Kweekvijver: Dit zijn de beste Ajax-talenten van het seizoen

door Thijs Zwagerman 18

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Dit zijn de beste Ajax-talenten van het seizoen

door Thijs Zwagerman 18

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nu het seizoen van de Ajax-jeugd erop zit is het tijd om de balans op te maken. Welke Ajax-talenten ontwikkelden zich stormachtig en vielen er dit seizoen op? Ajax Showtime heeft het Team van het Jaar met Ajax-talenten samengesteld.

Doelman: Tommy Setford

Keepers moeten bij Ajax vaak lang wachten op hun kans, maar dat geldt vooralsnog niet voor de gebroeders Setford. Zowel Charlie als Tommy werden door Ajax in de afgelopen jaren vervroegd doorgeschoven en kregen volop kansen in hogere teams. Dit seizoen kende Tommy Setford als zestienjarige een uitstekend jaar als eerste keeper van Ajax O18, debuteerde hij in de wedstrijdselectie van Jong Ajax en maakte hij met vier clean sheets grote indruk op de Future Cup. Tommy valt op door zijn atletische manier van keepen, dominante coaching en bovengemiddelde meevoetballende kwaliteiten. De Engels jeugdinternational is de onbetwiste eerste keuze onder de lat in dit Team van het Jaar.

Rechtsback: Luuk Beekman

Een naam die onder veel Ajacieden wellicht nog niet direct een belletje doet rinkelen, maar Ajax O16-rechtsback Luuk Beekman kende dit seizoen een sterke ontwikkeling. De blonde verdediger valt op door zijn onverzettelijkheid in manduels, goede traptechniek en drang naar voren over de rechterflank. Zijn goede spel leverde Beekman bovendien al zijn debuut bij Ajax O17 op, het team waar hij na de zomer zal starten. Als omgeturnde rechtsback viel ook Raphaël Sarfo dit seizoen op, maar na de winterstop was hij helaas voornamelijk geblesseerd.

Rechter centrumverdediger: Precious Ugwu

Op deze positie was het lastig kiezen tussen O16-talent Mylo van der Lans en O17-verdediger Precious Ugwu. Na wikken en wegen is de keuze toch gevallen op de laatstgenoemde, omdat hij zich dit seizoen opvallend ontwikkelde van modale verdediger tot één van de grootste talenten van zijn lichting. Ugwu maakte grote progressie in zijn spel aan de bal, zijn verdedigende oriëntatie en was één van de uitblinkers op de Future Cup met Ajax O17. Ook bij de KNVB werd zijn ontwikkeling opgemerkt, want na jaren afwezigheid in vertegenwoordigde jeugdelftallen werd Ugwu deze zomer opgenomen in de EK-selectie van Oranje O17. Ugwu debuteerde bovendien al voor Ajax O18 en kende afgelopen weekend een ijzersterke invalbeurt in de verloren beslissingswedstrijd tegen PSV. De verdediger met Bosnische én Nigeriaanse roots is een Ajax-talent om in de gaten te houden.

Linker centrumverdediger: Dies Janse

Het is gezien zijn recente goede spel in de Ajax-hoofdmacht lastig voor te stellen, maar bijna de gehele eerste seizoenshelft was Jorrel Hato nog ‘gewoon’ jeugdspeler van Ajax O18. Dat niveau ontgroeide Hato echter zichtbaar, waardoor zijn stap naar het betaald voetbal logisch was. Zodoende is in dit elftal geen plek voor Hato, maar voor zijn leeftijdsgenoot Dies Janse. Als kompaan van Ugwu kende ook Janse een uitstekend seizoen bij Ajax O17. De lange linkspoot was één van de leiders van het elftal van trainer Yuri Rose en koppelt verdedigende hardheid aan voetballend vernuft. Op het EK met Oranje O17 was Janse in alle wedstrijden basisspeler.

Linksback: Lucas Jetten

Wat uiteindelijk de beste positie van Lucas Jetten is zal moeten blijken, maar dat hij buitengewoon getalenteerd is staat vast. Door zijn geringe lengte wordt de linkspoot vaak aan de zijkant geposteerd, maar met zijn uitmuntende spelinzicht, onnavolgbare dribbels en loopvermogen kan hij ook uitstekend in de as van het veld uit de voeten. Jetten is één van de grootste talenten uit de Ajax-opleiding en debuteerde als vijftienjarige dit seizoen zelfs al voor Ajax O18. Dat is ook het team waar hij na de zomer zal beginnen. Als Jetten fysiek nog iets sterker wordt, lonkt voor hem een snelle stap naar Jong Ajax. In het Team van het Jaar krijgt Jetten de voorkeur boven de eveneens goed spelende linksbacks Chahine van Bohemen en Yasser El Aisatti.

