Kweekvijver: Dit zijn de kampioenen van Ajax O16, dat jaagt op de dubbel

door Thijs Zwagerman 25

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Dit zijn de kampioenen van Ajax O16, dat jaagt op de dubbel

door Thijs Zwagerman 25

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax O16 verzekerde zich woensdag zonder zelf in actie te komen van het voorjaarskampioenschap. Door puntenverlies van PSV is Ajax nu al niet meer te achterhalen door de Eindhovenaren. In de jacht op meer prijzen wacht Ajax nu een dubbele confrontatie met najaarskampioen Vitesse O16. Eerst voor het algehele kampioenschap en even later in de bekerfinale. Dit zijn de kampioenen van Ajax O16 die jagen op de dubbel.

Mylo van der Lans

Mylo van der Lans is één van de Ajax O16-spelers die zich dit seizoen spectaculair heeft ontwikkeld. Aan het einde van vorig seizoen zette de centrumverdediger annex controlerende middenvelder deze lijn al in en na wat blessureleed aan het begin van deze voetbaljaargang is Van der Lans de laatste maanden een absolute sterkhouder voor Ajax O16. De afgelopen weken viel hij zelfs al meermaals in bij Ajax O17. Van der Lans leest het spel uitstekend, heeft een goede pass in huis en is in verdedigend opzicht sterk en meedogenloos. De rechtspoot bezit veel kwaliteiten om uit te groeien tot een goede Ajax-verdediger.

Lyfe Oldenstam

Lyfe Oldenstam maakte in 2020 de overstap van de jeugdopleiding van PEC Zwolle naar de jeugdopleiding van Ajax. Het is lastig te zeggen wat de beste positie van Oldenstam is, omdat hij ongeveer overal heeft gespeeld dit seizoen. Van origine is Oldenstam een buitenspeler, maar hij wordt dit seizoen ook regelmatig als back en middenvelder gebruikt. Als middenvelder heeft de veelzijde Oldenstam waarschijnlijk de meeste potentie. Met zijn spelinzicht, felheid en technische bagage kan hij daar zijn meeste kwaliteiten kwijt. Oldenstam mocht tijdens de tweede seizoenshelft ook al geregeld meedoen met Ajax O17. Met die ploeg speelde hij zelfs al op de Future Cup.

Sean Steur

Sean Steur geldt als één van de grote talenten binnen de Ajax-jeugd. De middenvelder heeft een geweldige dribbel in huis en zorgt zo nu en dan ook nog wel eens voor een doelpunt. Steur werd eerder dit seizoen ook beloond voor zijn prestaties. Hij werd namelijk geselecteerd voor de Future Cup. De jongeling stond tegen Juventus O17 zelfs in de basisopstelling en dat al op slechts vijftienjarige leeftijd.

Haniël Pereira da Gama

Haniël Pereira da Gama staat net als Oldenstam bekend als een ware alleskunner. De rappe speler functioneert dit seizoen regelmatig als vleugelspeler, maar kan ook als back spelen. Pereira da Gama leverde dit seizoen met zijn dribbels, snelheid en rendement een belangrijke bijdrage aan het succes van Ajax O16 en droeg ook regelmatig de aanvoerdersband. De jongeling mocht ook al zijn debuut maken voor Ajax O17.

Miguel João da Silva 

Zelden zal een nieuweling in de Ajax-opleiding zichzelf zo snel op de kaart hebben gezet als Miguel João da Silva. De geboren Portugees kwam over van de Tilburgse amateurclub SC ’t Zand en begon bij Ajax O15 direct aan de lopende band te scoren. Het leverde João da Silva al snel promotie op naar Ajax O16, waar zijn imposante doelpuntenproductie doorzette. De laatste weken verhuisde João da Silva van de spitspositie naar de rechterflank, maar met zijn explosieve snelheid, (lichaam)schijnbewegingen en doelgerichtheid gaat ook dat hem goed af. In zijn debuutseizoen bij Ajax was João da Silva goed voor ruim 35 doelpunten.

Levi Acheampong

Voor Ajax-toptalent Levi Acheampong was het een seizoen met pieken en dalen. De aanvallende middenvelder was voor de winterstop als vervoegd doorgeschoven talent één van de grote smaakmakers bij Ajax O16, maar na de winterstop was hij - mede door een blessure - een stuk wisselvalliger en speelde Acheampong ook weer regelmatig voor Ajax O15. Toch staan zijn kwaliteiten buiten kijf en geldt de jeugdinternational van Oranje als een creatieve nummer 10 met een uitmuntende techniek en een goede trap.

