Youth League-campagne: Idumbo Muzambo staat op en trekt topvorm door

door Thijs Zwagerman 31

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Idumbo Muzambo staat op en trekt topvorm door

door Thijs Zwagerman 31

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne geeft Ajax Showtime achtergrondduiding bij de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten maken we de balans op en lichten we een aantal opvallende Ajax-talenten uit.

Ajax Onder 18 toonde dinsdagmiddag ontzettend veel karakter tegen Napoli. In een sterke samenstelling, maar ruim zestig minuten spelend met een man minder, boekte Ajax een knappe 5-1 overwinning op de Italianen. Stanis Idumbo Muzambo was met twee doelpunten en een assist de gevierde man aan Ajax-zijde.

Voorafgaand aan het Youth League-duel met Napoli waren de verwachtingen hooggespannen rondom Ajax. De Amsterdammers kregen acht talenten vanuit Jong Ajax terug voor het belangrijke treffen met Napoli, dat bovendien nog geen punt had behaald in de eerste twee wedstrijden. Alle ingrediënten voor een succesvolle middag waren dan ook aanwezig en met onder anderen Gabriël Misehouy, Olivier Aertssen en Silvano Vos was Ajax O18 op oorlogssterkte gebracht.

Het beste team dat Ajax tot dusver in dit Youth League-seizoen opstelde maakte zijn reputatie vanaf het eerste moment waar. Napoli werd ver achteruit gedrukt en met uitstekend veldspel ging Ajax op zoek naar kansen. Misehouy was als aanvallende middenvelder de grote spin in het web, maar om de compacte defensie van Napoli open te breken was meer nodig. Bijvoorbeeld een snelle en zuivere opening van Aertssen, die Idumbo Muzambo bediende. De Belg gaf de bal direct mee aan de opkomende Jorrel Hato. De linksback legde goed terug en zag Misehouy vervolgens al in de achtste minuut de ban breken. Het was de opmaat voor een uitstekende fase van Ajax, waarin het spel zowel attractief als rendabel was.

Via Jeppe Kjaer - na schitterend voorbereidend werk van Idumbo Muzambo - verdubbelde Ajax al snel de voorsprong. Er was geen vuiltje aan de lucht, maar door een grote fout van doelman Sten Kremers kwam Napoli uit het niets weer terug in de wedstrijd. Kremers treuzelde te lang in de opbouw, verspeelde vervolgens de bal en legde uiteindelijk de spits van Napoli neer vlak voor de doellijn: een penalty tegen én een rode kaart. Dit moment veranderde het wedstrijdbeeld volledig, al kwam Ajax ook in een numerieke minderheid nauwelijks in de problemen. Een zeer knappe prestatie van de ploeg van trainer Frank Peereboom. Middels gedisciplineerd verdedigen en een aantal uitstekende uitbraken liep Ajax in het restant van de wedstrijd zelfs nog uit naar 5-1. Een ietwat geflatteerde, maar zeker niet minder terechte overwinning.

Stanis Idumbo Muzambo

Stanis Idumbo Muzambo is dit seizoen tot dusver de belangrijkste speler van Ajax O18. De creatieve middenvelder blinkt uit met tot dusver al zeven goals en vijf assists en behield, ondanks de aanwezigheid van vele Jong Ajax-talenten, tegen Napoli als één van de drie van origine O18-speler zijn basisplaats (ook Oualid Agougil en Jorrel Hato stonden aan de aftrap). Door het meedoen van Misehouy moest Idumbo Muzambo wel zijn geliefde nummer 10-positie afstaan en week hij uit naar de linkerflank. Vorig seizoen maakte Idumbo Muzambo in de O18 ook al regelmatig minuten als linksbuiten.

En ondanks dat de rechtspoot liever op het middenveld speelt, leverde Idumbo Muzambo tegen Napoli een zeer invloedrijke prestatie als linksbuiten. De Belg was bij maar liefst vier van de vijf Ajax-doelpunten betrokken, waarbij hij met twee doelpunten en een assist een direct aandeel had in drie treffers. De belangrijke 3-1, een prachtig schot via de onderkant van de lat, was Idumbo Muzambo’s mooiste moment. Maar ook zijn tweede doelpunt, na een knappe dribbel, en zijn assist op Kjaer - na een handige actie in de kleine ruimte - kunnen op veel goedkeuring rekenen. Het is mooi om te zien dat Idumbo Muzambo ook in de prestigieuze Youth League op kan staan. Met zijn uitmuntende optreden tegen Napoli zette de frivole Belg een volgende stap in zijn sterke ontwikkeling. Als Idumbo Muzambo deze lijn doortrekt, zal een debuut in Jong Ajax niet lang meer uitblijven.