Rechter middenvelder: Avery Appiah

Hij lag er dit seizoen een tijd uit met een voetblessure, maar net op tijd voor het seizoenslot met Ajax O17 was Avery Appiah uiteindelijk weer fit. De dynamische middenvelder speelde de Future Cup en was met Oranje O17 actief op het EK. Appiah is een kleine, maar felle kuitenbijter die zijn verdedigende discipline combineert met een goede basistechniek en aanvallende impulsen. Daarnaast beschikt Appiah over een groot spelinzicht en bemoeit hij zich voortdurend nadrukkelijk met de veldbezetting van zijn ploeggenoten. Met die coaching maakt Appiah zijn elftal beter. Bij afwezigheid van de geblesseerde Mark Verkuijl droeg Appiah dit seizoen regelmatig de aanvoerdersband bij Ajax O17.

Linker middenvelder: Sean Steur

Nog een grote parel uit de befaamde Ajax-opleiding. Sean Steur herbergt zo’n beetje alle kwaliteiten die Ajax- en voetballiefhebbers graag in een middenvelder terugzien. De Volendammer speelt altijd met veel bravoure, is snel en wendbaar en heeft een uitstekende dribbel in huis. De creativiteit en klasse druipen er bij Steur vanaf, maar fysiek zal hij nog wel de nodige stappen moeten maken. Als net vijftienjarige was Steur dit seizoen de jongste Ajacied op de Future Cup met Ajax O17. In het groepsduel met Juventus stond hij zelfs in de basis.

Aanvallende middenvelder: Hasan Ayyildiz

De vorige zomer van ADO Den Haag overgekomen Hasan Ayyildiz is eigenlijk het beste als nummer 8, maar speelde dit seizoen bij Ajax O15 ook regelmatig als aanvallende middenvelder. Ayyildiz groeide in mum van tijd uit tot een sterkhouder in Amsterdam en viel op met zijn sterke rushes, mooie passes en een aantal prachtige doelpunten. Na een ijzersterk debuutseizoen blijven de verwachtingen rondom Ayyildiz hooggespannen.

Rechtsbuiten: Jan Faberski

Op deze positie is Jan Faberski onomstreden. De Poolse nieuwkomer kende een voortvarende start bij Ajax en vond al snel zijn draai bij de O17. In Polen speelde Faberski nog regelmatig als aanvallende middenvelder, maar bij Ajax was vanaf het eerste moment duidelijk dat hij zich op de rechtsbuitenpositie zou richten. Met zijn verfijnde dribbels, enorme creativiteit en uitstekende traptechniek heeft Faberski zich dit seizoen veelvuldig weten te onderscheiden. Volgend seizoen wordt het interessant om te zien hoe hij zich zal houden in de concurrentiestrijd met Rico Speksnijder, die als dispensatiespeler bij Ajax O18 blijft. In hun schaduw ontwikkelt de veertienjarige Jivayno Zinhagel zich stormachtig. De multifunctionele aanvaller scoorde er dit seizoen lustig op los bij Ajax O14 en groeide uiteindelijk ook uit tot basisspeler en smaakmaker bij Ajax O15.

Spits: Miguel João da Silva

Het was voor veel jonge Ajax-spitsen een onfortuinlijk voetbaljaar. Skye Vink, Don-Angelo Konadu en Emre Ünüvar lagen er allen lang uit met blessures en spelers als Shedrach Ebite en Yoram Boerhout scoorden veel, maar waren overall te wisselvallig. De meest constante spits is een fenomeen uit Portugal, die zich in zijn debuutseizoen bij Ajax met bijna veertig doelpunten overduidelijk op de kaart heeft gezet. Miguel João da Silva scoorde erop los voor Ajax O15 en O16, maar verhuisde in de laatste weken van het seizoen van de spitspositie naar de rechterflank. Met zijn snelheid, lichaamsschijnbewegingen en doelgerichtheid kan hij op beide positie goed uit de voeten.

Linksbuiten: Lyfe Oldenstam

Lyfe Oldenstam is geen echte linksbuiten, maar heeft zo’n beetje op alle posities gespeeld en verdient zonder meer een plek in dit Team van het Jaar. Uiteindelijk zal de multifunctionele Oldenstam waarschijnlijk terechtkomen op de rechtsbackpositie of op het middenveld, maar met zijn techniek, spelinzicht en dynamiek kan hij dus ook op veel andere plekken terecht. Oldenstam was dit seizoen sterkhouder van Ajax O16 en speelde met Ajax O17 op de Future Cup. In dit Team van het Jaar krijgt hij de nipte voorkeur boven Kayden Wolff en David Kalokoh.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | E-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Meer Kweekvijver:

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.