Youth League-campagne: Aertssen de beste man in wedstrijd met twee gezichten

door Thijs Zwagerman 19

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Aertssen de beste man in wedstrijd met twee gezichten

door Thijs Zwagerman 19

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne volgt Ajax Showtime de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League op de voet. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten wordt er teruggeblikt op de opvallendste zaken en maken we de balans op.

Ajax O18 is woensdagmiddag goed begonnen aan de Youth League. Op De Toekomst werd Rangers FC, na een goede eerste en een aanzienlijk mindere tweede helft, nipt verslagen (2-1). Ajax O18 toonde tegen Rangers zijn kwaliteiten en potentie, maar liet ook blijken waar de verbeterpunten liggen.

Ajax moest het bij de openingswedstrijd van dit Youth League-seizoen stellen zonder Gabriël Misehouy. De aanvallende middenvelder haakte licht geblesseerd af, maar ook zonder deze smaakmaker bleef er een ijzersterke selectie over. Olivier Aertssen, Silvano Vos, Jeppe Jensen en doelman Sten Kremers keerden terug vanuit Jong Ajax, terwijl de van origine O18-selectie over iedereen kon beschikken. Trainer Frank Peereboom werd zodoende gedwongen tot het maken van harde keuzes. Het leidde ertoe dat er voor een groot talent als Rico Speksnijder zelfs niet eens een plekje op de bank was.

De wedstrijd

Na een aftastende openingsfase brak Ajax via Skye Vink alsnog snel de ban. De zeker voor Youth League-begrippen piepjonge spits (net 16 jaar) was het eindstation na een goede voorzet van linksback Chahine van Bohemen. De treffer van Vink vormde de opmaat voor een goede eerste helft van Ajax, waarin de Amsterdamse talenten zichzelf onvoldoende beloonden. Bij vlagen was het combinatiespel flitsend, met overstapjes, veel korte passes en dynamiek, en er werden meer dan voldoende kansen gecreëerd om de voorsprong te vergoten. In de eindfase was Ajax echter niet scherp genoeg. Zodoende bleef het qua doelpunten slechts bij de treffer die Stanis Idumbo Muzambo na een snelle counter na een halfuur spelen op het scorebord zette.

Aan de andere kant liet ook Rangers zich niet onberoerd. De bezoekers waren dreigend uit standaardsituaties en kwamen vrijwel uit het niets terug in de wedstrijd via Lewis Mackinnon. Na de rust gaf Ajax Rangers de kans om tot de laatste seconde in de wedstrijd te blijven. Bij de Amsterdammers ontbrak het na de pauze aan dynamiek en tempo om de compacte Schotse defensie open te breken. Pas in de slotfase, mede door sterke invalbeurten van Rida Chahid en Nassef Chourak, kwam Ajax weer beter in de wedstrijd en werden er nog de nodige kansen gecreëerd. Ondanks ook nog wat dreigende situaties voor het doel van Kremers, die er zelf niet goed uitzag bij een ogenschijnlijk eenvoudige bal die via hem en de lat maar ternauwernood over ging, veranderde deze enerverende slotfase niets meer aan de stand. Door de 2-1 zege kan Ajax zich met een goed gevoel gaan opmaken voor het uitduel met Liverpool, dat volgende week wordt gespeeld.

De opvallendste talenten:

Olivier Aertssen

Olivier Aertssen was tegen Rangers, zeker over de gehele wedstrijd gezien, de beste man op het veld. De centrumverdediger zit bij Jong Ajax dicht tegen een basisplaats aan en liet woensdagmiddag in de Youth League andermaal zien waarom. Samen met Hato, met wie Aertssen voor het eerst samenspeelde, vormde de rechtspoot een ijzersterk centraal duo.

Aertssen smoorde in verdedigend opzicht veel gevaar in de kiem door goed te anticiperen en waar nodig fel in te grijpen en was bovendien aan de bal van absolute meerwaarde. Met een heerlijke opening leidde hij in de eerste helft een goede aanval in waaruit Vink de 2-0 had moeten maken, terwijl hij ook met zijn dribbels en passing tussen de linies overtuigde. Aertssen klopt op de deur en als hij deze lijn doorzet is het een kwestie van tijd tot John Heitinga bij Jong Ajax niet meer om hem heen kan.

