoot Gerald Alders zijn voetbalcarrière begon.

Kampioenswedstrijd Ajax O18

Voor nu ligt de focus van Jetten nog op Ajax O18. Met die ploeg kan hij zich zaterdag namelijk tot kampioen van Nederland kronen. Om 14.30 uur trappen de Amsterdamse voorjaarskampioenen op Sportpark De Toekomst af voor de beslissingswedstrijd tegen najaarskampioen AZ O18. De winnaar van deze wedstrijd kroont zich tot landskampioen.

Deze wedstrijd is vooral belangrijk met het oog op Youth League-voetbal. Het eerste elftal van Ajax plaatste zich niet voor de groepsfase van de Champions League, terwijl Champions League-deelname ook heel lastig wordt voor AZ. Daarom zullen de O18-ploegen van beide clubs alles op alles zetten om landskampioen te worden en zo alsnog een ticket voor de Youth League te bemachtigen.

Dat Jetten na de zomer aansluit bij Jong Ajax betekent overigens niet dat hij helemaal geen wedstrijden meer zal gaan spelen in Ajax O19. Er worden namelijk geregeld spelers van Jong Ajax ingezet bij het hoogste jeugdelftal van de Amsterdammers. Zeker in het geval van Youth League-deelname kunnen ontmoetingen met Europese topploegen nog heel leerzaam zijn voor Jetten en andere Jong Ajax-spelers.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.