Kweekvijver: Captain Van der Lans staat op en pakt twee prijzen met Ajax O17

door Wessel Kroon 32

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Captain Van der Lans staat op en pakt twee prijzen met Ajax O17

door Wessel Kroon 32

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Mylo van der Lans (17) heeft een uitstekend seizoen achter de rug. De captain van Ajax O17 won met zijn ploeg het bekertoernooi en de prestigieuze Future Cup. Hij vervulde daarnaast ook nog eens een belangrijke rol in het veroveren van het zilverwerk. Ajax Showtime sprak met zijn ouders om in te zoomen op het talent.

Van der Lans is sinds medio 2019 te bewonderen in de jeugdopleiding van Ajax, Destijds kwam hij over van amateurclub Westlandia. Echter, de jonge mandekker had ook zomaar bij een andere club kunnen spelen. ‘Hij werd al een keer gescout door ADO Den Haag toen hij zeven jaar oud was. Een jaar later werd hij gescout door Feyenoord. Later is hij nog door Sparta en opnieuw ADO gescout’, opent vader René.

De Ajacied werd aangenomen door Sparta en ADO Den Haag, maar bleef op advies van zijn trainer nog een seizoen bij Westlandia spelen. ‘Bij Westlandia speelde hij namelijk twee lichtingen boven zijn eigen leeftijd. Als hij toen de overstap naar een BVO (betaald voetbal organisatie, red.) had gemaakt, moest hij van groot veld terug naar klein veld.’ En dus bleef Van der Lans nog een jaar, totdat Ajax opeens kwam. ‘Mylo is ook Ajacied, dus het is maar goed dat Ajax een jaartje later kwam, haha’, aldus moeder Silja.

Moeizame start bij Ajax

Bij Ajax stroomde Van der Lans in het seizoen 2019/20 in bij de O13-2. ‘Het was wel heel erg wennen voor hem, maar aan het einde van het seizoen ging het beter en mocht hij een paar keer invallen bij O13-1.’ Echter, het seizoen 2020/21 was lastig voor Van der Lans. Hij werd doorgeschoven naar de O14-1, maar zat tijdens de eerste competitiewedstrijden niet eens bij de wedstrijdselectie. Vervolgens werden ook nog eens de competities stilgelegd vanwege corona.

Deze periode van corona zouden we het omslagpunt voor Van der Lans kunnen noemen. ‘Tijdens corona ging hij in de buurt gewoon buiten trainen. Toen de competitie werd hervat, stond hij steevast in de basis.’ Met de mentaliteit van Van der Lans zit het dus wel goed, zo weten zijn ouders ook. ‘Hij is gewoon heel gefocust en wil maar één ding: in de Johan Cruijff ArenA staan.’

Iets anders wat even wennen was voor Van der Lans, was het drukke schema. ‘Vanaf negen uur ‘s ochtends is hij bezig en soms is hij door studiebegeleiding pas om zeven uur ‘s avonds weer terug.’ In zijn eerste twee Ajax-seizoenen bleef hij nog bij zijn ouders in ‘s-Gravenzande wonen en werd hij door Ajax opgehaald met een taxibusje, maar dichter bij Amsterdam wonen was praktischer voor hem. Daarom ging hij op veertienjarige leeftijd in een gastgezin.

In het weekend komt hij nog wel thuis bij zijn ouders. Zij genieten van zijn gezelschap. ‘Hij is echt een gezelligheidsdier, altijd enthousiast en vrolijk.’ De jonge mandekker vindt het fijn om in het weekend bij zijn ouders thuis te zijn, maar is ook daar vooral bezig met voetbal. ‘Eigenlijk is hij altijd bezig met voetbal. Als hij zelf een weekend geen wedstrijd heeft, gaat hij graag met zijn vrienden naar een voetbalwedstrijd.’

Komend seizoen zal Van der Lans zich ook op iets anders moeten gaan focussen, want hij gaat na de zomer zijn examenjaar in. ‘Hij zit nu in 5 VWO en school gaat hem vrij goed af.’ De ultieme droom van Van der Lans is uiteraard om profvoetballer te worden, maar zijn ouders hechten veel waarde aan school. ‘Wij vinden het wel belangrijk dat hij zijn diploma haalt, want je weet maar nooit hoe het loopt in de voetbalwereld.’

Future Cup en multi-inzetbaarheid

Voorlopig loopt het in ieder geval goed voor Van der Lans in de voetbalwereld. Ongeveer twee maanden geleden won hij met Ajax O17 de befaamde Future Cup. De captain keek op het toernooi zijn ogen uit. ‘Hij vond het heel bijzonder om te ervaren en heeft alleen maar met een grote grijns op zijn gezicht gelopen. Dat zegt genoeg.’

De meeste volgers van de jeugdopleiding zullen Van der Lans als centrale verdediger kennen. Het was dan ook verrassend dat hij op de Future Cup regelmatig als verdedigende middenvelder speelde, al vulde hij deze positie uitstekend in. Het was niet de eerste keer dat hij op die positie speelde. ‘In de O15 werd hij een paar keer op het middenveld gezet om zijn balbehandeling en handelingssnelheid te verbeteren. Dat heeft hij zich eigen gemaakt in de O16, want daar moest hij door blessures van anderen ook best vaak op het middenveld spelen. Later is hij weer teruggezet naar centrale verdediger.’

Als verdedigende middenvelder liet Van der lans zien dat hij zowel met als zonder bal goed uit de voeten kan op die positie. Zo viel op dat de captain constant aan het scannen was en zodoende uitstekend wist waar de ruimtes op het veld lagen. Vervolgens kon hij in die ruimtes aan de bal komen en het spel dirigeren. In verdedigend opzicht zorgde hij ervoor dat Ajax geen grote ruimtes weggaf. Dit deed hij door constant in de gaten te houden waar gaten vielen en die vervolgens dicht te lopen. De Amsterdammers oogden verdedigend dan ook zeer stabiel tijdens de finaledag.

Dat Ajax verdedigend zeer stabiel oogde, had ook alles te maken met het doordekken. Van der Lans was ook hierin zeer belangrijk. Door diens doordekken kon een centrale verdediger dat ook doen. Dit zorgde ervoor dat Ajax hoog druk kon zetten en tegenstanders Paris Saint-Germain en Partizan Belgrado nauwelijks op de helft van Ajax konden voetballen. Het is dan ook veelzeggend dat Ajax nauwelijks kansen tegen heeft gekregen op de finaledag. Enkel afstandsschoten zorgden bij tijd en wijle voor gevaar.

Op de positie van verdedigende middenvelder speelde Van der Lans zich ook in de kijker bij de nationale jeugdelftallen. ‘Hij mocht een keer invallen in Italië. Toen speelde hij ook op het middenveld en deed hij het goed. Sindsdien heeft hij eigenlijk altijd bij de nationale jeugdelftallen gezeten.’ De afwisseling tussen het nationale jeugdelftal en Ajax ervaart Van der Lans als prettig. ‘Hij vindt jeugdinterlands enorm mooi om te spelen. Daar leert hij ook veel van en dat neemt hij weer mee naar Ajax’, besluit zijn moeder.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.