Jorrel Hato

Jorrel Hato was na Vink de jongste speler op het veld, maar dat was in niets aan zijn spel af te zien. Als O17-speler draagt Hato de aanvoerdersband bij Ajax O18 en maakt hij al het gehele seizoen een uitermate stabiele indruk. Tegen Rangers was dat, op één moment na, niet anders. Twintig minuten voor tijd gaf Hato een penalty weg door Rangers-spits Robbie Ure ietwat onbeholpen naar de grond te werken. Een fout die zonder gevolgen bleef doordat Jason Lindsay de strafschop tegen de paal schoot.

Naast dat moment speelde Hato een dijk van een wedstrijd. De linkspoot is sterk, snel en beschikt over een functionele techniek. In de slotfase liet hij ook zien uitstekend als linksachter uit de voeten te kunnen. Het Youth League-debuut van Hato smaakt naar meer.

Chahine van Bohemen

Chahine van Bohemen was de afgelopen jaren de stand-in van Prince Aning, maar na het vertrek van Aning naar Borussia Dortmund heeft Van Bohemen zijn kans gegrepen. Als dispensatiespeler bij Ajax O18 is hij erg goed aan het seizoen begonnen. Met zijn verfijnde traptechniek is Van Bohemen in balbezit een absolute meerwaarde, iets wat hij tegen Rangers onderstreepte met twee afgemeten assists.

In verdedigend opzicht moet de Ajacied echter nog wel stappen gaan maken. Van Bohemen is redelijk in de één op één duels, maar zijn verdedigende oriëntatie is ondermaats. Als het spel snel verplaatst wordt is Van Bohemen zijn tegenstander soms kwijt en dat mag hem op dit niveau niet overkomen. Met Neal Viereck in de slotfase centraal achterin en Hato als linksachter keerde de verdedigende stabiliteit terug en kreeg Ajax weer grip op de wedstrijd, al is dat natuurlijk zeker niet alleen te wijten aan de verdedigende kwaliteiten van Van Bohemen. In balbezit speelde de linksachter, opnieuw, een puike wedstrijd.

Skye Vink

Skye Vink heeft zich als zestienjarige opgewerkt tot de eerste spits van Ajax O18. Ook in de Youth League kreeg Vink tegen Rangers het vertrouwen van Peereboom en dat betaalde de aanvalsleider terug met het openingsdoelpunt. Vink was ontzettend bedrijvig en leverde veel arbeid, maar wellicht daardoor was hij soms ook slordig aan de bal. Zijn eerste aannames waren niet altijd lekker, maar toch speelde Vink alles overziend een goede wedstrijd.

Het grootste verwijt is dat de jonge spits twee doelpunten meer had moeten maken. Want zowel op aangeven van Jensen in de eerste helft als na een steekbal van Chourak vlak voor tijd had Vink moeten scoren. De tweede kans hielp hij om zeep door niet zelfzuchtig te zijn en de bal in kansrijke situatie af te spelen. Dit doet Vink vaker en valt natuurlijk te prijzen, maar hij zal beter moeten aanvoelen wat in welke situatie nodig is en ook vaker zelf voor zijn kans moeten gaan. Toch geeft het vertrouwen dat Vink ook op Youth League-niveau van meerwaarde kan zijn met zijn snelheid, techniek en kracht. De spits beleefde tegen Rangers een hoopgevend Europees debuut.

Silvano Vos

Silvano Vos is in deze Ajax O18-selectie misschien wel de speler met het grootste potentieel, maar tegen Rangers kwam dat er pas na de rust uit. In de eerste helft maakte Vos een geforceerde indruk en wilde hij zichzelf ogenschijnlijk te erg profileren. En dat terwijl de technische vaardige controleur normaliter juist uitblinkt in het versnellen van het spel door continu simpel en snel te spelen.

In de tweede helft herpakte Vos zich en liet hij zien dat hij dit inderdaad te bieden heeft. De rechtspoot was overal op het veld te vinden en viel op met zowel aanvallend als verdedigende acties. Door zijn eigen spel te spelen etaleerde Vos zijn grote talent na de rust veel meer dan door er voor de pauze nadrukkelijk op zoek te gaan. Bovendien vormde Vos een goed duo met de eveneens sterk spelende Oualid Agougil. De tweede helft gaf andermaal een bevestiging van Vos’ veelzijdige kwaliteit. Met de zeventienjarige middenvelder heeft Ajax de opvolger van Edson Álvarez op termijn mogelijk al in huis.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.