O18 wint van concurrent AZ; O17 nipt langs ADO Den Haag

door Wessel Kroon 206

Dit was het topic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 12 november. Ajax O18 won de topper tegen de leeftijdsgenoten van AZ met 3-1. Verder won de O17 hun uitwedstrijd nipt bij ADO Den Haag. Ook de O15 wist op overtuigende wijze te winnen bij Vitesse. De O16 speelt later op de dag nog uit bij Sparta.

FT | ADO Den Haag O17 - Ajax O17 (1-2)

Beide ploegen begonnen aftastend aan de wedstrijd. In de tiende minuut kwam het eerste gevaar van de bezoekers. Don O'Niel versierde een vrije trap en ging zelf achter de bal staan. De aanvaller krulde de bal over het doel van ADO. Een paar minuten later was het wel raak. Mark Verkuijl werd gevloerd in de zestien van de Hagenaars, waarna Shedrach Ebite de strafschop raak schoot: 0-1.

Ajax O17 bleef de gevaarlijkste ploeg en tien minuten later werd dat nogmaals bewezen met een schitterende aanval. Via Precious Ugwu en O’Niel en een voorzet van Lucas Jetten kon Avery Appiah koelbloedig afronden: 0-2. Een minuut later leek dit scenario zich min of meer te herhalen, maar dit keer raakte Appiah de lat. Hierna werd Ajax O17 slordiger en werd voor rust weinig meer gecreëerd.

In de tweede helft kreeg Ebite snel een grote kans, maar hij kreeg de bal niet langs de Haagse doelman. Na een uur werd de wedstrijd qua stand weer spannend na de aansluitingstreffer van ADO. Een doorschietende tweede bal werd door invaller Dan Schallenberg in de verre hoek geschoven: 1-2. Invaller Tijn Peters en Giandro Sambo kregen hierna nog goede kansen, maar wisten de voorsprong niet verder uit te bouwen. ADO Den Haag werd niet meer gevaarlijk en zo eindigde het duel in 1-2.

Entius; Van de Pavert, Ugwu, Janse, Jetten; Van der Graaf (89' De Ruijter), Appiah, Verkuijl (57' Peters); Faberski (89' Jordan), Ebite (68' Ouazane), O'Niel (68' Sambo).

Schreuder, Jordan, Ouazane, Peters, Sambo, De Ruijter.

0-1 pen. Shedrach Ebite (16')
0-2 Avery Appiah (27')
1-2 Dan Schallenberg (60')

FT | Ajax O18 - AZ O18 (3-1)

Beide teams hadden moeite met het creëren van kansen aan het begin van de wedstrijd. In de 12e minuut was de eerste grote kans voor AZ. Jayden Addai kwam oog in oog met Ajax-doelman Sten Kremers, maar de aanvaller van AZ kreeg de bal niet tussen de palen. Een klein kwartier later was er opnieuw een gevaarlijk moment voor Ajax. Kremers moest een redding verrichten op een kopbal vanuit een hoekschop.

Op het moment dat AZ het eigenlijk onder controle leek te hebben, kwam Ajax op voorsprong. David Kalokoh gaf een voorzet vanaf de rechterkant. Stanis Idumbo Muzambo controleerde de bal kan en schoot de bal vervolgens in de korte hoek. Na de openingstreffer kreeg Ajax wat meer grip op de wedstrijd, het stond dan ook 1-0 bij rust.

In de tweede helft was AZ gelijk gevaarlijk. Tom Kerssens haalde uit vanaf de rechterkant van het Ajax-doel, maar zijn schot werd verdedigd door een Ajacied. Tien minuten later kreeg Ajax een levensgrote kans op 2-0. Jaydon Banel kwam oog in oog met de doelman van AZ nadat hij de verdediging had afgeschud, maar het lukte hem niet om de doelman te passeren. Vlak na deze grote kans lukte het Ajax wel om de voorsprong uit te breiden. Neal Viereck was blijven hangen na een hoekschop en kopte uit een voorzet van Idumbo Muzambo knap de 2-0 binnen.

Ajax kon niet lang genieten van de ruime voorsprong, want vier minuten later deed AZ alweer iets terug. Addai schoot van afstand verwoestend raak en maakte de wedstrijd zodoende weer spannend. Hierna volgde een periode zonder al te veel grote kansen. In de blessuretijd wist Ajax de wedstrijd in het slot te gooien. Invaller Mohamed Hamouchi lette goed op en schoot de rebound van het schot van Olaf Gorter tegen de touwen. Ajax O18 doet dus goede zaken en wint met 3-1 van de leeftijdsgenoten van AZ.

Opstelling Ajax O18:

Kremers; Sarfo (76' Henry), Viereck, Hato, Van Bohemen; Alders (72' Gorter), Agougil, Vink (81' Voute); Kalokoh (76' Hamouchi), Banel (72' Boerhout), Idumbo Muzambo.

Wissels Ajax O18:

Reverson, Henry, Gorter, Voute, Hamouchi, Boerhout.

1-0 Stanis Idumbo Muzambo (30')
2-0 Neal Viereck (62')
2-1 Jayden Addai (66')

3-1 Mohamed Hamouchi (90+2')

Doelman Paul Reverson beleeft een bijzonder seizoen. Lees er meer over in de nieuwe Ajax Kweekvijver!

17.15 uur | Sparta Rotterdam O16 - Ajax O16 (0-2)