Kweekvijver: Steur (14) zet stormachtige ontwikkeling door bij Ajax O16

door Thijs Zwagerman 24

Kweekvijver: Steur (14) zet stormachtige ontwikkeling door bij Ajax O16

door Thijs Zwagerman 24

Laatst geüpdatet

Sean Steur is dit seizoen één van de revelaties bij Ajax Onder 16. De pas veertienjarige middenvelder koppelt inzicht en techniek aan een flinke portie branie en is daarmee een absolute smaakmaker in het elftal van trainer Frank Korpershoek. Een nadere introductie van een zeer gedreven toptalent uit de Ajax-opleiding.

Hoofdfoto: Instagram @seansteur._

Al op achtjarige leeftijd komt Steur in de zomer van 2016 bij Ajax terecht. Zijn oudere broer Roy, een talentvolle keeper, speelt op dat moment al een jaar voor Ajax. Roy verruilt de opleiding van de Amsterdammers in 2021 voor Bayer Leverkusen, maar stelt de Ajax-fans op dat moment ook gerust. Voor het vertrek van broertje Sean hoeven zij voorlopig niet te vrezen. ‘Hij vindt deze transfer supergaaf en leuk voor mij, maar hij wil zelf nog wel bij Ajax blijven voetballen. Hij heeft het leuk en doet zijn ding. Ik denk zelf ook dat het voor hem goed is om bij Ajax te blijven. Hij heeft het naar zijn zin, dus hij zal gewoon blijven.’

Waar Roy Steur in Duitsland aan de weg timmert en afgelopen zomer zelfs met het eerste elftal van Bayer Leverkusen mee mocht op trainingskamp, gaat het Sean in de Ajax-opleiding ook voor de wind. Beide broers, geboren en getogen in Volendam, hebben gemeen dat ze ontzettend gedreven en ijverig zijn. Dat, in combinatie met hun unieke talent, zorgt ervoor dat Roy en Sean in hun eigen leeftijdscategorie allebei tot de beste voetbaltalenten van Nederland behoren en beiden meervoudig jeugdinternational zijn.

Pijlsnelle ontwikkeling

Terug naar Ajacied Sean, die zijn amateurclub RKAV Volendam zes jaar geleden verruilde voor Ajax en in Amsterdam direct gold als één van de grotere talenten. Filmpjes van technische hoogstandjes en dribbelsolo’s over het hele veld gingen in de rondte en de naam van Steur zong op zaterdagen regelmatig rond op De Toekomst. Toch was het, gezien zijn geringe lengte, nog maar de vraag hoe Steur zich op een groot veld en tegen fysiek sterkere tegenstanders zou wapenen. Het antwoord stelde echter snel gerust: Steur behoorde nog steeds wekelijks tot de beste spelers op het veld.

Sinds vorig seizoen gaat het écht hard met het rechtsbenige toptalent. Steur begon afgelopen seizoen bij de Onder 14, maar veroverde gaandeweg een basisplaats bij Ajax Onder 15. Het zo overtuigend aanhaken bij dit elftal leidde ertoe dat Steur dit seizoen met deze lichting meegroeide en dus direct bij Ajax O16 begon. Ondanks de concurrentie van spelers als Rick Luijer, Mylo van der Lans en Bashan Enoh is Steur een onbetwiste basisspeler in deze ploeg. En zelfs tijdens de moeizame eerste weken van het seizoen (Ajax O16 won slechts één van de eerste vier competitiewedstrijden) is de blonde middenvelder één van de smaakmakers.

Ideale verbindingsspeler

Als moderne nummer 8 is Steur een ideale verbindingsspeler tussen de verdediging en de aanval. In de geest van Frenkie de Jong, die qua speelstijl sowieso een vergelijkbaar type als Steur is, laat de jonge middenvelder zich in de opbouw graag links op het veld uitzakken. Wat opvalt is dat de Ajax-verdedigers Steur ook onder hoge druk durven aan te spelen. Eenmaal aan de bal laat de Ajacied zien waarom. Met een - of soms zelf twee - man in zijn rug draait Steur moeiteloos weg en weet hij het spel vervolgens te versnellen met een dribbel of een pass. Ook onder druk weet de jongeling waar de ruimtes liggen en vindt hij vaak de goede oplossingen.

Met zijn gedurfde speelstijl krijgt Steur regelmatig schoppen te verwerken. Hij is tegenstanders te snel af of Steurs opponenten raken na een tijd gefrustreerd, omdat ze zo vaak achter hem en de bal aan moeten. Het is mooi om te zien dat deze tikken Steur niet uit zijn spel halen en hij zich altijd weet te beheersen. Snel de bal pakken en weer doorspelen: ook op die manier houdt Steur tempo in het soms nog stroperige combinatiespel van Ajax O16.

In verdedigend opzicht kan Steur nog stappen maken in de omschakeling, terwijl hij ook conditioneel sterker zal moeten worden om een hele wedstrijd zijn hoge niveau te kunnen etaleren. Nu is de tank bij Steur na een uur spelen regelmatig zichtbaar leeg, maar het talent en Ajax werken hard om zijn uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast wil Steur meer doelpunten gaan maken. Een mooie volgende stap in de stormachtige ontwikkeling van de middenvelder. Steur is een speler waar de klasse van afdruipt en waar Ajax nog veel plezier aan zal beleven.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.