Jong Ajax aan de hand van uitblinker Conceição en dubbelslag Lucca ruim langs Heracles

door BadembaBarrie 1251

Jong Ajax heeft maandagavond zijn tweede zege van het seizoen geboekt. Versterkt door doelpuntenmaker Lorenzo Lucca en uitblinker Francisco Conceição kwam Jong Ajax na een lastig eerste kwartier nauwelijks meer in de problemen tegen Heracles Almelo. Nadat Lucca de Amsterdamse beloften op slag van rust op voorsprong had gezet, liep Jong Ajax in de tweede helft uit tot een ruime overwinning: 4-0.

Heracles verstopte zich niet in de openingsfase in Amsterdam. De ploeg probeerde van achteruit te voetballen en zette Jong Ajax bij balverlies direct onder druk. Het leverde, naast een gevaarlijk moment uit een vrije trap, echter geen echte kansen op voor de bezoekers. Die kreeg Jong Ajax, ondanks dat het het duidelijk lastig had met de speelwijze van Heracles, wel. Vooral Francisco Conceição zorgde voor de nodige Amsterdamse dreiging. Met fraaie acties zette hij in de openingsfase meermaals een Heraclied te kijk, maar van zijn doelpogingen lag keeper Michael Brouwer nog niet wakker. Met een poging van dichtbij van Kristian Hlynsson had de Heracles-goalie meer moeite, maar ook die inzet wist hij uit zijn doel te houden.

Naarmate de eerste helft vorderde werd Conceição echter steeds meer een plaag voor de Almelose defensie. De Portugees wisselde fraaie aannames af met flitsende acties en leek ongrijpbaar voor Heracles. Als er dan toch iets op de aanvaller aan te merken viel, was het dat hij maar niet wist te scoren. Zo nam de Portugees een bal van Hansen in de uitbraak perfect mee, maar wist hij vanuit de zestien Brouwer niet met zijn rechter te verschalken. Toen Conceição even later van rechts naar binnen trok en de verre kruising opzocht met een schot, vloog de bal net over.

Met zijn spel leek de jonge Portugees bovendien zijn teamgenoten te inspireren. Ook Sontje Hansen en Christian Rasmussen toonden bij vlagen hun klasse. Beiden zetten hun tegenstanders te kijk met fraaie aannames en Rasmussen stichtte daarbij ook nog flink wat doelgevaar. Na een half uur had hij zichzelf moeten belonen, nadat hij een kans voor zichzelf creëerde door de bal over zijn tegenstander heen te tikken. Op de rand van de zestien kon de Deen vervolgens vrij uithalen, maar hij mikte net naast.

Heracles had intussen al even weinig meer in te brengen, maar kwam vlak voor rust toch bijna op voorsprong. Er leek storing op de lijn tussen het centrale duo Kik Pierie en Donny Warmerdam, want de twee liepen elkaar op de rand van het eigen strafschopgebied in de weg bij een hoge bal. Hierdoor zag Anass Ouahim ineens mogelijkheid om op doel te vuren, maar hij bespaarde Pierie en Warmerdam erger leed en miste het doel met een halve meter.

Op slag van rust kreeg Jong Ajax dan toch de voorsprong waar het op basis van de eerste helft recht op had. Brouwer wist een hard schot van Rasmussen nog tot hoekschop te verwerken. Uit die corner kwam de bal met ogenschijnlijk geluk voor de voeten van Lorenzo Lucca, die tot dan toe eigenlijk alleen was opgevallen door zijn vele worstelingen met de Almelose verdedigers en daaropvolgend de scheidsrechter. In de zestien bewees de jonge Italiaan zich echter een killer en vuurde hij via een Heracles-verdediger raak.

Direct na rust leek Lucca even ook de 2-0 op het bord te zetten. Uit een nieuwe corner voor Jong Ajax werkte hij de bal vanuit de lucht met de binnenkant van de voet in één keer richting het doel van Brouwer, die zijn antwoord ditmaal wel paraat had en de stand zodoende op 1-0 hield. Als Lucca echter wat scherper was geweest in de afronding had hij na iets meer dan vijftig minuten een hattrick op zijn naam kunnen hebben. In navolging van de gemiste kans uit de corner, kreeg de spits nu links van het doel een honderd procent kans, na een uitstekende combinatie met aanvoerder Kian Fitz-Jim. In plaats van in de verre hoek, wat zijn bedoeling leek, schoot Lucca de bal net over.

De tweede treffer van de Italiaan zou echter niet lang meer op zich laten wachten. Hansen dribbelde op de verdediging van Heracles af en leek zich even stuk te lopen. Met enig fortuin kwam de bal toch voor de voeten van Lucca die ditmaal wel hard en zuiver genoeg schoot. In de verre hoek was Brouwer kansloos: 2-0. Enkele minuten later verliet de spits het veld, ongetwijfeld met het oog op de Champions League-confrontatie met Rangers, onder luid applaus van het op De Toekomst aanwezige publiek.

Na de verdubbeling van de voorsprong en het doorvoeren van meerdere wissels aan beide kanten, zakte het tempo bij Jong Ajax even wat weg, waardoor Heracles kans zag om zich terug in de wedstrijd te knokken. Het kreeg via Rigino Cicilia en Ouahim twee goede kansen op de aansluitingstreffer, maar vond die niet. Aan de overzijde gooide Warmerdam het duel vervolgens in het slot. Het doelpunt mocht voor negentig procent op het conto van invaller Amourricho van Axel Dongen. De linksbuiten, die in de rust smaakmaker Conceição verving, draaide tussen meerdere tegenstanders in, prachtig weg, maar wist Brouwer niet te verschalken met een puntertje. In de rebound viel de bal binnen de vijf meter echter voor de voeten van Warmerdam, die dat cadeautje dankbaar uitpakte.

Met de wedstrijd in het slot stond het Heitinga vrij om zijn blik van het veld richting de bank te verplaatsen. Daar zag de trainer Raphaël Sarfo die hij na een kleine tachtig minuten zijn debuut in het profvoetbal gunde. De jonge vleugelspeler luisterde dat debuut binnen enkele minuten op met een assist. Hij kreeg de bal mee van Kristian Hlynsson en legde het leerwerk vanuit de zestien goed terug op Warmerdam. Die promoveerde de pass tot assist en bezorgde Sarfo zo een droomdebuut en zette de eindstand op het bord.

De Graaff; Regeer, Warmerdam (Delgado 85'), Pierie, Baas (Aertssen 61'); Fitz-Jim, Rasmussen, Hlynsson; Conceição (Van Axel Dongen 46'), Lucca (Jermoumi 61'), Hansen (Sarfo 79').

Kremers, Aertssen, Jermoumi, Milovanovic, Vos, Delgado, Giovanni, Martha, Van Axel Dongen, Kjaer, Sarfo.