Youth League-campagne: lichtpuntjes bij pijnlijke nederlaag tegen Liverpool

door Thijs Zwagerman 1

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: lichtpuntjes bij pijnlijke nederlaag tegen Liverpool

door Thijs Zwagerman 1

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne volgt Ajax Showtime de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League op de voet. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten wordt er teruggeblikt op de opvallendste zaken en maken we de balans op.

Ajax O18 is op bezoek bij Liverpool hard en pijnlijk onderuit gegaan. Ajax begon slecht, herpakte zich knap, maar moest uiteindelijk toch ruimschoots zijn meerdere erkennen in het goed georganiseerd spelende Liverpool. Waar ging het mis op AXA Training Centre, het hypermoderne trainingscomplex van Liverpool?

Bij Ajax ontbrak met Olivier Aertssen de smaakmaker uit de openingswedstrijd tegen Rangers FC. De talentvolle verdediger speelde maandagavond negentig minuten bij Jong Ajax tegen NAC Breda, waardoor Aertssen tegen Liverpool niet van de partij was. Daarentegen kreeg de ploeg van trainer Frank Peereboom in Engeland wel versterking van Silvano Vos en Jaydon Banel. Vos had net als tegen Rangers een basisplaats als controlerende middenvelder, terwijl Banel in de spits stond. Dat ging ten koste van Skye Vink, die dit seizoen juist zo goed is begonnen als aanvalsleider van Ajax O18.

De wedstrijd:

In de gewijzigde samenstelling ging Ajax ronduit belabberd van start tegen Liverpool. De Amsterdammers werden op hoge intensiteit fel onder druk gezet door Liverpool en hadden daar de eerste twintig minuten nauwelijks een antwoord op. Liverpool was heer en meester en kwam al snel verdiend op voorsprong. In deze fase kwam Ajax nauwelijks van de eigen helft af en was de druk op het doel van de Europees debuterende Tommy Setford enorm.

Uiteindelijk wist Ajax zich op knappe wijze terug in de wedstrijd te knokken, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor Oualid Agougil. De linkspoot ontpopte zich in de drukte als een rustpunt in balbezit en zorgde er meermaals voor dat Ajax voor het eerst in de wedstrijd onder de druk van Liverpool vandaan kwam. Dit resulteerde ook in meerdere goede kansen en had Ajax zonder meer een gelijkmaker moeten opleveren, maar toen de 1-1 lange tijd uitbleef en Liverpool na een fout van Setford zelfs op 2-0 kwam was de wedstrijd gespeeld. Dat de Ajax-jongelingen de schade vervolgens niet wisten te beperken en in plaats daarvan uiteindelijk met een pijnlijke 4-0 nederlaag van het veld afstappen geeft stof tot nadenken en kan Ajax later in het toernooi nog duur komen te staan (doelsaldo).

De opvallende talenten:

Oualid Agougil

Ondanks de harde nederlaag waren er aan Ajax-zijde ook enkele lichtpuntjes. De eerder beschreven Oualid Agougil is er daar één van. De linksbenige middenvelder, die ook achterin uit de voeten kan, speelde ondanks alles een goede wedstrijd. Agougil was veelal aanspeelbaar en wist Ajax ook meermaals onder de hoge Liverpool-druk vandaan te helpen. Met slimme passes, zowel kort als lang, leidde Agougil menig Ajax-aanval in tijdens de sterke fase vlak voor en vlak na de rust.

Het is - ondanks het verlies - een opsteker voor Agougil, die dit seizoen nog wat zoekende oogde bij Ajax O18. De jeugdinternational van Oranje geldt als één van de grotere talenten bij Ajax, maar in de eerste weken van dit seizoen kwam dat er niet altijd uit. Met een prima optreden tegen Rangers vorige week en zijn wedstrijd tegen Liverpool toont Agougil echter aan de weg omhoog te hebben gevonden. Met zijn spelinzicht, functionele techniek en goede trap heeft de linkspoot de potentie om uit te groeien tot een zeer betrouwbare en voetballende controlerende middenvelder.

Raphaël Sarfo

Aan het eind van vorig seizoen experimenteerde Ajax voor het eerst met Raphaël Sarfo op de rechtsbackpositie. Dat experiment bleek vruchtbaar, want in no time heeft Sarfo - van origine vleugelaanvaller - zich opgewerkt tot de vaste rechtsback van Ajax O18. Sarfo is snel, technisch vaardig en blijkt een goed gevoel te hebben voor het kiezen van de momenten waarop hij er overheen kan klappen.

Met zijn goede spel bij de O18 dwong Sarfo recentelijk zijn debuut in Jong Ajax af en tegen Liverpool liet de rechtsachter zich opnieuw van zijn beste kant zien. Vooraf waren er scepsis of Sarfo verdedigend wel goed genoeg zou zijn om op het podium van de Youth League uit te kunnen komen, maar na individueel gezien goede wedstrijden tegen Rangers en Liverpool blijkt dit wel degelijk het geval. Als aanvaller zou Sarfo Ajax 1 hoogstwaarschijnlijk niet gaan halen, maar als rechtsback heeft het jeugdexponent plots weer potentie.

Chahine van Bohemen

Net als zijn ploeggenoot aan de rechterkant speelde ook linksback Chahine van Bohemen tegen Liverpool een prima wedstrijd. Van Bohemen maakte onder druk enkele gedurfde en succesvolle keuzes in balbezit, waardoor Ajax meermaals via hem de vrije mensen op het middenveld en in de aanval wist te bedienen. Na de wedstrijd tegen Rangers FC werd Van Bohemen in deze rubriek ook al uitgelicht en tegen Liverpool liet de linksachter zich opnieuw op positieve wijze zien.

Tommy Setford

De zestienjarige Tommy Setford beleefde tegen Liverpool een ongelukkig debuut in de Youth League. De cruciale 2-0 viel na een verkeerde uittrap van de keeper en in de slotfase kwam Setford nog een keer goed weg na andermaal een slechte uittrap. Setford was ijzersterk aan dit seizoen begonnen en verdiende het om te spelen tegen Liverpool, maar zijn debuut was helaas ondermaats.

Toch blijft onveranderd dat het jongere broertje van Charlie Setford een begenadigd keeperstalent is. Met zijn optreden tegen Liverpool is Tommy de jongste doelman die ooit voor Ajax heeft gespeeld in de Youth League en ondanks zijn ongelukkige wedstrijd werd andermaal duidelijk over wat voor veelbelovende kwaliteiten Setford beschikt. De keeper is organisatorisch sterk en stuurt zijn achterhoede verbaal goed aan. Daarnaast heeft Setford een goede reflex en is hij - normaliter - comfortabel met de bal aan zijn voeten. Zijn mindere debuut tegen Liverpool zal pijn doen, maar in zijn ontwikkeling zal Setford hier uiteindelijk weer sterker uitkomen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.