Ajax O17: Zoektocht naar ideale formatie vol creativiteit

door Thijs Zwagerman 20

Bron Ajax Showtime

Ajax O17: Zoektocht naar ideale formatie vol creativiteit

door Thijs Zwagerman 20

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In aanloop naar de start van een nieuw seizoen jeugdvoetbal stelt Ajax Showtime de jeugdteams van Ajax voor. Vandaag: het Ajax O17 van trainer Yuri Rose.

Ajax Onder 17 zal dit seizoen een stap naar constantheid moeten zetten. Afgelopen jaar wisselde deze lichting galavoorstellingen af met kansloze verliespartijen, maar de Ajax-talenten zullen moeten aantonen hier lering uit te hebben getrokken. Wat kunnen we dit seizoen verwachten van Ajax O17?

Bij Ajax O17 begint Yuri Rose aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer van dit team. De oefenmeester heeft zijn ploeg deze zomer versterkt zien worden met de internationale toptalenten Rayane Bounida en Jan Faberski. Een flinke kwaliteitsimpuls voor Ajax O17, al zal natuurlijk nog moeten blijken hoe snel de nieuwkomers zich bij Ajax kunnen laten gelden.

Met creatieveling Bounida heeft Ajax één van de bekendste jeugdspelers ter wereld vastgelegd. De Marokkaanse Belg kwam over uit de jeugdopleiding van RSC Anderlecht en geniet op social media al jarenlange bekendheid. Zijn 430 duizend volgers op Instagram en miljoenen views op YouTube dankt hij met name aan zijn spectaculaire techniek, maar bij Anderlecht heeft Bounida ook laten zien dit te kunnen koppelen aan rendement op het veld. De kleine middenvelder is de grote blikvanger van Ajax O17, al is hij natuurlijk ook gebaat bij realisme achter de hype.

In zijn schaduw kwam ook de Poolse middenvelder Jan Faberski over. Faberski werd al jarenlang gevolgd door Ajax en was de afgelopen jaren ook al meermaals op De Toekomst voor trainingsstages. Nu hij zestien jaar oud is kon Ajax hem definitief vastleggen. Faberski is evenals Bounida een creatieve aanvallende middenvelder, maar de linkspoot kan ook als rechtsbuiten uit de voeten. Zodra Faberski door de FIFA speelgerechtigd wordt verklaard (dit is momenteel nog niet het geval), wordt het interessant om te volgen hoe trainer Rose hem en Bounida in één elftal gaat inpassen. Zeker doordat er in de personen van Avery Appiah en Tijn Peters nog twee grote talenten op het middenveld rondlopen. Appiah is een echte controleur en weet ondanks zijn geringe lengte veel ballen te veroveren. Peters is eveneens klein van stuk, maar zijn kwaliteiten liggen meer in het maken van het spel met dribbels en korte combinaties. De blonde middenvelder komt het best tot zijn recht als nummer 8.

Achterin heeft Ajax besloten om Lucas Jetten een jaar vervroegd door te schuiven naar Ajax O17. De geboren Zuid-Afrikaan geldt als absoluut toptalent en koppelt verdedigende felheid en een goed inzicht aan uitzonderlijke voetballende kwaliteiten. Jetten heeft het vermogen om met zijn linkerbeen spelers tussen de linies vrij te spelen en beschikt daarnaast over een puike dribbel. Vanwege zijn lengte speelt Jetten vooralsnog veelal als linksachter, maar in de as van het veld lijkt hij op termijn het best uit de voeten te kunnen.

In aanvallend opzicht zijn bij Ajax O17 de ogen gericht op Kayden Wolff. De vorige zomer van FC Volendam overgekomen buitenspeler beleefde een ijzersterk debuutjaar bij Ajax en geldt als de belangrijkste aanvaller van Ajax O17. Met zijn snelheid, dribbels en doelgerichtheid is hij een plaag voor iedere verdediger. Naast de al aanwezige aanvallers, versterkte Ajax de voorste linie deze zomer met de van FC Den Bosch overgekomen Shedrach Ebite. Hij is een snelle en fysiek sterke spits en moet in de punt van de aanval de concurrentie aangaan met Don-Angelo Konadu.

Prognose:

Voor Ajax O17 zal het zoeken worden naar een formatie om de grootste talenten allemaal tot hun recht te laten komen. Totdat de ideale samenstelling is gevonden zou Ajax O17, net als afgelopen seizoen, weleens een wisselvallige ploeg kunnen blijken. Maar richting de Future Cup - die in april volgend jaar wordt gespeeld - zal er ongetwijfeld een attractieve ploeg staan waar iedere voetballiefhebber graag naar zal kijken.

Ajax O17*:

Timo Schreuder

Freek Entius

Gerald Alders

Ryan van de Pavert
Precious Ugwu
Luc van der Graaf
Dies Janse
Yasser El Aissati
Lucas Jetten

Joey de Ruijter
Mark Verkuijl
Daniel Jordan
Tijn Peters
Ewout Moester
Rayane Bounida
Don O’Niel
Avery Appiah
Jan Faberski

Giandro Sambo
Zakaria Ouazane
Don-Angelo Konadu
Kayden Wolff
Shedrach Ebite

*Deze selectie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.