Future Cup dag 3: Uitblinkers Van der Lans en Johnson bezorgen Ajax zesde Future Cup

door Wessel Kroon 10

Bron Ajax Showtime

Future Cup dag 3: Uitblinkers Van der Lans en Johnson bezorgen Ajax zesde Future Cup

door Wessel Kroon 10

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax O17 heeft zich maandag voor de zesde keer tot winnaar van de Future Cup gekroond. De Amsterdammers versloegen Paris Saint-Germain in de halve finale en rekenden vervolgens in de finale af met Partizan FK. Jinairo Johnson en Mylo van der Lans waren de grote uitblinkers op de finaledag. Wat viel op tijdens de wedstrijden tegen Paris Saint-Germain en Partizan FK?

FOTO: ALEX FESTEN

Van der Lans baken van rust

In de halve finale tegen Paris Saint-Germain besloot Michael Lamey het iets anders te gaan doen dan in de groepsfase. Aanvoerder Van der Lans, die normaal als centrale verdediger speelt, speelde als controlerende middenvelder. Daardoor schoof Jinairo Johnson juist een linie terug en speelde hij als centrale verdediger. Van der Lans pakte zijn rol als controlerende middenvelder moeiteloos op. Als centrale verdediger liet hij al zien dat hij goed aan de bal is - kijk bijvoorbeeld naar zijn assists tegen Pachuca - maar ook zonder bal blonk hij op de finaledag uit.

Zo viel op dat de captain constant aan het scannen was en zodoende uitstekend wist waar de ruimtes op het veld lagen. Vervolgens kon hij in die ruimtes aan de bal komen en het spel dirigeren. In verdedigend opzicht zorgde hij ervoor dat Ajax geen grote ruimtes weggaf. Dit deed hij door constant in de gaten te houden waar gaten vielen en die vervolgens dicht te lopen. De Amsterdammers oogden verdedigend dan ook zeer stabiel tijdens de finaledag.

Dat Ajax verdedigend zeer stabiel oogde, had ook alles te maken met het doordekken. Van der Lans was ook hierin zeer belangrijk. Door diens doordekken kon een centrale verdediger dat ook doen. Dit zorgde ervoor dat Ajax hoog druk kon zetten en Paris Saint-Germain en Partizan nauwelijks op de helft van Ajax konden voetballen. Het is dan ook veelzeggend dat Ajax nauwelijks kansen tegen heeft gekregen op de finaledag. Enkel afstandsschoten zorgden bij tijd en wijle voor gevaar.

Johnson schrijft geschiedenis met trilogie

Nog meer werd de Future Cup van 2024 het toernooi van Johnson. De middenvelder annex centrale verdediger draafde een weekend lang met zijn sierlijke grote passen over het hoofdveld op De Toekomst en veroverde daarmee de harten van menig Ajax-supporter. Met beroepsomschrijving balafpakker doen we de winnaar van de Noah Gesser Trophy - de prijs voor de topscorer van de Future Cup - te kort. Het doelpunt van Johnson in de finale brak de ban voor Ajax tegen de stugge Serviërs. Als een verleerd afmaker schoof de man van de wedstrijd de bal in de verre hoek.

Uiteraard was hij aanvallend belangrijk met zijn doelpunten, maar ook met zijn vele balveroveringen en rushes naar voren leidde hij gevaar van de Amsterdammers in. De veelzijdigheid van de ijzersterke Johnson leverde hem de dikverdiende prijs van speler van het toernooi op. Nog nooit won een speler op de Future Cup alles wat er te winnen viel. Johnson schrijft geschiedenis en zal ongetwijfeld Ajax O18-trainer Frank Peereboom aan het denken hebben gezet; voor zover hij dat nog niet deed.

Ajax vindt juiste formule op finaledag

Op de eerste twee dagen van de Future Cup oogde Ajax zoekende en verdedigend kwetsbaar. In de poulewedstrijden was te zien dat de Amsterdammers geregeld een helft nodig hadden om de juiste speelwijze te vinden, om vervolgens in de tweede helft het initiatief op te pakken. Dat was op de finaledag compleet anders. Door de omzettingen van Lamey had Ajax in beide wedstrijden vrijwel vanaf minuut één grip op de tegenstander en won het dan ook terecht voor de zesde keer de Future Cup.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)
Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.