Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

door Thijs Zwagerman 162

Bron Ajax Showtime

Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

door Thijs Zwagerman 162

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In aanloop naar de start van een nieuw seizoen jeugdvoetbal stelt Ajax Showtime de jeugdteams van Ajax voor. Vandaag: het Ajax O18 van trainer Frank Peereboom.

Ajax Onder 18 wacht een mooi seizoen met deelname aan de prestigieuze Youth League. Voor deze lichting Ajacieden, die door de corona-maatregelen nooit aan de Future Cup deelnam, is spelen op het podium van de Youth League een hevige en langgekoesterde wens. Wat kunnen we dit seizoen verwachten van Ajax O18?

Met Frank Peereboom staat er bij Ajax O18 een ervaren oefenmeester voor de groep. Peereboom werkt al sinds 2011 voor Ajax. Eerst jarenlang als jeugdtrainer van diverse teams, maar sinds begin 2018 als analist van de tegenstanders van het eerste elftal van Ajax. Die functie verruilt Peereboom dit seizoen dus voor het hoofdtrainerschap van Ajax O18, waar hij de voortijdig vertrokken Jean-Paul de Jong opvolgt.

Bij Ajax O18 heeft Peereboom te maken met meerdere exceptionele talenten. Doelman Tommy Setford, verdediger Jorrel Hato en spits Skye Vink vallen in die categorie. En dat terwijl zij een jaar jonger zijn dan hun ploeggenoten. Het trio is vervroegd doorgeschoven en zal bij Ajax O18 direct behoren tot de sterkhouders. Setford is onder de lat verzekerd van zijn plek, terwijl Hato als linker centrumverdediger zelfs al meermaals de aanvoerdersband droeg in oefenwedstrijden. Vink heeft in de voorhoede hardnekkige concurrentie, maar zal met zijn kwaliteiten als aanspeelpunt en doelgerichte nummer 9 ook ruimschoots aan zijn speelminuten gaan komen.

Naast dit trio jongere toptalenten kan er bij Ajax O18 ook veel worden verwacht van David Kalokoh, Stanis Idumbo Muzambo en Alvaro Henry. Ook zij staan al jarenlang te boek als grote talenten en gelden als de sterspelers van het nieuwe Ajax O18. Kalokoh en Henry werden afgelopen seizoen langdurig geteisterd door blessureleed, maar mits fit toonden zij altijd hun kwaliteiten. Kalokoh als doelgerichte dribbelaar met overzicht en Henry als onverzetbare verdediger, die fysieke kracht aan voetballend vermogen koppelt en ook nog eens razendsnel is. De Belgische creatieveling Idumbo Muzambo groeide in zijn eerste jaar als Ajacied direct uit tot sterkhouder en werd halverwege vorig seizoen al vervroegd doorgeschoven naar Ajax O18. Idumbo Muzambo scoort veel, is technisch begaafd en beschikt over een goede traptechniek. Met name zijn (functionele) technische hoogstandjes maken hem een zeer geliefde speler om te volgen.

In de schaduw van al deze grote talenten ontwikkelen ook spelers als Olaf Gorter en Rico Speksnijder zich goed door. Gorter was vorig seizoen onomstreden basisspeler en geldt met zijn loopvermogen en passing als een ideale verbindingsspeler tussen de aanval en de verdediging. Speksnijder is van origine een middenvelder, maar speelt tegenwoordig doorgaans als rechtsbuiten. De frivole linkspoot was afgelopen seizoen de koning van de assist en bereidde maar liefst vijftien doelpunten voor. Met Oualid Agougil en Yoram Boerhout beschikt Ajax O18 tot slot over twee jeugdinternationals die begin deze zomer een jeugd-EK speelden met Oranje O17. Bij Ajax zijn Agougil en Boerhout gewaardeerde krachten, maar dit seizoen zullen zij de volgende stap in hun ontwikkeling moeten gaan zetten om perspectief op een doorbraak in de Ajax-hoofdmacht te houden.

Prognose:

Ajax O18 heeft komend seizoen een ijzersterke lichting die overloopt van zowel aanvallende als verdedigende kwaliteiten. Met deze jonge groep is het afwachten hoe Ajax O18 zich staande zal houden in de Youth League, maar zeker nationaal is het vlaggenschip van de Ajax-opleiding het aan zijn stand verplicht om hoge ogen te gaan gooien.

Ajax O18*:

Tommy Setford

Mert Alegoz
Paul Reverson

Achraf Ougcha

Chahine van Bohemen
Neal Viereck
Nick Verschuren
David Easmon
Jorrel Hato
Alvaro Henry
Nash Bijnoe

Nassef Chourak

Olaf Gorter
Stanis Idumbo Muzambo
Oualid Agougil
Rida Chahid
Rico Speksnijder

Raphaël Sarfo
Yoram Boerhout
Skye Vink
Mohammed Hamouchi
David Kalokoh
David Voute
Geoffrey Jaynillson

*Deze selectie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Bestel het nieuwe derde Ajax-tenue nu in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.