Ajax O18 verslaat Rangers en pakt eerste drie punten in de Youth League

door Bart Veenstra 488

Ajax O18 is de groepsfase van de Youth League begonnen met een overwinning op de leeftijdsgenoten van Rangers FC. Op het hoofdveld van Sportpark de Toekomst werd met 2-1 gewonnen. De Amsterdammers kennen daarmee een prima start van het Youth League-seizoen.

Ajax O18 was vanaf het begin, zeker in balbezit, de bovenliggende partij. Het elftal van trainer Frank Peereboom liet zien het positiespel goed te beheersen, al duurde het wel even voordat de eerste kans werd gecreëerd. Die kwam er uiteindelijk na een minuut of acht. Een schot van middenvelder Silvano Vos ging maar net naast. Niet heel veel later kwam Ajax op voorsprong. Na een goede aanval was het Skye Vink die op aangeven van linksback Chahine van Bohemen de 1-0 binnen kon tikken.

In de fase daarna kregen Ajax en Rangers beide kansen op een doelpunt. Zo was Rangers gevaarlijk met vrije trappen, terwijl Ajax een grote kans op 2-0 onbenut liet. Een prachtige pass in de diepte van verdediger Olivier Aertssen bereikte Jeppe Kjaer Jensen, die vervolgens voor kon geven op Vink. De spits wist dit keer niet te scoren.

Rangers gevaarlijk met vrije trappen

Na een halfuur spelen mocht Rangers opnieuw aanleggen voor een vrije trap. Uit deze vrije trap kopte Rangers-verdediger Robbie Fraser op de paal. Waar iedereen schrok van de grote kans voor de Schotten, kwamen de spelers er van Ajax snel uit. Wederom op aangeven van Van Bohemen was het dit keer Stanis Idumbo die scoorde voor Ajax. Na schotkansen van Oualid Agougil en Vos mocht Rangers weer eens aanleggen voor een vrije trap. Dit keer was het wel raak voor de ploeg uit Glasgow. Lewis Mackinnon kon van dichtbij raak koppen, waardoor de Schotten vlak voor rust terug konden komen in de wedstrijd.

In het eerste kwartier na rust was het Ajax dat veel balbezit had, maar eigenlijk niet tot uitgespeelde kansen wist te komen. Wel wist het Rangers voor twintig minuten in bedwang te houden. Daarna kregen de Schotten grote kansen. Zo schoot Ross McCausland via doelman Sten Kremers op de lat en raakte Mackinnon een minuut later de paal. Even later kreeg Rangers dé ultieme kans op de 2-2. Na een overtreding van verdediger Jorrel Hato mocht de uitploeg aanleggen voor een strafschop. Jason Lindsay schoot echter op de paal.

De Schotse storm kwam daarna te liggen, waarna Ajax via Chahid, Idumbo en Agougil nog kansen kreeg op de 3-1. In de slotfase had Ajax tot de laatste minuut de controle, totdat het in de blessuretijd toch nog spannend werd. Zo verrichte doelman Kremers nog een schitterende redding uit een vrije trap van Rice, terwijl Aertssen nog een keer de bal van de lijn moest halen. Ajax won uiteindelijk wel, waardoor de eerste drie punten van het Youth League-seizoen een feit zijn.

Kremers; Sarfo (Henry 77'), Aertssen, Hato, Van Bohemen (Viereck 77'); Vos, Agougil, Idumbo; Jensen (Chourak 64'), Vink, Kalokoh (Chahid 64')

T. Setford, Gorter, Henry, Hamouchi, Chourak, Viereck, Chahid, Boerhout.