Luxeproblemen bij ijzersterk Ajax O18: zo beginnen de Ajax-talenten aan de Youth League 

door Thijs Zwagerman 54

Luxeproblemen bij ijzersterk Ajax O18: zo beginnen de Ajax-talenten aan de Youth League 

door Thijs Zwagerman 54

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

In de schaduw van de Champions League begint Ajax Onder 18 woensdagmiddag aan de eveneens zeer prestigieuze Youth League. Het vlaggenschip van de Ajax-opleiding ontvangt Rangers FC op De Toekomst en begint daarmee aan een nieuw avontuur op het hoogste niveau voor jeugdvoetballers in Europa. Wat kunnen we verwachten van Ajax O18 in de Youth League?

Afgelopen seizoen liep Ajax O18 op de laatste speeldag van de groepsfase plaatsing voor de volgende ronde op dramatische wijze mis. Voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd was Ajax destijds koploper, maar door een nederlaag tegen Sporting Portugal (2-3) eindigden de Amsterdamse talenten uiteindelijk als derde. Borussia Dortmund en Sporting gingen door en Ajax kreeg op het hoofdveld van De Toekomst een lesje in volwassenheid.

Een leerzame ervaring en - hoe pijnlijk ook - niet geheel onlogisch. In Nederland wordt er sinds drie jaar gewerkt met een O18-lichting, maar internationaal gezien bestaan er in verreweg de meeste landen nog altijd O19-teams. Dit is dan ook de vorm die in de Youth League wordt aangehouden, waardoor veel Ajax-talenten sowieso een jaar jonger zijn dan hun tegenstanders. Daarnaast mag elke club ook nog gebruikmaken van drie dispensatiespelers. De ervaring leert dat aanzienlijk leeftijdsverschil zich in het jeugdvoetbal laat voelen en regelmatig vaker dan de voetbaltechnische kwaliteiten het verschil maakt.

Wie vloeit er terug vanuit Jong Ajax?

Omdat er in de Youth League dus spelers onder de negentien jaar uit mogen komen, zouden talenten uit de 2004-lichting van Ajax kunnen meespelen met de O18 zonder dat zij als dispensatiespeler aangemerkt hoeven te worden. Het gaat hierbij om spelers als Amourricho van Axel Dongen, Charlie Setford, Olivier Aertssen, Jaydon Banel, Tristan Gooijer, Julian Brandes, Diyae Jermoumi, Jeppe Kjær, Mateja Milovanovic en Kristian Hlynsson. Van dit gezelschap, normaliter behorend tot de selectie van Jong Ajax, is de kans groot dat een aantal spelers voor het treffen met Rangers FC terugvloeit naar de O18. Van Axel Dongen is dat stadium gepasseerd en zal niet meedoen, terwijl Setford vanwege een langdurige blessure sowieso niet beschikbaar is. Brandes is er vanwege een lichte blessure ook niet bij en datzelfde geldt voor Gooijer. Ook Banel, Jermoumi en Hlynsson zullen niet worden ingezet. Milovanovic is geschorst voor de eerste groepswedstrijd.

Wel kiest Ajax ervoor om Aertssen, Kjær en doelman Sten Kremers tegen Rangers FC mee te laten doen. Centrumverdediger Aertssen maakt geregeld zijn minuten bij Jong Ajax en viel maandagavond nog een halfuur in tegen Heracles Almelo. Zijn aanwezigheid is een flinke opsteker voor de O18. Doelman Kremers zal in de openingswedstrijd van de Youth League hoogstwaarschijnlijk de voorkeur krijgen boven de zestienjarige Tommy Setford. Setford is goed aan het seizoen begonnen en is normaliter de eerste doelman van Ajax O18, maar met het terughalen van Kremers is de kans groot dat Setford tegen Rangers FC op de bank zal zitten. Of hij daar naast Kjær zit, zal nog moeten blijken. Gezien de fikse concurrentie is het geen uitgemaakte zaak dat de Deense linkspoot direct in de basis zal staan bij de O18.

Silvano Vos en Gabriël Misehouy, twee toptalenten uit 2005 die vervroegd zijn doorgeschoven naar Jong Ajax, zullen tegen Rangers FC hoogstwaarschijnlijk wel aan de aftrap staan. Dat is een enorme kwaliteitsimpuls voor de ploeg van trainer Frank Peereboom, aangezien Vos en Misehouy afgelopen seizoen al sterkhouders van het hoogste jeugdteam van Ajax waren. Vos is als controlerende middenvelder een belangrijke pion doordat hij verdedigend inzicht combineert met voetballende kwaliteiten als dribbelen en passing, terwijl Misehouy met zijn creativiteit en technische vaardigheden tegen iedere tegenstander het verschil kan maken.

Luxeproblemen maken opstelling complexe puzzel 

Met de versterkingen vanuit Jong Ajax zal het voor Peereboom en zijn assistent-trainer Jan Wouters puzzelen worden om een basisopstelling te formeren. Ajax kampt in de ijzersterke Youth League-selectie met luxeproblemen, die het een uitdaging maken om het beste elftal op de been te brengen. Zeker in Europees opzicht is het belangrijk een complementair elftal op te stellen dat bovendien al enkele patronen herbergt. Te veel jongens die niet vaak samenspelen in de Youth League voor het eerst voor de leeuwen te gooien is in het verleden al vaker onsuccesvol gebleken. Peereboom balanceert dus op een dun koord van vasthouden aan ‘eigen’ jongens die het in de eerste weken van het seizoen goed hebben gedaan en zijn elftal (deels) om te gooien om de kwaliteitsinjectie van talenten uit Jong Ajax toe te voegen.

Het feit dat Ajax grote talenten terughaalt voor de Youth League toont in ieder geval de ambitie van de Amsterdammers om dit seizoen wél door de groepsfase te komen. Ajax is dat gezien zijn status als opleidingsclub verplicht en met de spelers die voor handen zijn, is dit ook eigenlijk een must. De kwaliteiten van de Jong Ajax-talenten zijn inmiddels wat bekender, maar ook van origine O18-spelers als David Kalokoh, Alvaro Henry, Jorrel Hato, Stanis Idumbo Muzambo, Skye Vink en Olaf Gorter maakten in de eerste weken van dit seizoen grote indruk. Tel daarbij de aanwezigheid van de eveneens goed spelende Oualid Agougil, Rico Speksnijder en Chahine van Bohemen op en het is duidelijk dat Peereboom harde keuzes zal moeten maken.

Woensdagmiddag zal definitief duidelijk worden welke keuzes dat zijn geworden. Het Youth League-duel tussen Ajax en Rangers FC begint om 13:00 uur en is te volgen via de kanalen van Ajax Showtime.

Vermoedelijke opstelling:

Kremers; Henry, Aertssen, Hato, Van Bohemen; Vos, Agougil, Misehouy; Idumbo, Vink, Kalokoh.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.