Kweekvijver: Deze Ajax-talenten moet je in 2023 in de gaten houden

door Thijs Zwagerman 33

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Deze Ajax-talenten moet je in 2023 in de gaten houden

door Thijs Zwagerman 33

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Voor de jaarwisseling presenteerden wij het Beste Elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft, maar traditioneel getrouw volgt kort hierna ook een team van Ajax-talenten om op te letten in het nieuwe jaar. Van Rayane Bounida tot Juwensly Onstein en van Levi Acheampong tot Yoram Boerhout: op deze Ajax-talenten moet je letten in 2023.

Doelman: Aymean El Hani

Met Aymean El Hani heeft Ajax in de O16 een talentvolle, allround doelman in huis. El Hani, die in 2018 overkwam van FC Utrecht, beschikt over een fraaie reflex en goede meevoetballende kwaliteiten van achteruit. Daarnaast is de doelman een echte leider en hoor je zijn stem tijdens wedstrijden dikwijls over het veld bulderen. El Hani ontbrak dit seizoen een aantal wedstrijden wegens blessureleed, maar mits fit is de jeugdinternational van Oranje O16 een talentvolle keeper om in de gaten te houden.

Rechtsback: Luuk Beekman

Op de rechtsbackpositie ontwikkelt Luuk Beekman zich in positief opzicht. De blonde verdediger geldt als een aanvallend ingestelde back met de nodige snelheid en goede basistechniek. Beekman kan zowel buitenom komen als meer aan de binnenkant spelen en is op de rechtsbackpositie een onbetwiste basisspeler bij Ajax O16. In verdedigend opzicht bijt Beekman zich graag op felle wijze vast in zijn directe tegenstander, maar kan hij nog wel stappen maken in zijn defensieve oriëntatie zonder bal.

Rechter centrumverdediger: Precious Ugwu

Luisterend naar de schitterende naam Precious Joel Uche-Chukwu Ugwu, kortweg Precious Ugwu, speelt de zestienjarige verdediger zijn wedstrijden in het hart van de defensie van Ajax O17. Ugwu vormt een solide duo met Dies Janse en ontwikkelt zich goed onder trainer Yuri Rose. De fysiek sterke rechtspoot valt op met zijn dribbels en passing van achteruit, maar moet in positioneel opzicht nog wel beter worden. Gezien de sterke ontwikkeling van Ugwu ligt het voor de hand dat de Nederlander met Nigeriaanse roots ook hier stappen in zal maken.

Linker centrumverdediger: Juwensly Onstein

Na lang en hardnekkig blessureleed heeft Juwensly Onstein zich dit seizoen op ijzersterke wijze teruggeknokt bij Ajax O16. De linksbenige verdediger, die in de zomer van 2019 overkwam van Vitesse, is uitgegroeid tot aanvoerder van de O16 en speelt goede wedstrijden als linker centrumverdediger. Onstein, die ook op het middenveld of als linksback uit de voeten kan, is snel, fysiek sterk en beschikt bovendien over goede voetballende capaciteiten. Met zijn mooie traptechniek kan hij de bal zowel over de grond als door de lucht bij teamgenoten krijgen en daarnaast heeft Onstein een goede dribbel in huis. Als de jonge verdediger fit blijft kan Onstein komend jaar snel stappen gaan maken bij Ajax.

Linksback: Jahyendrow Amour 

Jahyendrow Amour, als linksback van de O16 bezig aan zijn derde seizoen bij Ajax, moest dit seizoen dikwijls pas op de plaats maken. Die reserverol was nieuw voor de lange en fysiek sterke verdediger, die vorig seizoen regelmatig grote indruk maakte bij Ajax O15. Toch kreeg Amour gaandeweg weer meer speeltijd en liet hij zich bijvoorbeeld op bezoek bij AZ zien met een knap doelpunt, hoogstpersoonlijk door hemzelf opgezet van achteruit. Amour verliest in al zijn ijver aan de bal soms het overzicht, maar op momenten dat Amour de rust bewaart toont hij zich een veelbelovende verdediger. Het is voor de talentvolle linksback een mooie uitdaging om in 2023 met dit verbeterpunt aan de slag te gaan.

Rechter middenvelder: Ali Sheriff

Bij Ajax O15 timmert Ali Sheriff (14) op het middenveld hard aan de weg. Sheriff speelt al sinds 2015 voor Ajax en kan zowel controlerend als aanvallend op het middenveld goed uit de voeten. De rechtspoot is technisch goed onderlegd en is ook fysiek gezien, zeker voor zijn leeftijd, sterk. Sheriff wint het in dit Elftal om op te letten ternauwernood van Mylo van der Lans (O16) en Mark Verkuijl (O17), die na blessures dit seizoen ook bezig zijn aan een sterke voetbaljaargang.

