Future Cup dag 2: Ajax O17 vindt wederom juiste formule in tweede helft

door Bram Bark 9

Bron Ajax Showtime

Ajax O17 kroonde zich op de tweede dag van de Future Cup tot groepswinnaar. Opnieuw had Ajax een helft nodig om erachter te komen hoe ze de tegenstander het beste pijn konden doen. Dat pijn doen lukte wel weer in de tweede helft; Ajax won eenvoudig met 3-0 van partnerclub Pachuca CF. Welke zaken vielen op tijdens de tweede dag van de Future Cup?

Net als tijdens de twee wedstrijden van zaterdag, was ook nu Ajax in de tweede helft een stuk beter dan in de eerste. In de eerste helft werd Ajax twee keer echt gevaarlijk, maar mogelijkheden tot meer gevaar lagen er zeker. Pachuca CF gaf in de as van het veld veel ruimte weg, maar Ajax wist deze ruimte niet tot nauwelijks te benutten. In de tweede helft wisten de Amsterdammers deze ruimtes wel te benutten. Aanvoerder Mylo van der Lans dribbelde veelvuldig in en Emre Ünüvar liet zich vaker uitzakken op het middenveld. Het resulteerde in beter veldspel van Ajax. Van der Lans was in aanvallend opzicht sowieso aanwezig zondag. Hij creëerde met een uitstekende lange bal een grote kans voor Levi Acheampong en gaf de assist op de heerlijke volley van Bendeguz Kovacs.

Ünüvar staat bekend als doelpuntenmaker, maar miste zondag opnieuw een grote kans. Een van de twee gevaarlijke momenten die Ajax in de eerste helft stichtte was een mooie aanval via Nick de Koning, die veel tweede ballen op het middenveld opving, Sean Steur, Ünüvar en de uitblinker van zaterdag, Luca Messori. Oog-in-oog met de Mexicaanse doelman deed goalgetter Ünüvar de titel goalgetter andermaal geen eer aan. Toch was Ünüvar zondag belangrijk in het veldspel en is het geen toeval dat juist hij de grote kansen krijgt. De spits kan fungeren als aanspeelpunt en creëert met zijn uitstekende loopacties voortdurend ruimte voor zichzelf of een ploeggenoot.

Ongelukkige buitenspelers

Dat andere echt gevaarlijke moment in de eerste helft was niet besteed aan Lasse Abildgaard. De Deen raakte de bal helemaal verkeerd, waardoor de bal zachtjes over de achterlijn heen rolde. Waar Abildgaard in competitiewedstrijden geregeld laat zien dat hij in één-tegen-éen situaties, en al helemaal met dit soort kaliber kansen, wel raad weet, wil het op de Future Cup nog niet vlotten. Datzelfde geldt eigenlijk voor Elias Mechrouh. De vleugelflitser heeft het lastig en zijn typerende acties -vaak om je vingers bij af te likken- hebben we nog niet gezien deze Future Cup. In de wedstrijd tegen Pachuca CF had Mechrouh vaak dubbele, en soms zelfs driedubbele dekking, wat het lastig maakte voor hem om zijn acties uit te voeren.

Topscorer Johnson

Een rare subtitel voor wie Jinairo Johnson goed kent als voetballer. De middenvelder staat niet bepaald bekend om zijn doelpunten. Toch is Johnson na zijn twee doelpunten tegen Pachuca CF topscorer van Ajax op de Future Cup. De balansbewaker op het middenveld begon zondag als centrale verdediger, maar kwam later in de wedstrijd weer op het middenveld terecht. Vooral als middenvelder is hij erg belangrijk in het dichtlopen van ruimtes en het voorkomen van gevaarlijke tegenstoten. Maandag in de halve finale tegen Paris Saint-Germain is Johnson hard nodig op het middenveld. De Fransen maakten verdedigend weinig indruk tegen Anderlecht, maar kwamen met snelle tegenaanvallen er wel een aantal keren gevaarlijk uit. De kwaliteiten van Johnson zullen er mede voor moeten zorgen dat te beperken.

Dan over die wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Anderlecht. De nieuwe spelregels hebben er tot nu toe voor gezorgd dat er veel tempo in de wedstrijden zit, maar de laatste zes zuivere minuten speeltijd tijdens de wedstrijd tussen de Fransen en de Belgen resulteerde het in het omgekeerde. De andere wedstrijd uit poule B, Partizan FK - Manchester City, was veel eerder afgelopen. De uitslag van die wedstrijd en de tussenstand op het hoofdveld zorgden ervoor dat Anderlecht en Paris Saint-Germain de surplace uit het baanwielrennen implementeerden in het voetbal. Een voorzichtig fluitconcert klonk vanaf de tribunes. Surplaces zullen we morgen niet meer zien. Dan begint de knock-outfase van de Future Cup.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)