Kweekvijver: De wondere wereld van Paul Reverson

door Thijs Zwagerman 6

Kweekvijver: De wondere wereld van Paul Reverson

door Thijs Zwagerman 6

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het leven van Paul Reverson heeft de afgelopen maanden een opvallende wending genomen. De keeper van Ajax Onder 18 werd drie jaar geleden weggestuurd uit de Ajax-opleiding, maar vocht zich via de amateurs knap terug. Na een aanvankelijk stille rentree is Reverson op dit moment de eerste doelman van de O18. Een reconstructie.

Paul Peters Reverson, zoals de keeper voluit heet, is een geboren Amsterdammer en de jongere broer van Jong AZ-spits Damienus Reverson. Paul begint op jonge leeftijd met voetballen bij Zeeburgia in Amsterdam-Oost en valt daar snel op bij de scouts van Ajax. Al op achtjarige leeftijd komt Reverson terecht in de jeugdopleiding van Ajax. De doelman met Ghanese roots komt in een lichting met onder anderen Gabriël Misehouy en Silvano Vos terecht. Reverson doorloopt meerdere jeugdteams, maar ziet zijn speeltijd langzaam afnemen en moet Ajax uiteindelijk op zijn veertiende verlaten.

Er zijn op dat moment andere profclubs met belangstelling, maar Reverson maakt de keuze voor een club dichtbij huis en strijkt neer bij het Amsterdamse AFC. Hier blijft Reverson actief op zeer hoog niveau en speelt hij drie seizoenen lang net onder het niveau waarop zijn oude Ajax-ploeggenoten acteren. De keeper baalt van zijn vertrek bij Ajax, maar zit niet bij de pakken neer en ontwikkelt zich goed bij AFC. Zo dusdanig, dat Ajax aan het eind van vorig seizoen opnieuw bij hem uitkomt. De club wil de O18-selectie versterken met een extra keeper en biedt Reverson na drie seizoenen afwezigheid de kans om terug te keren bij Ajax. Sportpark Goed Genoeg wordt verruild voor De Toekomst: Reverson is sinds afgelopen zomer weer Ajacied.

In zijn kielzog volgt ook verdediger Nash Bijnoe. Bijnoe moest een jaar eerder nog vertrekken bij Ajax, maar keert na één seizoen AFC - waar hij samenspeelt met Reverson - eveneens terug naar Ajax. Hun comeback vergaat Reverson en Bijnoe aanvankelijk op vergelijkbare wijze. Het duo ziet andere spelers op hun positie de voorkeur krijgen en maakt zelf geen minuten. Soms zitten Reverson of Bijnoe zelfs niet eens op de bank.

Waar de situatie van Bijnoe ondanks wat korte invalbeurten eigenlijk niet is veranderd, ziet de wereld van Reverson er tegenwoordig heel anders uit. Reverson is de aanvankelijke tweede doelman, Mert Alegoz, voorbijgestreefd en schuift door de polsblessure van eerste keeper Tommy Setford zelfs nog een plekje op in de pikorde. Toch leidt dit nog niet tot speelminuten, want na de blessure van Setford haalt Ajax Sten Kremers terug van de beloftenploeg voor de wedstrijden tegen Feyenoord en Napoli.

Begin oktober zijn tijdens de Youth League-wedstrijd tegen Napoli echter opeens alle ogen op Reverson gericht. Kremers pakt na een halfuur een rode kaart en langs de zijlijn maakt Reverson zich razendsnel klaar voor een bijzondere invalbeurt. Hij staat plots voor zijn eerste officiële minuten sinds zijn terugkeer bij Ajax en dat ook nog eens op het prestigieuze podium van de Youth League. Ogenschijnlijk geen ideale omstandigheden, maar het lijkt Reverson niet te deren. Op de penalty die nog stond vanwege de overtreding van Kremers moet de keeper het antwoord schuldig blijven, maar verder keept Reverson tegen Napoli een puike wedstrijd. Met een man minder loopt Ajax uit naar een 5-1 zege.

In de wedstrijden die volgen krijgt Kremers de voorkeur in de toppers tegen PSV en Feyenoord, maar Reverson krijgt tegen De Graafschap, Rangers FC en ADO Den Haag zijn eerste basisplaatsen van het seizoen. De keeper valt op door de rust die hij uitstraalt en beschikt over goede reflexen en een dito uittrap. Na een rentree in de schaduw staat Reverson inmiddels terecht in de spotlights. Het is andermaal een voorbeeld van hoe snel de dingen kunnen gaan in de voetballerij. Een flink portie geluk, maar ook niet te onderschatten doorzettingsvermogen en discipline hebben de prille carrière van Reverson een flinke impuls gegeven. Of het genoeg is om Ajax 1 te halen, zal moeten blijken. Maar zijn memorabele Ajax-rentree en optredens in de Youth League pakt niemand de goedlachse doelman nog af.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Kwaliteit druipt er vanaf bij lading toptalenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.