Linker middenvelder: Hasan Ayyildiz

Als teamgenoot en middenveldkompaan van Sheriff staat ook Hasan Ayyildiz er goed op bij Ajax. De veertienjarige middenvelder behoorde jarenlang tot de grootste talenten van ADO Den Haag en maakte afgelopen zomer de overstap naar Ajax. Aanpassingsproblemen heeft Ayyildiz niet gekend, want de technische vaardige nummer 8 veroverde vrijwel direct een basisplaats en behoort inmiddels wekelijks tot de smaakmakers bij Ajax O15. Ayyildiz is een echte verbindingsspeler die kort kan kappen en draaien, kan dribbelen en beschikt over een puntgave traptechniek.

Aanvallende middenvelder: Levi Acheampong

De naam van Levi Acheampong zal bij menig Ajax-volger wellicht al een belletje doen rinkelen. De aanvallende middenvelder geldt al jaren als één van de toptalenten uit de Ajax-opleiding en is dit seizoen samen met leeftijdsgenoten Sean Steur en Emre Ünüvar vervroegd doorgeschoven naar Ajax O16. In dat team, dat uiterst grillig presteert, kan Acheampong zich lang niet altijd aan de wisselvalligheid onttrekken, maar iedere wedstrijd toont hij wel (flitsen van) zijn kunnen. Acheampong is een creatieveling pur sang, uitzonderlijk sterk in de kleine ruimte en een speler met een zeer goed spelinzicht. Als hij iets groeit en fysiek nog wat sterker wordt, zou de pas veertienjarige middenvelder dit seizoen zomaar nog zijn debuut voor Ajax O17 kunnen maken.

Rechtsbuiten: Eternal Barron

Net als de hierboven beschreven Ayyildiz heeft ook Eternal Barron bij Ajax weinig last van aanpassingsproblemen. De rappe aanvaller kwam afgelopen zomer over van Sparta Rotterdam en heeft zich bij Ajax razendsnel opgewerkt tot één van de drijvende krachten. Barron is rechtsbenig en kan op beide flanken uit de voeten. De jonge Ajacied koppelt zijn snelheid aan een goede techniek en is zeer doelgericht. Als hij zijn overzicht iets meer verbeterd zal Barron na de winterstop nog meer rendement hebben. In de eerste maanden van het seizoen was hij al goed voor zes doelpunten en zes assists. Dat zijn er net iets minder dan teamgenoot Pharrel Nash, die met acht doelpunten en negen assists evenals Barron ook bezig is aan een sterk seizoen.

Spits: Yoram Boerhout

Op deze plek hadden we net zo goed kunnen kiezen voor Miguel da Silva, de spits die als nieuwkomer in zijn eerste maanden als Ajacied maar liefst zeventien goals maakte. Toch is de opmars van Yoram Boerhout misschien wel net zo imponerend. De aanvaller van Ajax O18 kwam in de zomer van 2021 als toptalent over van sc Heerenveen, maar had sindsdien behoorlijke moeite om zich aan te passen. Inmiddels lijkt Boerhout daarin geslaagd en is hij mede door de blessure van Skye Vink uitgegroeid tot de eerste spits van de O18. Met zijn goede techniek, snelheid, dynamiek en doelgerichtheid is Boerhout een speler om in de gaten te houden. Dit seizoen is de spits tot dusver goed voor twaalf doelpunten, waaronder enkele beauty’s.

Linksbuiten: Rayane Bounida

Met nog hogere verwachtingen dan van Boerhout presenteerde Ajax afgelopen zomer het Belgische toptalent Rayane Bounida. Toch verdween de van RSC Anderlecht overgekomen technicus vervolgens een tijdje van de radar. Bounida kampte met meerdere lichte blessures en had tijd nodig om fit te worden en zijn plek te veroveren bij Ajax O17. Vlak voor de winterstop slaagde hij hierin en speelde hij als linksbuiten meerdere goede duels. Bounida is een speler waar de technische klasse en creativiteit vanaf druipen, maar fysiek blijft hij een lichtgewicht. Komend jaar zal het interessant worden om te volgen hoe Bounida zich op dit vlak ontwikkelt, maar dat Ajax met de Belgisch jeugdinternational een buitengewoon talent heeft binnengehaald staat vast.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.