Jinairo Johnson

Jinairo Johnson heeft zich in de slotfase van het seizoen tot ware sterkhouder van Ajax O16 ontwikkeld. De verdedigende middenvelder had in de eerste helft van het seizoen een vrij anonieme rol, maar liet tijdens de tweede helft van het seizoen zien hoe waardevol hij is voor het elftal van Dennis van den IJssel. Johnson heeft een goede dribbel en kan daardoor een positieve bijdrage leveren aan de opbouw van Ajax O16. Daarnaast is hij fysiek ijzersterk, loopt hij veel gaten dicht en heeft Johnson een goede trap in zijn rechterbeen.

Juwensly Onstein

Juwensly Onstein zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn seizoen bij Ajax O16. De talentvolle verdediger, die in de zomer van 2019 overkwam van Vitesse, begon dit seizoen als aanvoerder en basisspeler in het centrum van de verdediging. Onstein speelde goed, maar raakte in de tweede seizoenshelft geblesseerd aan zijn enkel en moest weken toekijken. Eenmaal fit was hij niet langer verzekerd van een basisplek. Onstein is jeugdinternational van Oranje, geldt als groot talent en zal zich willen revancheren, maar de kans is groot dat dit komend seizoen niet bij Ajax gebeurt. Voor Onstein is er concrete belangstelling uit onder meer België en Duitsland en de Ajax-verdediger lijkt open te staan voor een vertrek.

Luuk Beekman

Luuk Beekman is dit seizoen de vaste rechtsback van Ajax O16. Beekman weet hoe hij verdedigend zijn mannetje moet staan, maar voegt in aanvallend opzicht ook een hoop toe aan het elftal. Hij heeft een goed gevoel voor het timen van zijn aanvallende loopacties en kan zowel overlappen als meer aan de binnenkant spelen. Beekman heeft een goede techniek en is niet bang om verdedigend hard en fel in te grijpen. In de uitwedstrijd bij Feyenoord O16 kopte hij Ajax O16 naar een belangrijke overwinning.

Aaron Bouwman

Aaron Bouwman is dit seizoen een vaste basisspeler bij Ajax O16. Hij vormt veelal het centrum van de verdediging met Mylo van der Lans. Bouwman kwam in 2018 over uit de jeugdopleiding van Koninklijke HFC en geldt als een lange en sterke verdediger die ook kan indribbelen en over een goede pass beschikt. Daarnaast maakt hij ook nog wel eens een doelpunt. Zo was Bouwman trefzeker in de belangrijke 3-1 zege op de leeftijdsgenoten van AZ.

Nick de Koning

Nick de Koning kwam in 2017 over uit de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. De Koning heeft dit seizoen, net als Pereira da Gama en Oldenstam, op meerdere posities gespeeld. Hij is het meest actief op het middenveld, maar is de laatste weken ook wel eens te bewonderen als buitenspeler. De Koning geldt echter vooral als een aanvallende middenvelder met slimme loopacties en een uiterst functionele techniek. Naast Nick de Koning speelt ook zijn broertje Tim in de jeugd van Ajax. We zullen de naam De Koning volgend seizoen dus weer vaak voorbij zien komen!

Emre Ünüvar

Emre Ünüvar is misschien wel een beetje naar de achtergrond vervaagd tijdens de tweede seizoenshelft, maar zijn bijdrage aan het succes van Ajax O16 mag niet vergeten worden. Ünüvar staat bekend als een ware goalgetter en maakte die reputatie dit seizoen opnieuw waar. De spits scoorde erop raak in het eerste deel van het seizoen, maar raakte daarna helaas geblesseerd en is nog steeds aan het herstellen van die blessure. Ünüvar is technisch vaardig en ontzettend doelgericht. Mits fit heeft Ajax O17 er komend seizoen een doelpuntenmachine bij.

Rick Luijer

Rick Luijer was dit seizoen geen onbetwiste basisspeler bij Ajax O16 en moest het vaak doen met een invalbeurt. In de laatste weken van het seizoen heeft Luijer echter laten zien dat hij wel degelijk van waarde kan zijn voor het elftal. Als verbindingsspeler kan Luijer met zijn zuivere passing en als spelverdeler een extra impuls geven aan een elftal. Afgelopen dinsdag werd Luijer beloond voor zijn prestaties en maakte hij zijn debuut voor Ajax O17.

Sanyika Bergtop

Sanyika Bergtop, tot voorheen spelend onder de achternaam Puljhun, heeft zich van reservekracht knap opgewerkt tot spits van Ajax O16. Bergtop, in het veld een opvallende verschijning met zijn karakteristieke rasta-kapsel, bleek in de laatste weken van het seizoen een uiterst functionele spits. De rechtspoot speelt voortdurend op hoge intensiteit en is van grote waarde in het drukzetten van Ajax O16. Uiteindelijk koppelde Bergtop zijn goede spel ook nog aan het nodige rendement, met vier doelpunten in de afgelopen drie weken.

