Future Cup dag 1: Messori lichtpuntje bij zoekend Ajax O17

door Wessel Kroon 8

Bron Ajax Showtime

Ajax O17 is zaterdag met een overwinning en een gelijkspel begonnen aan de Future Cup. De Amsterdammers wonnen in de eerste wedstrijd met 3-1 van de leeftijdsgenoten van Manchester City en speelden vervolgens gelijk tegen Partizan FK (1-1). Zodoende staat de ploeg al met één been in de halve finale. Wat viel op tijdens de wedstrijden tegen Manchester City en Partizan FK?

Zenuwachtig begin

De zenuwen van de Ajacieden waren duidelijk te zien in de wedstrijd tegen Manchester City. Slordig balverlies en een laag baltempo zorgden ervoor dat de Amsterdammers weinig creëerden in de eerste helft, terwijl de ruimtes er zeker lagen. In verdedigend opzicht gaven de talenten van Ajax ook weinig weg, maar toch kwam Manchester City op voorsprong. Zodoende ging Ajax met een nipte achterstand de rust in.

In de tweede helft was Ajax ook zeker niet foutloos, maar werden de ruimtes goed genoeg benut om tot gevaar te komen. De aanval, die leidde tot de hoekschop waar de 1-1 uit voortkwam, is daar een goed voorbeeld van. Na de gelijkmaker tegen The Citizens durfden de Amsterdammers meer te gaan voetballen en gleden de zenuwen langzaam van de spelers af. Dit resulteerde in meer voetbal vooruit en twee treffers. Zodoende won Ajax zonder al te veel moeite van Manchester City.

Wie voornamelijk belangrijk waren in het benutten van de ruimtes, waren Levi Acheampong en Nick de Koning. Acheampong - die oorspronkelijk uitkomt voor Ajax O16 - bracht met zijn invalbeurt een stuk meer dynamiek aan de kant van Ajax en bekroonde zijn sterke spel met een doelpunt tegen Manchester City. De Koning was op zijn beurt belangrijk in de opbouw van de Amsterdammers. Zo zakte hij regelmatig uit om de bal op te halen en het spel te verdelen.

Slordig tegen Partizan FK

In de tweede wedstrijd nam Ajax het op tegen de Servische debutant Partizan FK: een tegenstander waarvan lastig in te schatten was wat de kwaliteiten waren. De Serviërs gaven een stuk minder ruimte weg dan Manchester City, waardoor Ajax moeite had met het creëren van kansen. Aan de andere kant gaf Ajax slordig ruimtes weg, waardoor Partizan in de eerste helft op een 0-1 voorsprong kwam.

In de tweede helft leek het al gauw mis te gaan voor Ajax. Niet alleen kreeg aanvoerder Mylo van der Lans een gele kaart en moest hij vier minuten op de bank zitten. Na een VAR-check kreeg verdediger Jahyendrow Amour een rode kaart en moest Ajax definitief verder met tien man. Dit pakte gek genoeg vrij positief uit voor de Amsterdammers. Het tempo ging omhoog en er werd hoger druk gezet, waardoor Partizan nog maar lastig van de eigen helft afkwam en er ruimtes voor Ajax ontstonden.

De aanvallende boost die Ajax kreeg, had vooral te maken met de invalbeurt van Luca Messori. De creatieve middenvelder annex buitenspeler viel direct na de rode kaart van Amour in en bracht met zijn acties en snelheid een impuls aan het aanvalsspel van de Amsterdammers. Het was dan ook Messori die na een flitsende combinatie met Sean Steur de gelijkmaker op het scorebord zette. Na de gelijkmaker kreeg Emre Ünüvar nog een aantal kansen op de 2-1, maar hij verzuimde Ajax naar de overwinning te schieten.

Nieuwe spelregels

Natuurlijk stond de eerste dag van de Future Cup ook in het teken van de nieuwe spelregels. Deze regels leverden vermakelijke wedstrijden met een hoog tempo op. Zo wist Paris Saint-Germain tegen FC Nordsjaelland regelmatig voordeel uit de ‘self pass’ te halen. Ook de zuivere speeltijd en vliegende wissels zorgen ervoor dat er lekker door wordt gevoetbald op de Future Cup.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)