Kweekvijver: Talentvolle Ajax-spitsen dienen zich aan

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Talentvolle Ajax-spitsen dienen zich aan

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax-aanhangers snakken al jaren naar een zelfopgeleide spits die doorbreekt in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Vele spitsen op De Toekomst kregen de afgelopen jaren al het stempel De nieuwe Patrick Kluivert, maar met Donyell Malen, Daishawn Redan, Dillon Hoogewerf en Julian Rijkhoff vertrokken er vier grote talenten en - Brian Brobbey gedeeltelijk daargelaten - slaagde niemand anders erin om een dergelijke Kluivert-belofte waar te maken. Met Skye Vink (15), Don-Angelo Konadu (15) en Emre Ünüvar (14) dienen zich op termijn echter interessante opties aan.

Skye Vink | Ajax O17 | 6 doelpunten

In ons elftal met Beste Ajax-talenten van de Eerste Seizoenshelft had Skye Vink een plek in de spits. Vink, de zoon van oud-Ajacied en tegenwoordig ESPN-analist Marciano, speelt echter nog niet zo lang op deze positie. De rechtspoot, in de zomer van 2017 van Zeeburgia naar Ajax gekomen, werd tot twee jaar geleden namelijk opgeleid als verdediger. In gesprek met Ajax TV gaf Vink recentelijk aan dat dit hem helpt om zelf goed als spits uit de voeten te kunnen. ‘Ik weet namelijk hoe een verdediger denkt. Dat is wel lekker. Soms doe ik dan dingen die voor de mensen die het zien hele rare dingen zijn, maar ik doe wat een verdediger heel moeilijk vindt.’

En dat blijkt, want zeker dit seizoen is Vink zich uitstekend aan het ontwikkelen. Dankzij zijn snelheid, sterke fysiek en goede schot ging scoren hem altijd al gemakkelijk af, maar deze voetbaljaargang heeft de nummer 9 ook als aanspeelpunt grote stappen gezet. Zijn aannames zijn verbeterd en Vink weet zijn lichaam nog slimmer te gebruiken dan voorheen. Hij loert de hele wedstrijd op kansen om te scoren en gunt zijn directe tegenstander dan ook geen seconde rust. Geleidelijk aan maakte Vink dit seizoen vervroegd de stap van Ajax O16 naar Ajax O17, waar hij na meerdere invalbeurten inmiddels meestal basisspeler is.

Don-Angelo Konadu | Ajax O16 | 7 doelpunten

Luisterend naar de schitterende voetbalnaam Don-Angelo Konadu staat er bij Ajax O16 na het doorschuiven van Vink alweer een nieuw, veelbelovend talent in de punt van de aanval. Konadu begon flitsend aan dit seizoen en scoorde er direct lustig op los, viel daarna iets terug, maar heeft inmiddels weer zijn goede vorm gevonden. Op momenten dat Vink nog werd teruggehaald zat Konadu op de bank of speelde hij als aanvallende middenvelder, maar in de spits is dit Ajax-talent overduidelijk op zijn best.

Evenals Vink is ook Konadu groot en sterk. Daarnaast is de rechtsbenige aanvaller razendsnel en explosief en fungeert hij als bruikbare kapstok waar het combinatiespel van Ajax O16 aan wordt opgehangen. Konadu is sterk met zijn rug naar het doel en heeft een zuiver schot met de binnenkant van zijn rechtervoet in petto. De spits draagt bovendien regelmatig de aanvoerdersband bij Ajax O16 en maakte als invaller recentelijk zijn debuut bij Ajax O17. Op dit moment heeft leeftijdsgenoot Vink binnen de Ajax-opleiding nog een streepje voor op Konadu, maar de talentvolle spits ontwikkelt zich goed en is absoluut een speler om in de gaten te houden.

Emre Ünüvar | Ajax O15 | 16 doelpunten

Op Emre Ünüvar staat dit seizoen geen maat. Met zestien doelpunten is de pas veertienjarige spits op dit moment de topscorer van de gehele Ajax-jeugd en voor Ajax O15 maakte Ünüvar dit seizoen al liefst drie hattricks. Het jongere broertje van Jong Ajax-speler Naci - die eveneens een uiterst productief seizoen kent - begon dit seizoen bij Ajax O14, maar maakte inmiddels zelfs al zijn debuut voor Ajax O16. Het is symbolisch voor de stormachtige ontwikkeling die de jongste Ünüvar-telg in de Ajax-opleiding doormaakt.

Emre werkte zich gedurende de eerste seizoenshelft in het elftal van Ajax O15. Eerst als buitenspeler, maar later groeide hij op zijn favoriete spitspositie uit tot basisspeler in deze ploeg. Ünüvar is minder dan Vink en Konadu een aanspeelpunt, maar daarentegen is de rechtspoot wel wendbaarder dan de hierboven omschreven spitsen. Ünüvar is een aanvaller met slimme loopacties en een messcherp vizier voor het doel. Als hij de komende jaren ook nog wat aan fysieke kracht wint, heeft Ajax met Ünüvar in potentie een zeer complete aanvalsleider in huis.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.