Kweekvijver: ‘Lange’ Dies Janse ontpopt zich tot defensieve leider van Ajax O17

door Thijs Zwagerman 16

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: ‘Lange’ Dies Janse ontpopt zich tot defensieve leider van Ajax O17

door Thijs Zwagerman 16

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Dies Janse is bij Ajax Onder 17 bezig aan een sterk seizoen. De centrale verdediger vormt achterin een goed duo met Precious Ugwu en heeft zich ontpopt tot de defensieve leider van Ajax O17. En dat is knap van Janse, die pas sinds twee jaar voor Ajax speelt.

Ajax heeft sinds een paar jaar een samenwerkingsverband met Sparta Rotterdam en in het kader van die overeenkomst verruilde Janse Rotterdam twee jaar geleden voor Amsterdam. Evenals de twee jaar oudere Olivier Aertssen en Diyae Jermoumi kwam Janse naar Ajax, waar hij in de zomer van 2020 begon in de O15. Wat volgde was een kortstondige aanpassingsperiode waarin Janse vooral aan de bal stappen moest maken. In verdedigend opzicht viel hij direct al op, maar bij Ajax wordt er nu eenmaal meer van een achterhoedespeler verwacht.

Die omslag wist Janse snel te maken. Ondanks zijn lengte slaagde hij erin om goede stappen te zetten aan de bal en zijn basistechniek aanzienlijk te verbeteren. Dit tot goedkeuring van zijn trainers en de beleidsbepalers in de Ajax-jeugd, want al snel werd Janse doorgeschoven. Hij maakte als O15-speler zijn opwachting bij de O16 en als O16-speler was hij aan het eind van vorig seizoen zelfs al steevast basisspeler bij de O17. In dat team is hij deze voetbaljaargang één van de dragende spelers. Het illustreert hoe snel het met Janse is gegaan sinds zijn komst van Sparta Rotterdam.

A-typische Ajax-uitstraling

Maar toch, wie kritisch kijkt ziet in Janse niet direct een typische Ajax-verdediger. De geboren Zeeuw oogt motorisch soms wat onbeholpen en lijkt daarbij zeker geen profijt te hebben van zijn lange lichaam. Het staat in contrast met de sierlijkheid en souplesse van een centrumverdediger als Jurriën Timber, maar men moet zich bij Janse niet blind staren op zijn ietwat onbeholpen uitstraling. Achter die lange benen gaat namelijk een verrassend goede voetballer schuil.

Janse heeft een goed inzicht en is sterk in zijn verdedigende oriëntatie en positionering. Bovendien beschikt Janse over een puntgave traptechniek en kan hij ballen zowel hoog als laag neerleggen waar hij wil. Ook onder hoge druk maakt Janse aan de bal vaak de goede keuzes en zorgt hij dat Ajax van achteruit aan het voetballen komt. Het getuigt van het sterke spelinzicht dat Janse heeft, iets wat ook tot uiting komt in zijn coaching richting medespelers. Als linker centrumverdediger heeft Janse meestal het hele veld voor zich en daarbij aarzelt hij niet om zijn medespelers aan te sturen. De linksback iets breder, of de rechtsbuiten meer tussen de linies; het zijn zaken die Janse niet ontgaan en waarin hij sturing geeft.

Daarmee is de centrumverdediger in het veld een belangrijk verlengstuk van Ajax O17-trainer Yuri Rose. Rose gebruikte Janse in zijn ploeg vorig seizoen nog meestal als linksback, maar dit seizoen speelt de linkspoot in het hart van de defensie. Het vertrouwen van Rose in Janse is groot en het is grappig om te horen hoe de Ajax-trainer zijn centrumverdediger vanaf de zijlijn steevast instrueert met de toevoeging ‘Lange’ erbij. Dingen als ‘Aansluiten, Lange’, ‘Heerlijke bal, Lange’ of ‘Prima, Lange’ galmen uit de mond van Rose altijd over het veld bij wedstrijden van Ajax O17.

Door de sterke ontwikkeling van Janse en met de verschuivingen die er achterin bij Ajax O18 plaatsvinden - Jorrel Hato speelde al meerdere wedstrijden voor Jong Ajax en lijkt na de winterstop definitief aan te haken bij de beloften - ligt het voor de hand dat Janse op korte termijn weer een team doorschuift. Het tekent de goede stappen die de meervoudig jeugdinternational in de afgelopen twee jaar bij Ajax heeft gemaakt. Janse is alweer toe aan een stap hogerop.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.