Jayhendrew Amour

Jayhendrew Amour heeft dit seizoen een exceptioneel voordeel bij Ajax O16: zijn fysiek. Als je als rechtsbuiten tegenover Amour komt te spelen, weet je dat het een hele lastige wedstrijd wordt. De linksback is in de lucht superieur en wint zijn fysieke duels moeiteloos. Daarnaast zorgt zijn fysiek er in combinatie met zijn snelheid en technische vaardigheden voor dat Amour ook in aanvallend opzicht iets kan toevoegen.

Valentijn van der Velde

Valentijn van der Velde was dit jaar de onbetwiste eerste doelman van Ajax O16. Tijdens de najaarscompetitie werd de doelman nog 29 keer gepasseerd, maar tijdens de voorjaarscompetitie is de doelman pas veertien keer gepasseerd. Samen met het centrale duo Van der Lans en Bouwman heeft Van der Velde dus een belangrijke bijdrage geleverd aan het voorjaarskampioenschap van Ajax O16.

Aymean El Hani

Door blessureleed moest Aymean El Hani dit seizoen lang toekijken. De talentvolle keeper zag hoe Valentijn van der Velde en ook Ajax O15-doelman Mark Engel het doel van de O16 verdedigden, maar keerde tegen het einde van het seizoen terug onder de lat. El Hani, jeugdinternational van Oranje, geldt als een allround doelman met goede reflexen en duidelijke coaching van achteruit. Komend seizoen zal hij met Van der Velde gaan uitvechten hoe de speeltijd onder de lat bij Ajax O17 wordt verdeeld.

Bashan Enoh

De zoon van oud-Ajacied Eyong Enoh is bezig aan een opmars. Na een lange periode vol groeipijn en blessureleed is Bashan Enoh sinds een aantal weken voor het eerst een langere periode topfit. De Enoh-telg, die in het verleden voor Arsenal speelde, ontpopt zich als een technisch vaardige middenvelder die ook als vleugelspeler uit de voeten kan. Nu blessures achter hem lijken te liggen, wordt het interessant om te volgen hoe Enoh zich na de zomer bij Ajax O17 kan laten zien.

Janairo Concincon

Janairo Concincon verruilde Vitesse in de zomer van 2019 voor Ajax en sindsdien bungelt de rappe buitenspeler in Amsterdam tussen de bank en de basiself. Concincon is technisch vaardig, wendbaar en zeer snel, maar weet dit nog niet voldoende om te zetten in rendement. De vleugelaanvaller ontbrak de afgelopen weken met een blessure en zal hopen dat zijn aandeel bij Ajax O17 komend seizoen groter wordt.

D’Angelo Lobman

Het Ajax-avontuur van D’Angelo Lobman blijft slechts beperkt tot één seizoen. De rechtsback kwam vorig zomer over van de amateurs van Alphense Boys en wist zich in Amsterdam onvoldoende aan te passen. Lobman ging nog wel voortvarend van start en had veel basisplaatsen als rechts- en linksback, maar na verloop van tijd verdween de hard werkende verdediger naar de reservebank. Wel groeide Lobman in zijn enige seizoen als Ajacied uit tot jeugdinternational van Suriname en speelde hij met Suriname O17 de CONCACAF in Guatemala. Het zal altijd een memorabele herinnering blijven in de nog prille carrière van Lobman.

Kenzo Riedewald

Evenals voor Lobman blijft ook de periode van Kenzo Riedewald bij Ajax beperkt tot één seizoen. De vleugelaanvaller, die in het verleden ook speelde voor Almere City en FC Utrecht, wist zijn stempel bij Ajax O16 onvoldoende te drukken. Riedewald, een achterneef van oud-Ajacied en huidig Crystal Palace-speler Jaïro, zat veelal op de bank en kon ondanks zijn techniek en snelheid weinig potten breken in zijn invalbeurten. Wél groeide Riedewald net als Lobman uit tot jeugdinternational van Suriname en speelde hij samen met zijn Ajax-teamgenoot op de CONCACAF.

Luca Scorsolini 

Deze middenvelder met Italiaanse roots is bezig aan zijn laatste weken bij Ajax. Scorsolini kwam in 2017 in de Ajax-opleiding terecht, maar moet de Amsterdamse club na zes jaar verlaten. De rechtsbenige middenvelder kan zijn fysieke tekortkomingen op dit moment onvoldoende compenseren met zijn raffinement, spelinzicht en technische vaardigheden. Scorsolini is een fijne middenvelder met een mooie speelstijl, maar zijn geringe lengte breekt de jongeling nu op. Scorsolini zat dit seizoen voornamelijk op de bank bij Ajax O16.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | E-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Wessel Kroon (Twitter: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Meer Kweekvijver:

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.