Ajax O18 uitgeschakeld in Youth League na dramatische nederlaag tegen Sporting

door Thijs Zwagerman 201

Ajax O18 heeft dinsdagmiddag een dramatische ontknoping van de groepsfase van de Youth League beleefd. Op De Toekomst gaf de ploeg van gelegensheidscoach John Heitinga tegen Sporting Portugal in de absolute slotfase een 2-0 voorsprong uit handen, waardoor Ajax al voor de winterstop is uitgeschakeld in het prestigieuze jeugdtoernooi van de UEFA.

In een behoorlijk gewijzigde samenstelling trad Ajax O18 dinsdagmiddag aan tegen Sporting Portugal. In de verdediging ontbraken de geschorste Mateja Milovanovic en Prince Aning. Zij werden vervangen door Tristan Gooijer en Julius Dirksen, waardoor Diyae Jermoumi rechtsback speelde. Olivier Aertssen was eigenlijk de enige die achterin op zijn vertrouwde positie speelde. Na drie minuten was het diezelfde Aertssen die middels een kopbal een eerste waarschuwingspoging loste.

Vervolgens golfde de wedstrijd zo’n tien minuten op en neer. Sporting Portugal stuitte in deze fase eenmaal op doelman Charlie Setford en raakte bovendien de paal. Ajax creëerde een goede kans via de aanvallend dreigende Jermoumi en verdiende na ruim twintig minuten een strafschop. Christian Rasmussen werd neergelegd, waarna Amourricho van Axel Dongen zich vanaf elf meter succesvol over de buitenkans ontfermde en de score opende: 1-0. Razendsnel kwam Ajax hierna ook op 2-0, toen Van Axel Dongen drie minuten later opnieuw scoorde. De buitenspeler profiteerde van half keeperswerk na een voorzet van Eskild Dall en tikte al vallend de 2-0 binnen.

Het zorgde al halverwege de eerste helft voor een luxe tussenstand. Ajax kreeg door de snelle voorsprong nog meer vleugels en creëerde via de constant dreigende Van Axel Dongen in de goede fase die volgde twee gigantische kansen. De aanvoerder stuitte zowel na een goede pass van Kristian Hlynsson als na een mooie lange bal van Julian Brandes op Sporting-doelman Diego Callal. Aan de andere kant kwam Sporting Portugal tegen de verhoudingen in vlak voor de rust terug in de wedstrijd. Na een lage voorzet vanaf links schoot middenvelder Mateus Fernandes de aansluitingstreffer achter Ajax-doelman Setford.

Na de rust leek Ajax echter niet van slag van deze tegentreffer. Aan het begin van de tweede helft kreeg Ajax direct een goede kans nadat Van Axel Dongen in de rebound op een schot van Aertssen net naast schoot. Vervolgens ontstond er een ietwat rommelige fase, maar na een uur spelen kreeg Ajax weer meer grip op de wedstrijd. Dirksen was met een harde streep van afstand dichtbij de 3-1 en ook invaller Raphaël Sarfo kreeg een goede kans op de derde Ajax-treffer. Sarfo zag zijn schot echter ternauwernood geblokt worden.

Juist op het moment dat Ajax de wedstrijd domineerde en er meermaals dichtbij was om het duel in het slot te gooien, kwam Sporting Portugal langszij. Spits Yousseff Chermiti ontsnapte aan de aandacht van Dirksen en kon zodoende eenvoudig een voorzet vanaf de linkerflank binnentikken. De gelijkmaker bleek het startsein voor een bloedstollende slotfase. Door de 6-2 overwinning van Borussia Dortmund op Besiktas zou Ajax bij een nederlaag uitgeschakeld zijn in de Youth League.

Met Gabriël Misehouy en Oualid Agougil bracht Heitinga nog twee frisse krachten, maar desondanks ging het drie minuten voor tijd helemaal mis. Setford taste mis bij een indraaiende vrije trap en kon niet voorkomen dat centrumverdediger Chico Lamba de 2-3 binnen kopte. In de blessuretijd bleek Ajax vervolgens niet meer bij machte om het tij nog te keren. In plaats van groepswinnaar eindigde Ajax zodoende op schlemielige wijze als derde in de Youth League-groep. Sporting Portugal kroonde zich tot groepswinnaar, Borussia Dortmund werd tweede.