Gabriël Misehouy

Idumbo Muzambo eiste tegen Napoli een absolute hoofdrol op, maar in zijn schaduw was Gabriël Misehouy eigenlijk de grote vormgever van het Amsterdamse aanvalsspel. Zeker in het sterke eerste halfuur had Misehouy het ontzettend op zijn heupen en viel hij op met zijn kenmerkende (lichaam)schijnbewegingen, dribbels en andere creatieve impulsen. Met een doelpunt en een assist bleef het rendement van het nog altijd pas zeventienjarige toptalent daarbij niet achterwege.

Van Misehouy, dit seizoen veelal één van de smaakmakers bij Jong Ajax, wordt verwacht dat hij uitblinkt op Youth League-niveau en dat deed de middenvelder tegen Napoli ook. Ondanks zijn geringe lengte is Misehouy ijzersterk aan de bal en maakt hij in balbezit steeds betere keuzes. Waar de technicus voorheen zijn acties nog weleens te lang wilde doordrijven, heeft Misehouy inmiddels een goede balans gevonden tussen een individuele actie en het aangaan van combinaties met teamgenoten. Het maakt dat de Ajacied nauwelijks af te stoppen is en de spelers om zich heen ook beter laat functioneren. Het is voor jeugdvolgers al een hele tijd duidelijk: aan Misehouy gaat Ajax nog veel plezier blijven.

Jorrel Hato

Jorrel Hato was tegen Napoli de jongste Ajacied op het veld, maar de verdediger speelde wel met de aanvoerdersband om zijn linkerbovenarm. Het zegt alles over de status die Hato binnen de Ajax-opleiding geniet. De zestienjarige is een toptalent en laat dit ook op het allerhoogste niveau zien. Door het meespelen van Mateja Milovanovic moest Hato zijn plek in het centrum afstaan en speelde hij tegen Napoli als linksachter. Ook op die positie maakte de jonge verdediger echter een erg goede indruk.

Hato was verdedigend fel en anticipeerde meerdere keren goed, terwijl hij aan de bal continu de juiste keuzes maakte en ook onder druk rustig bleef. Zijn assist op het openingsdoelpunt van Misehouy was cruciaal en demonstreerde perfect dat Hato als verdediger ook aan de bal de nodige kwaliteit met zich meebrengt. We zien de Ajacied het liefst in het centrum, maar dat Hato zich ook als linksback zo relatief makkelijk staande houdt op het podium van de Youth League tekent zijn klasse.

Olivier Aertssen

Met zijn optreden tegen Napoli liet Olivier Aertssen zien hoe goed Ajax zijn aanwezigheid had kunnen gebruiken in de recente verliespartij tegen Liverpool O19. In Engeland gingen de Ajax-talenten, zonder Aertssen, met 4-0 onderuit. Tegen Napoli keerde met de Zeeuwse verdediger de rust en stabiliteit terug in de Ajax-defensie.

Aertssen heerste, net zoals eerder tegen Rangers FC, in het hart van de defensie. Herenigd met zijn kompaan Milovanovic, met wie Aertssen vorig seizoen veelal het centrale duo van Ajax O18 vormde, had de verdediger de zaken uitstekend voor elkaar. Ook met een man minder kwam Ajax eigenlijk geen moment in de problemen en dat kwam mede door het sterke spel van Aertssen. Hij greep meermaals fel in, gooide zich voor gevaarlijke ballen en was ook in de opbouw van achteruit dominant aanwezig. In Jong Ajax speelt Aertssen de laatste tijd veel als rechtsachter, maar als hij dit niveau vasthoudt is het een kwestie van tijd voordat hij ook door trainer John Heitinga in het centrum wordt geposteerd.

Paul Reverson

Het verhaal van Paul Reverson is bijzonder. De doelman kwam op achtjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Ajax terecht, maar moest in 2019 vertrekken. Reverson toog naar amateurclub AFC en verdiende met zijn spel daar afgelopen zomer een terugkeer naar Ajax. In de O18 hoeft Reverson echter niet op veel speeltijd te rekenen. Sterker nog: tot aan het duel met Napoli speelde hij nog geen minuut voor Ajax sinds zijn terugkeer.

In de Youth League behoorde Reverson in de eerste twee groepswedstrijden niet eens tot de wedstrijdselectie, maar door een polsblessure van Tommy Setford zat de keeper tegen Napoli voor het eerst op de bank. Na de grote fout en daaropvolgende rode kaart voor Kremers wist Reverson hoe laat het was. De lange doelman maakte zich langs de zijlijn razendsnel klaar voor een bijzondere invalbeurt en kwam in de ploeg als vervanger van Kjaer.

Reverson werd direct geconfronteerd met een strafschop en wist de inzet van Napolitaan Leonardo Rossi helaas niet te stoppen. Na dit tegendoelpunt keepte Reverson echter een zeer degelijke wedstrijd. De ingevallen doelman moest een paar keer handelend optreden, maar werd niet echt getest. Zijn Youth League-debuut en officiële rentree bij Ajax zijn echter een mooie opsteker voor Reverson, die er stond op het moment dat dit keihard nodig was.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.